“Leidinggeven is echt een vak”

28 november 2024
leestijd: 5 minuten

Met ondersteuning van A+O liet beddenfabrikant Auping vijftien groepsleiders een leiderschapsprogramma volgen. En dat leverde veel op. Want leidinggeven is niet iets wat iedereen van nature beheerst. “Leidinggevenden moeten een rolmodel zijn en het gesprek durven aangaan met hun medewerkers. Daarvoor is het belangrijk ze een goede rugzak met vaardigheden te geven. 

Binnen het bedrijf hebben we verschillende afdelingen, waarvoor de groepsleiders verantwoordelijk zijn”, vertelt Patricia van Putten, senior HR Business Partner bij Auping. “Want we maken niet alleen bedden en spiraalbodems, maar ook matrassen, boxsprings en bedtextiel.Elke groepsleider stuurt ongeveer tien tot vijftien mensen aan, vervolgt ze. “Dat is een hele diverse groep. Sommigen werken sinds kort bij ons, anderen zijn al twintig of dertig jaar in dienst.” 

Ondersteuning A+O erg waardevol 

Vijftien groepsleiders hebben inmiddels het leiderschapsprogramma doorlopen. Patricia: “Dat was een omvangrijk traject, waarvoor we financiële ondersteuning via A+O hebben ontvangen. Dat steuntje in de rug was erg waardevol, want daardoor hebben we het programma in deze omvang kunnen realiseren.Voor de leiderschapstraining werd een extern bureau ingezet. Allereerst waren er individuele gesprekken met de groepsleiders om hun opleidingsbehoefte te inventariseren. Dat resulteerde in drie opleidingsmodules, zegt Arjan Jansen, HR Business Partner Operations. “De eerste module bestond uit gesprekstechnieken. Daarnaast waren er vijf coachgesprekken met iedere groepsleider, waarin centraal stond op welke punten ze zichzelf wilden ontwikkelen.” De tweede module had als titel ‘Ik en mijn team’. Arjan: In die module ging het over ‘groepsdynamiek’. Hoe houd je het groepsbelang in het oog en hoe je neem je vervolgens iedereen daarin mee?” De derde en laatste module had als onderwerp de samenwerking tussen afdelingen, legt hij uit. “Die samenwerking is essentieel, omdat een klant vaak meerdere producten bestelt. Als het bed wel klaar is, maar het matras niet, moet de klant langer wachten. Onze mensen moeten zich er voortdurend van bewust zijn dat ze een gezamenlijk product maken.” 

In de wereld die verandert, is leiderschap cruciaal

Leiderschap cruciaal 

Arjan Jansen, HR Business Partner Operations en Patricia van Putten, senior HR Business Partner bij Auping

Maar wat zijn nu de concrete problemen waar de groepsleiders bij Auping in praktijk tegenaan lopen? Duurzame inzetbaarheid en technologische ontwikkelingen zijn universele thema’s die in de hele Metalektro-sector spelen”, zegt Patricia. “Ook bij ons. Zo krijgen wij een nieuw ERP-systeem, waardoor alles digitaal gescand wordt. Ook hebben we een gerobotiseerde productielijn. Dat stelt andere eisen aan de vaardigheden van medewerkers dan in het verleden.” En ook verzuim en vitaliteit zijn hot items, stelt ze. Je werkt nu langer door tot je pensioen. Dus is er aandacht en begeleiding nodig om mensen ook duurzaam inzetbaar te houden.” Verder hebben de groepsleiders te maken met medewerkers die een afspiegeling van de samenleving zijn, constateert Arjan. “Met alle thematieken die daarbij horen: stress door financiële zorgen, druk door de mantelzorg voor ouders en polarisatie tussen verschillende bevolkingsgroepen.” Om mensen mee te nemen in de wereld die verandert, is leiderschap cruciaal, benadrukt Patricia. “Als leidinggevende moet je een rolmodel zijn en het gesprek met je medewerkers durven aangaan. Ook als dat een lastig gesprek is. Daarvoor is het belangrijk ze een goede rugzak met vaardigheden te geven. Want leidinggeven is echt een vak. 

Verandering in gedrag 

Het leiderschapsprogramma werd afgesloten met een groepspresentatie, vertelt Arjan. “Daarbij was ook de algemeen directeur aanwezig. Iedere groepsleider hield een praatje voor de groep. Het was opvallend hoe open iedereen was. Over wat ze geleerd hadden, maar ook over hun eigen kwetsbaarheden. Onze algemeen directeur was onder de indruk en reageerde met de opmerking: ‘wat is dit gaaf!’ Ook de groepsleiders zelf waren volgens Arjan ontzettend positief. “We merken in de praktijk ook echt een verandering in hun houding en gedrag. Zo hoorden we bijvoorbeeld van onze arbodienst terug dat in verzuimgesprekken met medewerkers echt andere vragen worden gesteld. Zoals: ‘wat moet volgens jou het resultaat van dit gesprek zijn?’. De kennis vanuit het leiderschapstraject wordt direct in de praktijk gebracht!” Patricia denkt dat een soortgelijk programma ook voor andere A+O-bedrijven erg waardevol kan zijn. Niet alleen omdat je organisatie er beter van wordt. Maar ook omdat je medewerkers bindt aan je organisatie door hun eigen ontwikkeling te stimuleren. En dat is essentieel. Want in deze krappe arbeidsmarkt is het erg verleidelijk om te kijken of het gras ergens anders groener is.”  

Nieuwe training Futureproof leiderschap 

Voor A+O bedrijven die net als Auping aan de slag willen met leiderschap binnen hun organisatie, biedt A+O een soortgelijk, nieuw programma waarin gesprekvoering en eigenaarschap van werknemers centraal staan. “Leidinggevenden hebben een sleutelrol binnen je organisatie”, zegt A+O-adviseur Ontwikkeling Suze Buizer. “Zij zijn de verbindende schakel tussen de bedrijfsdoelstellingen en de persoonlijke ontwikkeling van medewerkers.” Maar hoe voer je nu het goede gesprek als leidinggevende zodat medewerkers zelf in actie komen? “De kunst is om het eigen initiatief van medewerkers te bevorderen, zonder het stuur over te nemen”, zegt Suze. “De training Futureproof Leiderschap is erop gericht om die vaardigheid verder te ontwikkelen.” 

Daarbij kan gekozen worden voor twee varianten, maakt ze duidelijk. “Er is een incompany traject van drie trainingsdagen voor groepen van zes tot tien leidinggevenden. Aanvragen van dit traject kan eenvoudig via Mijn A+O, waarbij de kosten volledig worden vergoed.” Voor kleinere bedrijven die een kleinere groep leidinggevenden in huis hebben of deze tijdsinvestering niet kunnen doen, is er ook een ‘light variant’, de Kennis Express. Suze: “In een halve dag krijg je als leidinggevende concrete handvatten aangereikt waarmee je direct verder kunt. Deze korte training kan eventueel dienen als opstap naar het uitgebreidere incompany traject. Volgend jaar zijn hiervoor een aantal inschrijfdata op locatie, die op de A+O-website zijn te vinden. En mocht je de Kennis Express bij jou in de regio willen volgen, dan kun je contact opnemen met je A+O-regiomanager!” 

 

A+O contactpersoon

Rob Nijhof
Regiomanager Oost-Nederland

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste nieuws over de sector.

Ter inspiratie / alle berichten