login

Werkplekleren van start!

Geen betere leerschool dan de praktijk. Dit is de drijvende gedachte achter het project Werkplekleren. Door kennis op de werkvloer over te dragen en te benutten kunnen ervaren en nieuwe vakmensen elkaar stimuleren om het beste uit hun vakmanschap te halen. Met de openingsconferentie van de verschillende technische opleidings- en ontwikkelingsfondsen op 23 mei jl. is het project vorige week nu echt van start gegaan.

Het project Werkplekleren is een gezamenlijk initiatief van de technische opleidings- en ontwikkelingsfondsen A+O Metalektro, OOM, OOC, Otib en OVP. Inzet van het project is het vakmanschap in de technische branches door middel van onderlinge kennisoverdracht op de werkplek te behouden en te versterken.

De werkplek als leerplek

Dat een werkplek ook een leerplek is, is op zich niets nieuws. Op de werkplek komen theorie en praktijk immers samen. Maar de werkplek is meer. A+O projectleider Manon Lubbers: “Op de werkplek worden nieuwe technieken zichtbaar en wordt de vraag van de klant gekoppeld aan wat je als vakman of vakvrouw weet. Het is de plek waar je leert samenwerken. En het is ook de plek waar je ervaart dat je nooit stopt met leren. De werkplek is daarmee misschien wel de belangrijkste, slimste en effectiefste leerplek".

Open cultuur

Het tot stand brengen van effectief werkplekleren vraagt om een werkomgeving waar dit leren mogelijk is: een open cultuur waar het gesprek over alle facetten van het vak vanzelfsprekend is. Na eerder de succesfactoren van werkplekleren in de diverse technische sectoren in kaart te hebben gebracht, is nu de fase aangebroken waarin de in het onderzoek opgehaalde kennis over werkplekleren kan worden toegepast op concrete leersituaties en -mogelijkheden in de branche. A+O stimuleert de aangesloten bedrijven daarom om concreet met werkplekleren aan de slag te gaan.

Aan de slag

Lubbers is optimistisch over het slagen van het project: “Werkplekleren is veel dichterbij dan we vaak denken. Iedere vakman of vakvrouw kan benoemen wat hij of zij van een oudere of juist jongere collega heeft geleerd. Werkplekleren is daarmee geen hogere wetenschap, maar een effectieve methode om werk te maken van de toekomst. Daar helpen wij bedrijven graag bij".

Binnen het project, dat een jaar duurt, bieden de fondsen 30 bedrijven een kosteloos adviestraject van een extern adviesbureau aan. Organisaties die aan de slag willen met het opzetten of professionaliseren van leren op de werkplek kunnen hierin begeleiding krijgen. Er wordt dan bekeken wat wel en niet werkt.

Meer informatie

Wilt u weten wat werkplekleren voor uw bedrijf kan betekenen, of wilt u direct met werkplekleren aan de slag? Neem dan contact op met projectleider Manon Lubbers of met uw regiomanager.

A+O Contactpersonen

Manon Lubbers


Deze website maakt gebruik van cookies. Door op onze website te blijven gaat u akkoord met het gebruik van cookies.