Eyeopeners en creatieve oplossingen voor de toekomst van werk op de Metalektrodag
“Van schaarste naar bloei – een frisse kijk op werk.” Dat was het thema van de Metalektrodag op 14 november 2024 in Amersfoort. Met bijna 250 HR-professionals en leidinggevenden uit de metalektrosector komen vernieuwende oplossingen voor de hardnekkige arbeidsmarktkrapte aan bod. De boodschap van A+O Metalektro-directeur Asief Habiboellah: “We moeten anders gaan denken om de toekomst van onze bedrijven te waarborgen en de sector te laten bloeien.”
Makers van de toekomst
De grote hal van de Prodentfabriek zit om 10.00 uur in de ochtend afgeladen vol. “Welkom, makers van de toekomst!” klinkt het energiek uit de mond van Asief Habiboellah, algemeen directeur van A+O Metalektro. “Jullie zijn de makers die de toekomst van Nederland mogelijk maken!” De zaal, gevuld met bijna 250 professionals, reageert enthousiast. “Stap vandaag uit je comfortzone”, spoort Habiboellah de deelnemers aan: “Denk actief mee over hoe we onze sector sterker maken.”
Wake-up call: een permanente krapte
Keynote-spreker Mathijs Bouman, macro-econoom, columnist bij het Financieele Dagblad en redacteur van Nieuwsuur, brengt de zaal meteen terug naar de realiteit. “Ik ga jullie eerst de put in praten,” begint hij droogjes. Zijn boodschap: de arbeidskrapte is geen tijdelijk probleem, maar structureel. “We hebben in Nederland jarenlang alles uit de kast gehaald om de arbeidsparticipatie te verhogen. Maar nu is de grens bereikt.” De arbeidsparticipatie van 84,8 procent is ongekend hoog. “We hebben vrouwen, VUT’ers en mensen met een arbeidsbeperking al massaal aan het werk gekregen. De laatste kruimels zijn nu echt uit het koekblik gehaald.”
“We moeten gaan voor baanvernietiging!“
Zijn uitdagende advies: “Stop met banen creëren, het is tijd voor baanvernietiging. Bouman ziet de oplossing in hogere productiviteit door digitalisering en technologie: “We moeten meer werk gaan doen met minder mensen.” HR is volgens hem strategisch essentieel en moet zorgen dat ze in de directie zitten, naast de CEO en CFO: “Lang leve de CHRO!”
Ook pleit hij voor creativiteit in HR-beleid bij de zoektocht naar technisch talent: “Zoek de ongeschikte kandidaat, voer open hiring in en schaf startkwalificaties af.” Vacatureteksten? “Laat die uit één zin bestaan: ‘Kom bij ons werken!’ En betaal pubers voor techniekstudies in schaarsteberoepen.” Zet technologie zoals VR-brillen in om mensen zonder technische achtergrond snel op te leiden. Over de nieuwe generatie: “Zij zijn de baas, wij moeten ons aanpassen.”
Schaamtevrij werken
Geïnspireerd door Boumans keynote verspreidden de deelnemers zich over drie werkplaatsen om met concrete vraagstukken aan de slag te gaan: ‘Eigen regie’, ‘Organisatie en inclusie’ en ‘Techniek en inclusie’.
In de werkplaats ‘Eigen regie’ vertelt hoogleraar organisatiepsychologie Aukje Nauta het aangrijpende verhaal van vrachtwagenchauffeur Hans, die zich ziekmeldde vanwege de introductie van een boordcomputer. Hij bleek zich te schamen over zijn laaggeletterdheid. Nauta pleit voor een open cultuur waarin medewerkers zich veilig voelen om zichzelf te zijn.
Met een interactieve oefening houdt ze de deelnemers een spiegel voor. Hoe open is jouw organisatie? Bij vragen als ‘Kun je open zijn over een fout?’ of ‘Kun je vertellen dat je verslaafd bent?’ gaan bijna alle deelnemers zitten. De conclusie: er is nog veel werk te doen om schaamtevrije organisaties te creëren.
Blind hiring
Diversiteitsexpert Bouchra Talidi zet in de werkplaats ‘Organisatie en inclusie’ de groep meteen aan het denken. “Wie heeft beleid voor diversiteit en inclusie?” vraagt ze. Bijna niemand steekt zijn hand op. Talidi wijst op het belang van inclusie, niet alleen voor een betere werksfeer, maar ook voor betere bedrijfsresultaten. “Diverse teams presteren beter, zijn innovatiever en aantrekkelijker voor jong talent.” Met praktische tips, zoals het bewust vertragen van beslissingen om vooroordelen te doorbreken, inspireert Talidi de deelnemers om inclusiever te worden.
Het succesverhaal van Material in Motion (MiM), een bedrijf dat servers maakt voor datacentra van Google, illustreert hoe je talent kunt aantrekken door barrières weg te nemen. Bij MiM werken 60 nationaliteiten met diverse achtergronden en godsdiensten, is 40 procent van de technici vrouw en werken er veel LHBTQI+-medewerkers. “Wij doen aan blind hiring en bieden iedereen een kans om zich te bewijzen,” vertelt directielid Harald Petry. “Onze vacatures blijven nooit langer dan twee weken openstaan.”
Cobots en exoskeletten
Jos Dirkx, oprichter van diverse succesvolle ondernemingen, waaronder een AI-startup, pleit in de werkplaats ‘Techniek en inclusie’ voor het inzetten van slimme techniek als antwoord op de krapte op de arbeidsmarkt.
Vervolgens laat Leendert Bos van de Kennisalliantie Inclusie en Technologie (KIT) zien hoe technologie zoals cobots en exoskeletten kansen biedt voor mensen met een beperking. Ook tools zoals smart glasses en operator supportsystemen bieden ongekende mogelijkheden om het arbeidspotentieel te vergroten. “Deze innovaties maken werk toegankelijker en dragen bij aan duurzame inzetbaarheid.”
In groepjes buigen deelnemers zich vervolgens over de vraag welke besproken technologieën zij zelf zouden kunnen inzetten in hun bedrijf. Melluda Ayat, HR-adviseur bij Babcock, dat onderhoud doet aan bagagetransportsystemen op Schiphol, is enthousiast over de geavanceerde vertaaltechnologie die TINT Apeldoorn heeft ontwikkeld. “Met deze vertaaltechnologie kunnen onze anderstalige medewerkers beter samenwerken.”
Breakdance
De dag wordt afgesloten met een spetterend optreden van breakdancer Redo, die ondanks fysieke beperkingen wereldwijd successen behaalt. “Ik heb geleerd dat anders zijn een superpower is.” Zijn motto? No excuses, no limits. Zijn persoonlijke verhaal en dansvoorstelling maken diepe indruk. Een passend einde voor een dag vol eyeopeners en inspiratie.
Met een frisse blik verlaten de deelnemers de Prodentfabriek, geïnspireerd om met technologie, diversiteit en een mensgerichte aanpak aan de slag te gaan. De reacties zijn enthousiast. “We moeten nieuwe wegen inslaan, en bereid zijn het onbekende te omarmen. Alleen zo kan de Nederlandse maakindustrie in de toekomst bloeien.”
Online werkplaats
Wil jij alle informatie uit de werkplaatsen nog eens nalezen? Of kon je niet bij de Metalektrodag aanwezig zijn?
In de Online werkplaats hebben we alle nuttige informatie van de Metalektrodag voor jou op een rij gezet.