login

Kweekvijver voor jong talent groot succes

Leerling De Vries Scheepsbouw Makkum wint medaille op EuroSkills

Opleiden van jong talent staat bij De Vries Scheepsbouw Makkum hoog op de prioriteitenlijst. En met succes. Begin oktober won leerling Dennis Cornelissen op EuroSkills in Lille de medaille voor excellent vakmanschap. Een mooie opsteker voor de eigen bedrijfsschool waar De Vries Scheepsbouw Makkum (DVM), in samenwerking met ROC Friese Poort, niet alleen voor zichzelf maar ook voor bedrijven in de regio opleidt.

"We willen met onze bedrijfsschool de beste vakschool van Nederland zijn. Natuurlijk kun je wel roepen dat je goed bent, maar je moet het ook laten zien. Vandaar dat we regelmatig meedoen aan wedstrijden", vertelt Japke van Groning, Hoofd Vakschool Jachtbouw DVM. "EuroSkills is de Olympische Spelen voor vaklieden. Daar een medaille winnen is een geweldige prestatie." Ook leermeester Hedwich Terpstra is trots: "In januari won Dennis de Skillsmaster in Rotterdam op het onderdeel Meubelmaken. Het was toen spannend maar ik wist dat hij absoluut een kans maakte. Zijn prestatie in Lille is bijzonder knap. Meedoen aan deze Europese kampioenschappen is een leerzame en eervolle ervaring. Een prima oefening, ook voor het examen straks. Want hoe ga je om met spanning en stress als je moet presteren?"

Investering meer dan waard

Hedwich Terpstra en Dennis Cornelissen De Vries MakkumDennis Cornelissen (20), in zijn laatste jaar van niveau 3, blijft er zelf vrij nuchter onder. "Je merkt zelf niet hoe goed je bent. Het is leuk om dat nu te zien. Maar het gaat vooral om de ervaring. Meedoen aan dé wedstrijd in Frankrijk is fantastisch, een ervaring om nooit te vergeten." Een half jaar lang werkte Dennis er tijdens en buiten werktijd naartoe. "We hebben met ons Nederlandse team verschillende trainingsweekenden gehad. We leerden samenwerken en kregen mentale en mediatrainingen. Maar ook hier op de werkvloer hebben we veel geoefend. Kortom, het was hard werken. Of ik het anderen kan aanraden? Absoluut, het is de investering meer dan waard."

Ook Van Groning vindt het een waardevolle investering. "Meedoen aan EuroSkills kost 6.000,- euro. Niet niks natuurlijk. Maar De Vries Scheepsbouw Makkum staat er volledig achter. En als er gewonnen wordt, laten we dat de wereld graag weten. In het weekend dat Dennis zijn medaille ontving, werd ons bedrijf ook uitgeroepen tot Beste Leerbedrijf Savantis 2014. Een mooie gelegenheid om radio en tv op de hoogte te stellen. Via ons moederbedrijf Feadship hebben we ons persbericht bovendien internationaal verstuurd. Of het iets oplevert? Absoluut! Een Frans meisje heeft zich aangemeld voor onze opleiding. Zij wilde graag reizen voor de beste vakopleiding bij de beste werf. Dat ze na 2 jaar misschien weer vertrekt, is voor ons geen probleem. Je weet immers nooit of leerlingen willen of mogen blijven. Het niveau is hoog. Wij zoeken simpelweg de kip met de gouden eieren."

Kweekvijver voor jong talent

De bedrijfsschool van De Vries Scheepsbouw Makkum, in samenwerking met ROC Friese Poort, heeft momenteel 40 leerlingen in de richtingen metaal, werktuigbouw, schilderen en interieurbouw op niveau 2 en 3. "Verschillende niveaus, verschillende richtingen én verschillende leeftijden. De jongste leerling is 16 en de oudste 49 jaar. Het gaat ons puur om de motivatie. Bovendien heeft de mix een positief bijeffect: ze leren van elkaars ervaring", legt Van Groning uit. 10 van de 40 leerlingen zijn afkomstig van bedrijven in de regio. "Het belangeloos openstellen van onze opleiding is een groot succes. We krijgen zoveel aanmeldingen dat we voor 2015 nu al een wachtlijst hebben. Het wordt bijna een organisatie op zich. We zoeken nu alleen nog naar de juiste vorm, want waar komen de gelden vandaan? Blijft de bedrijfsschool zoals hij is of wordt het een vereniging, een stichting of particulier? Hoe de bedrijfsvakschool er precies uit komt te zien en welke partijen verder betrokken worden laten we momenteel onderzoeken met een subsidie vanuit A+O. Zeker is in ieder geval dat het voortbestaan van de school niet moet afhangen van de productie. Daar vinden we de kweekvijver voor jong talent veel te belangrijk voor."

Meer informatie:

Japke van Groning, Hoofd Vakschool Jachtbouw DVM, tel: 0515- 44 57 00 of e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

A+O Contactpersonen

Eelke Riemersma


Deze website maakt gebruik van cookies. Door op onze website te blijven gaat u akkoord met het gebruik van cookies.