login

Gloednieuwe deeltijdstudie Ad Mechatronica in september van start

Op hbo-niveau je kennis verbreden en verdiepen

Vanaf september dit jaar start de tweejarige deeltijdopleiding Ad Mechatronica aan de Avans Hogeschool in Breda. Een gloednieuwe, modulair opgebouwde opleiding waarbij de praktijk centraal staat. “Deze deeltijdopleiding is dé manier om doorstroom vanuit het mbo te bewerkstelligen. En in het kader van een leven lang leren technici een volgende stap te kunnen bieden”, aldus Clemens van den Broek van Avans Deeltijd. “Bovendien kunnen de modulen ook los van elkaar gevolgd worden".

Mechatronica is een vakgebied in opkomst. Steeds meer mechanische constructies bestaan uit een combinatie van verschillende technische disciplines zoals werktuigbouwkunde, elektrotechniek en informatica. “Het werkveld vraagt daarom om hoogopgeleide mensen die deze samenhang begrijpen en kunnen overzien. De deeltijdstudie Ad Mechatronica is ideaal voor mbo-plussers die aan de slag zijn in een technische omgeving en graag door willen groeien in hun werk. Of technici die hun kennis willen verbreden en verdiepen”, legt Van den Broek uit. “In slechts twee jaar tijd ontvang je het wettelijk erkende getuigschrift Associate degree Mechatronica. Waarna je bovendien binnen twee jaar kunt besluiten door te studeren voor bachelor. Of je volgt onafhankelijk één of meerdere modulen ter verdieping van je eigen kennis".

Praktijk staat centraal

De opleiding is tot stand gekomen met mede-investering van A+O Metalektro. De ontwikkeling vond plaats in intensieve samenwerking met het bedrijfsleven, roc’s en hbo collega-opleidingen. “De docenten zijn ervaren en komen uit het werkveld, waardoor de theorie dicht bij de werkelijkheid staat. De praktijk staat centraal. En studieopdrachten maken onderdeel uit van de eigen werkomgeving”, vertelt Lieske Jorritsma, Opleidingscoördinator Mechatronica Deeltijd bij Avans. “De bedrijven krijgen dan ook snel resultaat van de medewerker die de opleiding volgt".

Een modulaire opbouw

Het aanbod van de Ad Mechatronica bestaat uit vier modulen, van elk twintig weken. De thema’s zijn mechanical engineering, industrial automation, programming en system & control engineering. De modulen komen voor een groot deel overeen met het aanbod van de eerste twee jaar van de hbo-bacheloropleiding Mechatronica. Elke Ad-module is vooral gefocust op het realiseren en beheren van mechatronische machines en apparaten. Het voordeel is dat de Ad-modulen onafhankelijk van elkaar gevolgd kunnen worden, puur ter verdieping en verbreding van de eigen kennis.

Best pittig

“Onze opleiding is gericht op de toekomst. De investering is 16 uur studie per week en een middag en avond op school. Dat is natuurlijk best pittig naast een baan”, zegt Jorritsma. “Het vraagt planning, doorzettingsvermogen en vastberadenheid. Maar vooral plezier erin hebben. Vandaar dat we ook de sterke link met de praktijk leggen. Dat vergemakkelijkt het leren en maakt het minder abstract. Maar een opleiding doe je niet alleen. We hopen op een startend schooljaar van 25 studenten. Op die manier kun je ruimschoots ervaringen met elkaar delen en van elkaar leren".

Kleinschalig met persoonlijke behandeling

Avans Deeltijd staat hoog aangeschreven. De Ad Mechatronica mag dan een gloednieuwe opleiding zijn, de hogeschool heeft al ruimschoots kennis en ervaring opgedaan met de voltijdopleiding. Bovendien heeft het bedrijfsleven belangrijke input geboden. Jorritsma: “Onze opleiding is kleinschalig en je wordt hier persoonlijk behandeld. De sfeer is goed en studenten hebben prima en direct contact met de docenten. Je bent geen nummer. Je kunt je hier gemakkelijk thuis voelen, wat bijdraagt aan de kans op slagen".

Niveau van afgestudeerden

De context waarin de Ad’er opereert is niet anders dan die van een hbo-bachelorstudent. Afgestudeerden op beide niveaus moeten kunnen werken in een onbekende, wisselende leef- en werkomgeving, ook internationaal. Het verschil tussen Ad en hbo-bachelor ligt met name op het gebied van taken, complexiteit, verantwoordelijkheid en zelfstandigheid. Het analyseren en ontwerpen van mechatronische systemen is vooral voorbehouden aan de hbo-bachelor studenten.

Na afronding van de Ad Mechatronica kunnen studenten kiezen door te stromen naar de bachelorfase. “Of je kunt een pauze van maximaal twee jaar inlassen”, zegt van den Broek. “Is je gezinssituatie veranderd? Wil je liever even een periode geen studie naast je baan volgen? Geen probleem. De Ad Mechatronica biedt alle flexibiliteit. Na twee jaar heb je een afgerond geheel. Maar omdat het kleine stapjes zijn, wordt doorstroom naar verdere opleiding vergemakkelijkt".

Meer informatie

Aanmelden voor deelname aan de Ad Mechatronica bij voorkeur vóór 15 juli a.s. Meer lezen over de inhoud van deze opleiding? http://www.avansdeeltijd.nl/opleidingen/opleiding/mechatronica. Wie twijfelt of vragen heeft, kan terecht bij Clemens van den Broek, Avans Deeltijd, via telefoonnummer 06 - 23 03 04 02 of e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Ook een persoonlijke toelichting op locatie bij bedrijven behoort tot de mogelijkheden.

A+O Contactpersonen

Henry de Groot


Deze website maakt gebruik van cookies. Door op onze website te blijven gaat u akkoord met het gebruik van cookies.