Leidinggeven met de WOW-factor? Bij Bosch doen ze het (met A+O-vergoeding!)

27 februari 2025
leestijd: 5 minuten

De elektrische auto rukt op. Bij Bosch Thin Metal Technologies in Tilburg betekent dat: technologisch innoveren. Hoe zorg je dat medewerkers zelf meer verantwoordelijkheid nemen? Vijf leidinggevenden leerden coachend leidinggeven, met inzet van de A+O-vergoeding Vaardigheden ontwikkelen. “Ik pas nu de WOW-factor toe.”

Stel je voor: in een fabriekshal staat een ladder. Op die ladder staat werknemer Danny. Zijn leidinggevende schreeuwt hem een instructie toe. Goed idee? Absoluut niet, ervaren vijf managers van Bosch tijdens hun maatwerktraining Coachend leidinggeven. “Lichaamstaal lezen is heel belangrijk”, legt trainer Pepijn Louisse van organisatie Aanpakkers uit. “Zorg ervoor dat je elkaar aankijkt! Dus vraag Danny eerst van die trap af te komen.”

Van duwband naar hightech componenten

Initiatiefnemer van de training, manufacturing engineering manager Han Dekkers, schetst de aanleiding: “Bij Bosch Thin Metal Technologies in Tilburg was de duwband tientallen jaren ons core-product. Duwbanden zitten in automatische versnellingsbakken van brandstof-aangedreven auto’s. Door de elektrificatie van auto’s nemen die volumes af en focussen wij ons op nieuwe producten, zoals de e-stacks, gestapelde hightech dunne metalen componenten voor elektromotoren, en luchtfolielagers voor turbotoepassingen.”

Van traditioneel naar coachend leiderschap

Die nieuwe focus vraagt om een ander leiderschap, legt Han uit. En om zelfstandig werkende mensen die eigenaarschap tonen. “Wij waren gewend aan traditioneel, top-down leiderschap, waarin leidinggevenden bepalen wat de richting is, wat de projecten zijn. Nu stonden wij als managers voor de vraag: hoe vergroot je de verantwoordelijkheid van mensen en teams?”

A+O-vergoeding

Met die vraag klopte Han aan bij regiomanager Joost van Doorn van A+O Metalektro. “Heel prettig om met Joost over onze vraag te sparren. Hij vroeg door en dacht met ons mee over mogelijke oplossingen.” Ook adviseerde Joost over de inzet van een A+O-vergoeding. “Zo konden we een deel van de kosten van het traject dekken. Dat helpt natuurlijk wel bij het in gang zetten ervan.”

Aanmoediging of aansporing?

Bosch kiest uiteindelijk voor een maatwerktraining ‘Coachend leiderschap’. Trainer Pepijn: “Ik vergelijk de rol van leidinggevenden vaak met het dak van een huis. De allerbelangrijkste rol van een leider is dat iedereen onder het dak zich veilig voelt.” Bij coachend leiderschap stem je je manier van leidinggeven af op wat een persoon nodig heeft. Hij geeft een voorbeeld: “Pietje heeft misschien alleen positieve aanmoediging nodig als hij een product in elkaar zet, terwijl Jantje gebaat is bij heldere instructies. Per situatie kijk je: wat heeft iemand nodig? Want Pietje heeft op moment A misschien een positieve benadering nodig, maar op moment B een stevige aansporing.”

‘Ik zie dat complimenten geven wérkt: je krijgt altijd een lach terug’ 

WOW-factor

In de training lag de focus op ervaringsgericht oefenen en praktische handvatten. Voorbeeld van zo’n praktisch handvat is de WOW-factor, legt Pepijn uit: “Je ziet vaak dat mensen in technische bedrijven zuinig zijn met complimenten, zo van: het is toch normaal dat je je werk doet? Dus oefenen we met WOW: Wat, Oprecht, Waarom. Benoem precies waarvoor je het compliment geeft. Zorg dat je oprecht bent. En vertel waaróm je wat de ander doet zo goed vindt. Een goed compliment is voor iedereen motiverend!”

Ballonnetje leeg?

Han en zijn collega’s kijken enthousiast terug op het traject. Han: “Wat ik sterk vond, is dat we eerst goed stilstonden bij wat wíj́ belangrijk vinden bij coachend leidinggeven.” Zijn persoonlijke eyeopener? “Kijk heel goed naar individuen in een team. Wat heeft iemand nodig om zijn werk te doen, om van A naar B te komen? Misschien moet je eerst een gesprek over thuis voeren, of over een probleem op het werk. Pas als het ballonnetje leeg is, kun je verder.”

Resultaat op de werkvloer

Een training is stap één. Lukt het ook om de nieuwe inzichten over coachend leiderschap in de praktijk toe te passen? “Zeker”, bevestigt Han. “Zo geef ik nu vaker complimenten. Je krijgt altijd een lach terug!” Ook ziet hij dat de nieuwe leiderschapsstijl goed werkt: “Onze teams groeien duidelijk in zelf verantwoordelijkheid nemen.” Een ander resultaat: de samenwerking tussen de vijf leidinggevenden is krachtiger geworden. “Je hebt met elkaar geoefend en voelt meer verbinding. Daardoor weten we elkaar bij uitdagingen nu goed te vinden.”

Vanaf half februari organiseert Bosch een tweede traject, vertelt hij. “Een training gericht op effectief samenwerken. Per team volgen twee ambassadeurs de training. Ook dit keer maken we gebruik van de A+O-vergoeding Vaardigheden ontwikkelen.”

De nieuwe A+O-vergoeding Vaardigheden ontwikkelen kun je ook inzetten voor incompany-trainingen’ 

Zet zélf de vergoeding Vaardigheden ontwikkelen in!

Over die vergoeding: vanaf 2025 vervangt de nieuwe regeling Vaardigheden ontwikkelen de A+O-regelingen Sociale vaardigheden, Digitale vaardigheden en Ontwikkelen praktijkopleider. “Zo maken we financiële ondersteuning bij de ontwikkeling van medewerkers eenvoudiger”, licht regiomanager Joost van Doorn toe. “Het succesverhaal van Bosch laat zien hoe belangrijk het is om te investeren in soft skills zoals leiderschap en samenwerking.”

Een goede voorbereiding is daarbij essentieel, benadrukt Joost. Niet meteen een technische oplossing bedenken of snel een standaardtraining kiezen. “Bij Bosch hebben ze eerst goed onderzocht wélk antwoord bij hun vraag zou passen. Ook hebben zij gesprekken gevoerd met verschillende aanbieders en de training goed voorbereid. Zo kies je de beste oplossing en los je je vraagstuk ook echt op.”

Meer informatie?

Kijk bij de nieuwe vergoeding Vaardigheden ontwikkelen.

Of neem contact op met jouw regiomanager bij A+O.

 

A+O contactpersoon

Joost van Doorn
Regiomanager Brabant en Zeeland

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste nieuws over de sector.

Ter inspiratie / alle berichten