aanbod-poster

Heeft jouw bedrijf meerdere vestigingen die onderling kennis willen uitwisselen? A+O’s gratis online leerplatform oZone maakt dat mogelijk! Drieëndertig werkmaatschappijen van industrieel familiebedrijf VDL Groep maken er al volop gebruik van. “oZone is dé manier om kennis op een hele laagdrempelige manier te delen.”
Jeroen Melisse oZone-coördinator bij VDL Groep
“Tijdens mijn stage bij één van de VDL-bedrijven heb ik kennisgemaakt met oZone” vertelt Jeroen Melisse. “Dat bedrijf had een forse aanwas van medewerkers en daardoor behoefte aan een standaard e-learning module voor onboarding. Ik heb toen marktonderzoek gedaan naar verschillende e-learning tools die er voor technische bedrijven zijn. oZone kwam daar by far als beste uit naar voren. Niet alleen omdat het gebruik van oZone voor A+O-bedrijven kosteloos is, maar ook omdat het erg gebruikersvriendelijk is en tal van mogelijkheden heeft.”
Inmiddels is Jeroen aangesteld als oZone-coördinator op het hoofkantoor van VDL Groep in Eindhoven. “Er staat ongelofelijk veel in de openbare oZone-bibliotheek: meer dan 500 leeronderwerpen. Bijvoorbeeld over lassen, veilig werken, besturingstechniek en materiaalkennis. Die basislesstof kun je inzetten voor het opleiden van (nieuwe) medewerkers. Het praktijkgedeelte kan vervolgens worden gedaan met een opleider binnen je bedrijf of via de bedrijfsschool. Je kunt er dus direct mee aan de slag.”
Jeroen geeft het voorbeeld van onderwerpen over het thema arbeidsomstandigheden. “Die onderwerpen bevatten al veel goede informatie. En wil je het pasklaar maken voor je eigen bedrijf? Dat kan vrij eenvoudig. Door bijvoorbeeld tekst die voor jouw bedrijf niet nodig is, weg te halen. Of juist iets aan de tekst toe te voegen. Ook kun je de foto’s vervangen door foto’s van je eigen bedrijf.” De onderwerpen zijn volgens Jeroen erg geschikt om medewerkers de basiskennis bij te brengen. “Ze bevatten korte teksten en veel plaatjes en filmpjes. Dat maakt het leren heel toegankelijk. Deze digitale manier van kennis verwerven, is zeker voor de jongere generatie aantrekkelijk.”
“oZone is by far het beste kennisplatform voor technische bedrijven”
Naast het gebruik van de algemene onderwerpen biedt oZone tevens de mogelijkheid om modules over bedrijfsspecifieke onderwerpen te bouwen, maakt Jeroen duidelijk. “Zo hebben wij onderwerpen gemaakt met uitleg van ons softwarepakket voor verlof, procedures voor HR-medewerkers en een uitleg-module over de verschillende onderdelen van je loonstrook. Het kost uiteraard tijd om de modules te maken, maar dat verdien je later terug omdat de informatie altijd online voor iedereen beschikbaar is.”
VDL Castings
“VDL Groep heeft ruim zestig vestigingen in Nederland. Daarvan hebben er 33 inmiddels een eigen online omgeving binnen oZone”, vertelt Jeroen. “Iedere week heb ik één of twee gesprekken met VDL-bedrijven die ook interesse hebben.” Een groot voordeel van oZone is dat de kennis eenvoudig tussen diverse VDL-bedrijven kan worden gedeeld, aldus Jeroen. “Stel één van onze bedrijven heeft een module over ‘veilig hijsen’ gemaakt. Met een paar muisklikken kan dat VDL-bedrijf de module dan in de algemene bedrijfsomgeving voor de hele VDL Groep zetten. Daarmee wordt de module voor alle bedrijven beschikbaar. Ook kunnen bedrijven onderling onderwerpen delen. Dus als onze vestiging in Almelo denkt ‘daar moeten ze in Boxtel ook iets mee’, dan kan zo’n onderwerp met elkaar worden gedeeld.”
VDL RPI Metaal
“Wij zijn heel erg positief over oZone”, besluit Jeroen. “Voor onze bedrijven is het belangrijk dat we het vooruitzicht hebben dat het platform doorontwikkeld wordt. A+O en de andere technische opleidingsfondsen faciliteren dat. Dat geeft oZone een stabiele basis.” Hij raadt andere A+O-bedrijven dan ook aan om de mogelijkheden van het leerplatform eens te verkennen. “oZone is dé manier om kennis op een hele laagdrempelige manier te delen. Binnen je bedrijf of tussen bedrijfsonderdelen. Dat de algemene onderwerpen gratis beschikbaar zijn, is natuurlijk uit kostenoverwegingen een behoorlijk pluspunt.” Daarnaast biedt A+O ook een vergoeding om je als bedrijf te helpen bij de opstart van oZone. En is er vanuit A+O een bedrag tot € 11.000,- beschikbaar voor het ontwikkelen van oZone-content die beschikbaar komt in de openbare bibliotheek. Jeroen: “Dat maakt het allemaal alleen nog maar mooier!”
Wil meer weten over de mogelijkheden van oZone? Kijk dan hier. Of neem contact op met je A+O-regiomanager!