Nieuw compleet aanbod speciaal voor praktijkopleiders

9 mei 2023

Een goede praktijkopleider is goud waard. Maar vakmanschap doorgeven vraagt nieuwe skills: hoe voer je bijvoorbeeld een lastige gesprek met een leerling, hoe motiveer je jongeren, hoe ga je om met andere culturen? Speciaal voor praktijkopleiders ontwikkelde A+O een nieuw en kosteloos maatwerkprogramma. Laat je inspireren door ons frisse voorjaarsaanbod!

Stel je voor, je bent 17 jaar en gaat als BBL-leerling aan de slag bij een metalektrobedrijf. Na de eerste dag kom je enthousiast thuis: een ervaren vakman heeft je al een paar fijne kneepjes van het vak geleerd! Toen iets jou niet meteen lukte, hielp hij je vol geduld. En toen het wél lukte, kreeg je een paar mooie complimenten. Geïnteresseerd is hij ook: hij vroeg jouw mening en wilde weten wat je leuk vindt aan het vak. Je hebt nú al zin in morgen! 

Aanbod praktijkopleider

Hoe fijn is het wanneer je als leerling zó ontvangen wordt bij een bedrijf? Grote kans dat je dan denkt: hier wil ik graag werken! A+O ontwikkelde in samenwerking met Orbit en STODT het opleidingsprogramma ‘Ontwikkel je praktijkopleiderstalent’. Het programma bestaat uit vijf onderdelen: ‘Praktijkopleider algemeen’, ‘Ontwikkelingsgericht beoordelen’, ‘Lastige gesprekken’ en ‘Intercultureel begeleiden’ en Intercollegiale ontwikkelsessies. Afhankelijk van of je een ervaren of beginnende praktijkopleider bent, kies je welke trainingen bij jouw behoefte aansluiten. We bieden de trainingen zowel open als incompany aan. En mede dankzij de MDIEU-subsidie van het ministerie van SZW, zijn ze kosteloos voor bij A+O aangesloten bedrijven. 

Spilfunctie

Waarom een A+O-opleidingstraject speciaal voor praktijkopleiders? “De praktijkopleider heeft een spilfunctie in onze branche”, vertelt A+O-regiomanager Joost van Doorn. “Hij zorgt voor een welkom gevoel voor nieuwe mensen. Juist in deze tijden van krapte op de arbeidsmarkt is dat heel belangrijk.” Veel praktijkopleiders hebben een solistische functie, ziet Joost. “Daarom bieden we ook intercollegiale ontwikkelsessies. Daarin krijg je een kijkje in de keuken van andere praktijkopleiders en kun je van elkaars ervaring en kunde leren: hoe zou jij dit aanpakken?” 

Lastig gesprek uit de weg 

Welke vaardigheden zijn voor praktijkopleiders van belang? Chris Meijnen, trainer bij Orbit, ziet dat praktijkopleiders lastige gesprekken met leerlingen of docenten vaak uit de weg gaan. Uit tijdgebrek, maar ook omdat ze niet goed weten hoe je zo’n gesprek positief kunt voeren. “In de training ‘Lastige gesprekken’ leer je hoe je zo’n gesprek tot een goed einde brengt. Daar is heel veel mee te winnen! En de training ‘Intercultureel begeleiden’ is een aanrader wanneer je als praktijkopleider met verschillende culturen te maken krijgt.” 

Een andere belangrijke vaardigheid: leerlingen professioneel beoordelen. Liane van Dijkhuizen, freelancetrainer bij STODT verzorgt daarover de training ‘Ontwikkelingsgericht beoordelen’. “Je krijgt tips en oefent hoe je mensen zó beoordeelt dat ze niet gedemotiveerd raken, maar juist een stap zetten in hun ontwikkeling.”  

Gouden combinatie

Een goede vakman is niet automatisch een goede praktijkopleider, aldus Joost: “Mensen begeleiden bij een leerproces is een vak apart. Door dit A+O-trainingstraject of onderdelen ervan te volgen, leer je jouw inhoudelijk vakmanschap te combineren met professionele communicatieve en didactische vaardigheden. Een gouden combinatie!” 

Stuur dit aanbod door!

Zijn er praktijkopleiders of -begeleiders in jouw organisatie? Geef dan door dat A+O speciaal voor hen dit aanbod heeft. Meer informatie en inschrijfmogelijkheden vind je op ‘Ontwikkel je praktijkopleiderstalent’. De eerste workshops zijn al begonnen.

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste nieuws over de sector.

Ter inspiratie / alle berichten