login

Medewerkers leren kijken met een helikopterview

Eerste hbo-module Mechatronica van STODT succesvol afgerond

Sinds een jaar biedt STODT Toekomsttechniek de hbo-module Mechatronica. De eerste 14 deelnemers rondden deze zomer hun cursus af. Zo ook Govert Verboom, als R&D-tester werkzaam bij Voortman in Rijssen. Het resultaat? “Een helikopterview en betere verbinding met andere disciplines. Mijn feedback is absoluut waardevoller geworden.”

De eenjarige cursus is bedoeld voor mbo-techneuten met een hbo-werk en –denkniveau die verder willen. Johaniek Bus, bedrijfsadviseur bij opleidingsinstituut STODT legt uit: “Na onderzoek werd duidelijk dat bedrijven behoefte hebben aan een snelle module die medewerkers leert te kijken met een helikopterview, in plaats van alleen te focussen op de details. De medewerkers op de werkvloer hebben zoveel waardevolle informatie. Bedrijven willen die kennis breder in kunnen zetten.”

Leren is doen

De hbo-module Mechatronica leert deelnemers daarom complexe producten en processen te analyseren, problemen op te lossen en storingen te verhelpen. En bovendien beter te communiceren met collega’s uit verschillende disciplines. “De techniek wordt steeds complexer. Maar goede communicatie is het smeermiddel. Daar kun je als bedrijf pas echt mee innoveren”, aldus Bus.

De hbo-theorie wordt direct gekoppeld aan de praktijk. “Leren is doen, is ons motto. Het gaat immers om de toepassing op het eigen werk. In 3 blokken gaat de deelnemer een schooljaar lang aan de slag met zichzelf en eigen praktijkcasussen. Maar omdat de deelnemers vaak een fulltime baan en druk gezinsleven hebben, vraagt de module niet al te veel extra tijd: 4 uur voorbereiding thuis en 6 uur les per week van 14 tot 21 uur.” Een gouden formule zo bleek want inmiddels hebben alle 14 deelnemers, variërend in leeftijd van 25 tot 57, hun certificaat behaald.

‘Precies wat ik zocht’

Deelnemer Govert Verboom (36) is te spreken over de cursus. “In het eerste blok werd gebruik gemaakt van een goede praktijkdocent met de juiste werkervaring. Het tweede blok begon verrassend met een assessment, die exact bleek te kloppen. En het derde blok waarin we zelf een plan van aanpak moesten schrijven, eindigde na een onzeker begin met een prima presentatie.”

‘De cursus heeft mij precies geboden wat ik zocht: betere aansluiting met andere disciplines binnen mijn bedrijf.’

“De cursus heeft mij precies geboden wat ik zocht: betere aansluiting met andere disciplines binnen mijn bedrijf”, aldus Verboom. “Vroeger ging ik met 1 vraag naar engineering en kwam er met 10 terug. Nu formuleer ik zelf een plan van aanpak en hebben we hetzelfde vertrekpunt. Mijn denkwijze is aangepast waardoor mijn feedback waardevoller is geworden.”

Ook zijn begeleider Aard Slagman, manager engineering bij Voortman, is enthousiast. “Dit soort jongens heeft goud in de handen én het hoofd. Het is goed daar met ontwikkeling ruimte aan te geven. Door de combinatie met techniek is deze cursus daar een prima hulpmiddel voor. Het zorgt voor een betere verbinding tussen de afdelingen en andere gesprekken met onderbouwing. En dat is voor ons van grote waarde. Zo kunnen die jongens gezamenlijk een beter product maken.”

Het mooie van de hbo-module Mechatronica vindt Slagman ook de focus op het positieve. “Kritiek mag best hard zijn, maar het is ook belangrijk te focussen op de kwaliteiten van een ander. Dat geeft vertrouwen.” “Precies”, zegt Verboom. “Deze cursus heeft me niet alleen op een hoger plan gebracht, maar ook geleerd mezelf en anderen serieus te nemen.”

Nieuwe cursus

Eind september start opnieuw een hbo-module Mechatronica. Bus: “De klas is al redelijk gevuld maar er zijn nog plekken. Bovendien komt er door het succesvolle verloop van deze cursus nu ook een hbo-module Verspanen. We zijn de vorm en opzet ervan nog aan het finetunen maar onze bedoeling is het traject in november dit jaar te kunnen starten.”

Meer informatie

Johaniek Bus, bedrijfsadviseur bij STODT Toekomsttechniek, telefoonnummer 088 - 011 23 63 of e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


Deze website maakt gebruik van cookies. Door op onze website te blijven gaat u akkoord met het gebruik van cookies.