login

Nieuwe digitale tool om soft skills jongeren te testen

In mei jl. heeft STOOF, het opleidingsfonds voor uitzendkrachten, een online tool gelanceerd waarmee jongeren hun soft skills kunnen testen. De tool is er niet alleen voor uitzendkrachten, maar is voor alle jongeren beschikbaar. A+O nieuws praat erover met STOOF-directeur Adriana Stel.

“Soft skills worden steeds belangrijker voor de arbeidsmarkt van morgen”, benadrukt Stel aan het begin van het gesprek. “Je ziet dat kennis steeds sneller veroudert en dus worden soft skills steeds belangrijker. Niet alleen bij het vinden van een baan, maar ook bij het behouden van je baan.” Bovendien is de jeugdwerkloosheid een zorgwekkend probleem in verschillende Europese landen, constateert Stel. “België, Frankrijk en Luxemburg kennen een hoge jeugdwerkloosheid. Maar ook in Nederland ligt de jeugdwerkloosheid nog altijd boven het gemiddelde.”

Het was voor STOOF aanleiding om samen met andere Europese opleidingsfondsen voor de uitzendbranche –  het VFU uit België, FSI uit Luxemburg en FAF.TT uit Frankrijk – een Europese subsidie uit het Erasmus+ programma aan te vragen. Stel: “Met die subsidie hebben we een internationaal project opgezet, dat een bijdrage moest leveren aan het verminderen van de jeugdwerkloosheid.”

Top-6 van soft skills

“We zijn gestart met een onderzoek dat is uitgevoerd door de Katholieke Universiteit Leuven,” vertelt Stel. “Doel van het onderzoek was om te kijken welke perceptie jongeren én werkgevers hebben van soft skills.” Uit het onderzoek, waar in totaal 500 werkgevers en ruim 1.200 jongeren aan deelnamen, kwamen opvallende conclusies naar voren. Stel: “Zowel jongeren als werkgevers bleken soft skills belangrijk te vinden. Maar ze verschilden sterk van mening als het gaat over het beheersen van die soft skills.” Het bracht de onderzoekers ertoe om een top-6 te maken van skills die jongeren volgens werkgevers te weinig beheersen, aldus Stel. “Dat zijn zaken als flexibiliteit, mondelinge communicatie en professionele presentatie. Maar ook ogenschijnlijk eenvoudige dingen als op tijd komen, initiatief nemen en inzicht hebben in je eigen sterke en zwakke punten.”

“Op de huidige arbeidsmarkt zijn soft skills essentieel”

Tips & trics

Op basis van het onderzoek werd besloten de online tool www.testyourselfie.eu te ontwikkelen, waarmee jongeren hun eigen soft skills kunnen testen aan de hand van een aantal herkenbare situaties die zowel tijdens het solliciteren als bij het uitvoeren van het werk vaak voorkomen. Stel: “De test is bedoeld voor jongeren tot en met mbo-4 niveau. Na het invullen van de test, krijgt de jongere direct te zien hoe het is gesteld met zijn of haar soft skills. Er zijn drie categorieën: goud, zilver en brons. Vervolgens krijgt de jongere een aantal tips & trics, die er toe moeten leiden dat hun werkhouding en hun positie op de arbeidsmarkt worden versterkt. Eén van die tips is bijvoorbeeld om vooraf alvast een keer de route te rijden naar het bedrijf waar je op sollicitatiegesprek moet, zodat je zeker op tijd komt.”

Gesprek aangaan

Stel benadrukt dat de tool niet alleen voor uitzendkrachten bedoeld is. “Feit is dat veel jongeren via een uitzendbureau aan de slag gaan. Maar de tool is bedoeld voor iedereen. Ik denk dat het een mooi instrument kan zijn voor hr-functionarissen en onderwijsinstellingen om op basis van de test met jongeren het gesprek over soft skills aan te gaan. Het kan een jongere veel inzicht geven in zijn of haar eigen functioneren. Maar het kan er tevens toe leiden dat een werkgever zich er bewust van wordt dat de jongeren tegenwoordig wat anders in elkaar zitten. Zo zie je bijvoorbeeld dat jongeren niet altijd op een vaste tijd ’s ochtends willen beginnen. Maar ze hebben er ook geen moeite mee om na half zes nog wat langer door te werken. Als je dat als werkgever weet, is ‘op tijd komen’ misschien wel een minder groot probleem.”

Inmiddels heeft het Nova College als eerste ROC al besloten dat de leerlingen met Test Your Selfie gaan werken, vertelt Stel. “Maar ik nodig ook alle bij A+O aangesloten bedrijven van harte uit om van de tool gebruik te maken. En ook voor scholen kan het bruikbaar zijn voor hun Loopbaan Oriëntatie- en Begeleidingslessen. Met deze tool hopen wij zo een bijdrage te leveren om jongeren beter hun weg op de arbeidsmarkt te laten vinden.”

Klik hier voor het onderzoek van de katholieke Universiteit Leuven.
Klik hier voor de online tool.

Meer informatie

Adriana Stel, directeur STOOF, telefoonnummer 06 - 22 99 25 96 of per e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

A+O Contactpersonen

Henry de Groot


Deze website maakt gebruik van cookies. Door op onze website te blijven gaat u akkoord met het gebruik van cookies.