Een slimme fabriek inrichten? Dat leer je op Perron038

20 juni 2024
leestijd: 4 minuten

Hoe zorg je voor voldoende mensen met competenties en vaardigheden om digitaliseringsvraagstukken aan te pakken? Perron038 in Zwolle is een bijzondere broedplaats waar bedrijven en onderwijs samen innoveren. Sjoerd Keijser, managing director: “Wat hier gebeurt is uniek in Nederland!” 

Sjoerd Keijser – Managing Director

In de voormalige treinremise in Zwolle werd in 2019 Perron038 gevestigd. Een innovatiecentrum vol state-of-the-art technologieën, een paradijs voor technici. In Factory NEXT kun je je onderdompelen in 3D-metaalprinten, kunstmatige intelligentie, vision & optica, robotica & logistiek of op data gebaseerde productie. Op de begane grond vind je projectruimtes waar bedrijven en studenten samenwerken aan uitdagende vragen op het gebied van robotisering en digitalisering.

Bruisend 

Sjoerd vertelt enthousiast: “Perron038 is een plek waar het altijd bruist. We bieden studenten, bedrijven en onderzoekers een oneindige innovatieafdeling. Grote machinebouwbedrijven werken hier heel innig samen met een hogeschool, dat is uniek in Nederland.”

De oorsprong van Perron038 ligt in het verlangen van bedrijven in de regio om nieuw technisch talent aan te trekken. Participatiebedrijf Wadinko en twee machinebouwbedrijven uit de regio, Tembo Group uit Kampen en AWL-Techniek uit Harderwijk, zochten naar een manier om jongeren te laten zien hoe inspirerend werken in de techniek kan zijn. Sjoerd: “Dagelijks lopen duizenden studenten langs de spoorzone bij Zwolle. Dus dachten zij: laten we een mooie ‘etalage’ bouwen waar studenten zien hoe gaaf het is om in de techniek te werken.”  

Engineers, studenten en docenten onderzoeken in kleine sprints hoe ze de assemblage kunnen robotiseren” 

Hechte relatie 

De start van Perron038 kreeg een onverwachte impuls door de pandemie. Toen de schoolgebouwen sloten, bleek deze fabriekslocatie perfect voor practica op anderhalve meter afstand. De lectoraten industriële robotica en additive manufacturing (3D metaalprinten) van Hogeschool Windesheim startten er met werken. “Inmiddels is er een hechte relatie en werken er vijftien docent-onderzoekers samen met studenten en bedrijven aan onderzoek”, aldus Sjoerd. 

Assemblageproces robotiseren  

Bedrijven kunnen partner worden en hun eigen ruimte huren, waar studenten tijdens een minor aan concrete vraagstukken werken. De resultaten vinden direct hun weg naar de praktijk, vertelt Sjoerd. Een mooi voorbeeld vindt hij partner Zuidberg uit Ens. “Zij zijn wereldwijd marktleider voor een zeer specifiek, samengesteld onderdeel voor landbouwmachines. Per dag maken ze er een paar honderd en daar kwam nog veel handarbeid bij kijken. De minorgroepjes onderzoeken nu stap voor stap: hoe robotiseer je dat assemblageproces?” 

Een ander bij A+O Metalektro aangesloten bedrijf is Zehnder uit Zwolle, bekend van de ventilatiekasten. “Ook voor Zehnder onderzoeken de engineers, studenten en docenten in kleine sprints hoe ze de assemblage kunnen robotiseren.” 

Bijblijven 

Daarnaast stimuleert Perron038 een leven lang leren via de Perron038 Academy. Hier kunnen medewerkers van bedrijven trainingen en cursussen volgen als Integraal Robotiseren of De mogelijkheden van vision technology. Zo blijven ze bij in een snel veranderend technologielandschap.  

De drempel op Perron038 is laag, benadrukt Sjoerd. “Je hoeft als bedrijf niet per se partner te zijn, maar kunt ook langskomen met een losse vraag. Dan koppelen we je bedrijf aan de juiste kennis: je krijgt bijvoorbeeld een paar dagen hulp van een lector of van een technisch specialist van een van onze partners.” 

Magneet 

Perron038 bestaat inmiddels vijf jaar. Van de Noordoostpolder tot de Veluwe, de regio is er trots op én merkt de effecten. Ab Jonkman, regiomanager van A+O Metalektro: “Perron038 faciliteert innovatieprojecten en kennisontwikkeling in de maakindustrie. Ik maak bedrijven in mijn regio daarom ook vaak attent op de mogelijkheden die het biedt.” De formule van samenwerking tussen bedrijven, onderwijsinstellingen en studenten blijkt een krachtige motor voor vooruitgang, ziet Sjoerd. “De hub fungeert als een magneet voor nieuw talent. Ze draagt bij aan de ontwikkeling van de regio door technisch talent te behouden en te stimuleren.” 

Zelf samenwerken met Perron038? Bekijk hier de mogelijkheden. 

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste nieuws over de sector.

Ter inspiratie / alle berichten