login

Investeren in stagiaires levert altijd iets op

RR Mechatronics zet fors in op innovatie en ontwikkeling. De zaken gaan goed en het aantal medewerkers is maar liefst verdubbeld in drie jaar tijd. Hoe het bedrijf uit Zwaag aan de juiste medewerkers komt? Onder andere uit het grote aantal stagiaires dat er jaarlijks rondloopt. “Een flink deel van hen blijft plakken. Zowel in vakantiewerk als in vaste banen”, zegt Olaf Smit, Manager Operations bij RR Mechatronics. “Investeren in stagiaires, het levert altijd iets op".

RR Mechatronics ontwikkelt en produceert medische precisie-instrumenten die worden ingezet in klinische laboratoria en ziekenhuizen. De instrumenten worden gebruikt voor medische analyses en zijn vaak van levensbelang. “Op het gebied van geautomatiseerde bloedbezinking (ESR) zijn wij wereldmarktleider. Sterker nog, we zijn de enige ter wereld die dit proces geautomatiseerd heeft. Dat zorgt voor veel werk”, verklaart Smit. Inmiddels heeft het bedrijf meer dan 70 medewerkers, waarvan 25 procent op r&d zit. “Dat maakt wel duidelijk hoeveel we investeren in innovatie en ontwikkeling".

Jongeren houden de boel fris en dynamisch

Ook het hebben van veel stageplekken ziet RR Mechatronics als investeren in ontwikkeling. Supervisor Jeffrey Ekelschot legt uit: “Jongeren in het bedrijf houden de boel fris en dynamisch. Ze komen met nieuwe ideeën en zorgen voor andere communicatie. Ze doorbreken de routine en houden ook de ouderen scherp". In piekperiodes lopen er in het Noord-Hollandse bedrijf dan ook zo’n 9 stagiaires rond, waarvan 4 op operations. “Van kortlopende stages tot een half jaar. Van elektrotechniek tot mechatronica en van werktuigbouwkunde tot research instrumentmaker. Zowel mbo als hbo. Ons bedrijf zit in de lift en we hebben veel projecten waar stagiaires aan gekoppeld kunnen worden”, aldus Ekelschot.

Niet achter de bezem zetten

“Vergis je niet”, zegt Smit. “Het niveau is hoog. We zoeken naar zelfstandigheid en proberen onze stagiaires altijd serieus aan het werk te zetten. Bij ons worden ze niet achter de bezem gezet". Een belangrijke tip voor andere bedrijven, noemt Smit dat. “Wie zijn stagiaires serieus neemt, krijgt er altijd iets voor terug. Sommige bedrijven zijn bang de stap te nemen omdat het veel tijd en energie zou kosten. Niets is minder waar. We doen nu ongeveer vier jaar intensief aan stageplekken en het heeft ons altijd iets opgeleverd. Of dat nu een goed afgerond project, een prettige vakantiemedewerker of vaste baan voor de toekomst is".

"Jongeren in het bedrijf houden de boel fris en dynamisch."

Nauwe banden met scholen onderhouden

Om tot nieuwe aanwas van leerlingen te komen, onderhoudt RR Mechatronics nauwe banden met scholen als ROC Horizon College, ROC van Amsterdam en Hogeschool Inholland. “Omdat we echt iets vragen van onze stagiaires, is de juiste screening van belang”, vertelt Ekelschot. “Maar inmiddels weten de leraren veelal wat wij verwachten en wie bij ons passen. Dat zorgt voor een belangrijke voorselectie. De begeleiding kost dan ook een stuk minder tijd dan je misschien zult verwachten. Bovendien is het de truc om intern goed te koppelen. Natuurlijk verzorgen wij de coaching. Maar iedere stagiair wordt daarnaast op de werkvloer aan een productspecialist gekoppeld. Een maatje. Iemand die de stagiair op zijn vakgebied onder de hoede neemt. Goed voor de stagiair, leuk voor de medewerker en prettig voor ons".

Alle aspecten van het proces meemaken

Sanne Zijm (22) kan dat beamen. “De sfeer is hier goed en het was altijd fijn samenwerken met een koppelmaatje". Tot voor kort liep ze 20 weken stage bij RR Mechatronics om haar studie fijnmechanische techniek aan het ROC van Amsterdam af te ronden. Inmiddels heeft Zijm een baan aangeboden gekregen in Zwaag. “Dat gaf natuurlijk een geweldig gevoel. Een leuke waardering voor het werk dat ik hier verzet heb”, vertelt Zijm enthousiast. “Hoe ik mijn stage ervaren heb? Ik vond het geweldig om alle aspecten van het proces mee te mogen maken. Van kabeltje naar vloeistofpomp. Wat ik gemaakt heb, draait nu ergens op een lab of in een ziekenhuis. Dat is toch waanzinnig"?

Verrassende uitkomst

Vrijgelaten worden in haar stagewerk sprak Zijm erg aan. “Weinig studenten vinden het fijn als er constant iemand over hun schouder meekijkt. Geef je stagiaire gewoon eens een tekening en kijk hoe ver ze er zelf mee komen. Vaak zal de uitkomst je verrassen". Ekelschot knikt. “Onlangs ontwikkelde een stagiair voor ons nog een speciale afzuigkap. Iemand anders kwam met een tangenkar. Het zijn projecten waar anders geen tijd voor zou zijn geweest. Maar bijvoorbeeld ook het aanvragen van offertes laat ik, als het niveau hoog is, weleens door stagiaires doen. Je moet gewoon vertrouwen hebben".

Meer informatie

Jeffrey Ekelschot, supervisor bij RR Mechatronics, telefoonnummer 0229 - 29 11 29 of e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Olaf Smit, Manager Operations bij RR Mechatronics, telefoonnummer 0229 - 29 11 29 of e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

A+O Contactpersonen

Ben Kemna


Deze website maakt gebruik van cookies. Door op onze website te blijven gaat u akkoord met het gebruik van cookies.