Digitale vaardigheden

Van een social media- of VR-training tot een cursus cybersecurity of online recruitment. Met de A+O-regeling ‘Ontwikkelen digitale vaardigheden’ zijn er duizend-en-één mogelijkheden. “De ontwikkelingen gaan snel en digitalisering biedt bedrijven nieuwe kansen. Wie daarmee handig weet om te gaan, is wendbaarder en kan de concurrentie voor blijven”, vertelt Manon Lubbers, projectleider en adviseur bij A+O.

De regeling is inmiddels honderden keren aangevraagd door A+O-bedrijven. Maar er is nog voldoende ruimte. “Tot nu toe werd ‘Ontwikkelen digitale vaardigheden’ vooral ingezet voor Microsoft Office-zaken zoals vaardigheden in Excel en Word. Nuttig natuurlijk, maar er is meer mogelijk. Want hoe zorg je dat je bedrijf future proof is? Hoe weet je zeker dat je digitale gegevens veilig zijn? Bedrijven mogen meer durven met de regeling”, aldus Lubbers. “Denk bijvoorbeeld aan een training voor een nieuwe lasrobot, tekenprogramma’s of online recruitment. Maar ook een cursus Google Ads, Twitter of LinkedIn kan voordelen bieden. En wat te denken van virtual reality (VR), augmented reality (AR) en digitale veiligheid?”

Mogelijkheden inzien van AR

medewerkers ECS Electronics nemen deel aan cursus AR via Artishock

Een van de A+O-bedrijven die de regeling inzette voor een cursus AR is ECS Electronics uit Breda. Patrick Kuijt legt uit: “Als productie- en ontwikkelingsbedrijf van connectiesystemen, bekabeling en software voor de automotive zien we dat de wereld niet stil staat. We vragen ons daarom regelmatig af: hoe kunnen nieuwe technieken ons vooruit brengen? Om onze mensen te inspireren, hebben we onlangs een dagcursus augmented reality via Artishock gevolgd met 20 man. Van de afdelingen R&D en sales tot productie en technical support. De techniek kan immers in alle disciplines voordelen opleveren.”

Door de cursus breed in te steken, weet een groot deel van ECS Electronics nu alles van de achtergrond van augmented reality, de verschillende vormen en devices én wat de techniek wel en niet kan. “In eerste instantie waren collega’s wat sceptisch. Maar na de cursus zien ze absoluut de mogelijkheden in voor ons bedrijf”, aldus Janneke Jansen van ECS Electronics. “We gaan daarom nu daadwerkelijk een project starten en de techniek implementeren in ons R&D-proces. Er is voor ons een nieuwe wereld opengegaan en je merkt het enthousiasme en de betrokkenheid bij de collega’s.” “Kortom, een zeer nuttige cursus”, vult Kuijt aan. “En ik moet eerlijk zeggen dat de A+O-regeling ons over de streep heeft getrokken. Met een subsidie is het makkelijker investeren.”

Slim omgaan met de voorraad

Ook  A+O-bedrijf Anamet uit Amsterdam zag de voordelen van de regeling en heeft het ingezet voor een softwarecursus EazyStock. Karin Jongsma, HR-manager bij Anamet, legt uit: “We zijn nu al een aantal jaar bezig met het optimaliseren van onze processen zodat iedereen sneller kan werken. Maar we liepen tegen verschillende problemen aan. Zo heeft ons bedrijf honderdduizenden artikelen en een flinke voorraad. Om daar slim mee om te gaan zijn we overgestapt op het programma EazyStock, een cloudbased oplossing voor voorraadoptimalisatie en voorraadbeheer. In totaal hebben 8 medewerkers, van de afdelingen inkoop, voorraad, productie en financiën, een training gedaan om te begrijpen hoe het werkt. En dat werpt nu al zijn vruchten af. Onze voorraad was de afgelopen jaren te hoog geworden, maar neemt inmiddels gestaag af en dat merken we direct in de kosten. Bovendien scheelt het programma onze collega’s veel tijd. De deelnemers van de training waren dan ook zeer positief.”

Meer informatie

De vergoeding bedraagt 90% van de externe kosten tot maximaal € 1.000,- per aanvraag. Meer weten? Kijk op de site of neem contact op met de afdeling vergoedingen via 088 – 60 50 960 of je regiomanager.

Manon Lubbers
A+O contactpersoon
Manon Lubbers
Projectleider/adviseur