“Het A+O-aanbod is breder dan bedrijven soms weten”

30 maart 2021
leestijd: 4 minuten

Dat het A+O-aanbod de hele customer journey van een medewerker dekt, heeft een aantal metalektrobedrijven nog onvoldoende op het netvlies. Dat is de ervaring van regiomanager Joost van Doorn. “Het is echt een heel breed pakket dat jouw bedrijf veel kan opleveren.”

“Ik spreek als regiomanager natuurlijk veel A+O-bedrijven, nu door corona noodgedwongen vaak online”, zo opent A+O-regiomanager voor Zuid-Nederland Joost van Doorn het gesprek. “Wat mij dan opvalt is dat er toch nog bedrijven zijn die niet weten hoe breed het aanbod van A+O is op zowel instroom, doorstroom als uitstroom.”

Ondersteuning bij werving

“Het is van cruciaal belang om voldoende (toekomstige) vakmensen in de branche te hebben”, vervolgt Van Doorn. “Daarom biedt A+O ondersteuning aan regionale samenwerkende partijen bij het organiseren van techniekevenementen, techniekwedstrijden of beurzen.” Want ook tijdens deze coronacrisis zijn er nog altijd veel metalektrobedrijven met gaten in de bezetting, constateert Van Doorn. “Daarom hebben we een stagevergoeding, om potentiële werknemers al vroeg voor je bedrijf te interesseren. Maar er is veel meer nodig om tekorten aan te vullen. Daarom bieden we ook een regeling voor zij-instromers: mensen die nog niet in dienst zijn, kun je laten begeleiden en opleiden, zodat ze in de techniek aan de slag kunnen.”

Voor ieder wat wils

Ook voor zittende werknemers zijn er diverse A+O vergoedingen beschikbaar om hun vaardigheden verder te ontwikkelen. Van Doorn: “We hebben in ons aanbod voor elk bedrijf wat wils. Zowel voor bedrijven die willen gaan beginnen met opleiden en ontwikkelen. Maar ook voor bedrijven die al een geavanceerd HR-beleid hebben. Denk bijvoorbeeld aan onze vergoeding voor bbl-leerlingen. Of aan de vergoedingen voor het ontwikkelen van digitale vaardigheden of soft skills. Ook ondersteunt A+O de scholing van praktijkopleiders en stimuleren we werkplekleren. Bedrijven die aan de slag willen met duurzame inzetbaarheid kunnen ook bij ons terecht. Tenslotte zijn in A+O’s digitale leerplatform oZone nog tal van relevante onderwerpen te vinden.”

“Door goed opgeleid personeel gaat je bedrijfsrendement omhoog”

Makkelijk personeel aantrekken

Hoewel bedrijven zich altijd bij de A+O-regiomanagers kunnen melden voor specifieke vragen rondom opleidingsvergoedingen, loont het volgens Van Doorn om het gesprek aan te gaan over hoe je een strategisch opleidingsbeleid kunt realiseren. “Goed opgeleid personeel werkt beter samen en verhoogt de kwaliteit van je product, de klanttevredenheid neemt daardoor toe en dat betekent simpelweg meer vraag en omzet. Investeer je in je personeel, dan betaalt zich dat ook op andere manieren terug. Want goed werkgeverschap zorgt er bijvoorbeeld ook voor dat medewerkers het naar hun zin hebben. En dat vertelt zich rond, waardoor je minder moeite hebt om personeel aan te trekken.” Om bedrijven te ondersteunen om opleiden een structurele pijler binnen de organisatie te maken, heeft A+O eveneens regelingen, benadrukt Van Doorn. “Zo kunnen A+O-bedrijven aanspraak maken op maximaal € 5.000,- om een strategisch opleidingsplan of opleidingsbeleid te ontwikkelen.”

Einde levenscyclus

“Ook aan het einde van de levenscyclus van een werknemer is er ondersteuning. Als jouw bedrijf te maken krijgt met een reorganisatie of dreigend faillissement, dan is er tot en met 10 medewerkers een vergoeding tot € 3.000,- per medewerker mogelijk voor een van-werk-naar-werk traject. Dat bedrag kan worden besteed aan begeleiding en desgewenst aan scholing. Daarbij wel één tip: bel je regiomanager op tijd. Want alleen als je als bedrijf bent aangesloten bij de Metalektro, kunnen we nog wat voor je doen.”

Al met al biedt het brede A+O-aanbod bedrijven veel mogelijkheden, concludeert Van Doorn. “Mijn advies is: maak één keer per jaar een afspraak met een regiomanager van A+O om te kijken wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen. En kijk regelmatig op de A+O-website. Laat geen kansen liggen. Want opleiden en ontwikkelen levert veel op. Het laat je mensen groeien en zorgt voor meer rendement voor jouw bedrijf!”

Meer informatie:

Wil je meer informatie over het A+O-aanbod en de details weten van de genoemde regelingen? Neem dan contact op de regiomanager in jouw regio.

Het actuele aanbod vind je op de site van A+O. Daarop staat ook een handige poster.

 

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste nieuws over de sector.

Ter inspiratie / alle berichten