login

Made in Holland: Werkman Horseshoes

Kennis, ontwikkeling en innovatie staan centraal

Ons land telt talloze succesvolle metalektrobedrijven. Bedrijven die continu investeren in (sociale) innovatie, waar met plezier gewerkt wordt en medewerkers trots zijn op hun producten. Wat is hun geheim? Ditmaal in de serie ‘Made in Holland’: Werkman Horseshoes uit Groningen.

De hoefijzerfabriek van Werkman Horseshoes bevindt zich midden in een Groningse woonwijk. Hoe dat komt? Het familiebedrijf bestaat al 107 jaar en in de tussentijd hebben de inwoners van Groningen het bedrijf stilletjesaan omarmd. “We moeten extra rekening houden met onze omgeving. Zo laden en lossen we binnen in de fabriek. Maar het is vooral leuk en speciaal om zo gelegen te zijn”, legt Jacob Cats, manager operations, uit.

Het ambachtelijke bedrijf is overgegaan op de vierde generatie Werkman en er wordt inmiddels aan meer dan 40 landen geleverd. Hoefijzers en toebehoren, alles wat een hoefsmid nodig heeft. Verschillende beroemde paarden dragen de ijzers van Werkman Horseshoes: van Prinsjesdagpaarden tot Olympische teams. “Maar we houden dat eerlijk gezegd niet erg bij”, zegt directeur Christel Werkman. “Het gaat ons er puur om gezamenlijk met de hoefsmid het paard te supporten, op alle niveaus en alle manieren.”

 

“De hoefijzers zijn net als 107 jaar geleden van staal en we walsen nog, maar dat is dan ook de enige overeenkomst.”

 

Wat maakt uw bedrijf en product bijzonder?

Werkman: “Samenwerking. Zowel met de klant als intern.” Cats: “We hebben korte lijnen met de eindgebruiker en ontwikkelen ons product samen met de mannen en vrouwen in het veld. We houden continu ons product tegen het licht om te bekijken of er verbeteringen mogelijk zijn. De hoefijzers zijn net als 107 jaar geleden van staal en we walsen nog, maar dat is dan ook de enige overeenkomst. De afronding, features en shape zijn sterk doorontwikkeld. Alles staat in dienst om de beweging van het paard te perfectioneren.”

Wat is de visie van Werkman Horseshoes?WerkmanHorseshoes

Werkman: “Onze slogan is ‘Skilled focus on improving farriery’, oftewel ambacht 2.0. Kennis, ontwikkeling en innovatie staan centraal. Het vak van de smid is een van de oudste beroepen, maar het is nog steeds actueel. En het is onze ambitie om samen met de klant het ambachtelijke vak steeds op een hoger plan te tillen.”

Innovatie is dus erg belangrijk?

Werkman: “Absoluut. Daarom bestaan we al 107 jaar. We hebben onlangs nog samen met de Universiteit Leipzig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten van verschillende ondergronden op het hoefbeslag, op het onderbeen van het paard. Van daaruit hebben we de Werkman OrthoKit ontwikkeld, een product waarmee hoefsmeden op eenvoudige wijze zelf orhopedisch hoefbeslag kunnen maken. Op onze site delen we daar ook kennisfilmpjes over.”

Welke plaats neemt sociale innovatie daarbij in?

Cats: “Dat staat centraal. Om continu te verbeteren implementeren we de lean-filosofie in onze processen. Door elkaar uit te dagen en te blijven nadenken, leg je de lat hoger voor jezelf én het product. Iedere medewerker heeft zogezegd zijn eigen winkeltje. Het gaat om eigenaarschap en daardoor denkt iedereen mee. Je merkt het bovendien aan de medewerkerstevredenheid. We hebben het nog nooit gemeten, maar ons ziekteverzuim is erg laag en we hebben nagenoeg geen verloop.” Werkman: “Twee medewerkers werken hier zelfs meer dan 40 jaar. Hoe dat komt? Medewerkers voelen zich geen nummer, maar maken echt onderdeel uit van het familiebedrijf, een warm en menselijk bedrijf. Zo probeer ik iedere ochtend even een rondje over de werkvloer te maken om iedereen te groeten en te horen of er nog dingen spelen.”

WerkmanHorseshoes 10Hoe zijn opleiding, ontwikkeling en doorstroom vormgegeven?

Cats: “De techniek staat niet stil dus ook mensen moeten blijven ontwikkelen. Vandaar dat we nu druk bezig zijn met een opleidingsprogramma om ook over 5 jaar de werkzaamheden nog goed te kunnen vervullen.” Werkman: “In 2012 heeft iedereen nog net voor de wijzigingen EVC’s gehad. Dat gaf aan velen een enorme boost, om op basis van ervaring nu ook een papiertje op zak te hebben. Verder werken we met het online portfolio van Kenteq om te kunnen bepalen waar iemand nu staat, wat zijn competenties zijn, wat iemands functie verlangt en hoe iemand vanuit zijn kracht kan doorontwikkelen. Ook haken we in op grenzeloos ontwikkelen van A+O, een interessant e-learningplatform naar mijn idee.”

Speelt duurzame inzetbaarheid een rol?

Werkman: “Zeker, we willen onze mensen graag gezond en fit aan het werk houden. We hebben PMO’s gedaan, kijken naar ergonomie, bieden korting op fitnessschoolabonnementen en werken met roulatieschema’s, ook voor bredere inzetbaarheid. Maar we zien het wel als een gezamenlijke verantwoordelijkheid.”

Vrouwen in de techniek is een aandachtspunt. Is jullie cultuur veranderd met een vrouw aan het roer?

Werkman: “Mijn vader had een technische achtergrond. Ik leg meer de nadruk op marketing, branding en communicatie. Maar er zijn niet meer vrouwen in ons bedrijf komen werken, als je dat bedoelt. We kiezen simpelweg de beste kandidaat voor de functie.”

Is het lastig om vakmensen te vinden?

Cats: “Ja, dat wordt steeds moeilijker. Het verloopt nu vaak via uitzendbureaus, maar ik merk regelmatig een probleem in niveau. We krijgen mbo 2 maar zoeken eigenlijk niveau 3 of 4. We willen graag dat iemand ook mee kan denken en proactief is.” Werkman: “We hebben momenteel geen bbl’ers of bol’ers in dienst, maar als erkend leerbedrijf merken we een lacune. Docenten weten vaak niet goed wat in het bedrijfsleven speelt en de jongeren hebben vaak nog een opvoedcursus nodig.” Cats: “Op tijd komen, je ziek melden, dat soort basisdingen. Het gaat erom verantwoordelijkheid te nemen. Nu moeten we iemand eerst op niveau brengen voordat hij daadwerkelijk aan het werk kan.”logo made in holland

Werken jullie samen met het onderwijs om jongeren voor de techniek te interesseren?

Cats: “We houden regelmatig rondleidingen en organiseren snuffelstages. We delen informatie en laten zien wat werken in de techniek inhoudt. Waar we kunnen, proberen we aan te sluiten. We leveren graag een maatschappelijke bijdrage.”

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jacob Cats (manager operations Werkman Horseshoes) via telefoonnummer 050-52 62 393 of per e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of met Christel Werkman (directeur Werkman Horseshoes) via telefoonnummer 050-52 62 393 of per e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

A+O Contactpersonen

Eelke Riemersma


Deze website maakt gebruik van cookies. Door op onze website te blijven gaat u akkoord met het gebruik van cookies.