login

Nieuw concept in Nederland: de vakhavo

Calvijn College Goes biedt havisten natuur en techniek ook praktijkprogramma

Jonge leerlingen die hersenen én handen weten te gebruiken? De techniek vraagt er steeds vaker om. Vandaar dat het Calvijn College in Goes dit jaar startte met de vakhavo waarbij het ‘gewone’ havoprogramma is verrijkt met een dag per week technische praktijk. De resultaten zijn veelbelovend. Maar er is nog volop ruimte voor meer deelnemende stagebedrijven. 

Locatiedirecteur Govert Kamerik van het Calvijn College legt uit: “De complexe machines in technische bedrijven vragen steeds vaker om hbo werk- en denkniveau. Havisten die doorleren, hebben echter voornamelijk theoretische kennis opgedaan, terwijl ook praktisch inzicht van groot belang blijft. De oplossing? Vakhavo. Zo leren toekomstige hbo’ers ook de taal van de werkvloer spreken.”

‘Er zijn genoeg jongens en meiden die goed kunnen leren én doeners zijn.’

Een lts voor havisten

Het idee voor de vakhavo ontstond toen Kamerik tijdens een barbecue-avond met zijn broer mijmerde over opleidingen. “We kwamen allebei tot de conclusie dat we het liefst een opleiding hadden gedaan die hersen- én handwerk zou hebben gecombineerd. Een lts voor havisten dus”, vertelt Kamerik. “Al doorpratend werd me duidelijk: een vakhavo is wat er mist. Ons huidige opleidingsstelsel is nog steeds gericht op blauwe boorden en witte boorden. Maar is dat nog wel van deze tijd? Er zijn genoeg jongens en meiden die goed kunnen leren én doeners zijn. Waar worden zij blij van? Wat motiveert en triggert hen?”

Linken aan een bedrijfssetting

Het doel van Kamerik is duidelijk: een havo met een praktisch programma dat beter aansluit bij de leerling en een goede basis legt voor een toekomst in de techniek. “De praktijklink is voor veel havisten belangrijk. Bij natuurkunde werden al robotten gebouwd of kregen ze de opdracht een tuinhuisje te ontwerpen. Leuk om te doen, maar leerlingen vroegen zich regelmatig af wat precies het praktisch nut was. Op de vakhavo worden de vakken zoveel mogelijk gelinkt aan een bedrijfssetting. Denk aan het schrijven van sollicitatiebrieven of mailen naar een werkgever bij Nederlands. Vakhavisten onderscheiden zich van vmbo-leerlingen doordat ze breder moeten denken. Niet alleen technische aspecten maar ook bruikbaarheid, kosten en milieu vragen aandacht. Vakhavisten worden gevraagd vanuit een helikopterview te kijken naar een probleem. ”

Landelijk uitrollen

Inmiddels bestaat de derde klas vakhavo uit 28 leerlingen en zijn de resultaten veelbelovend. “Ze scoren als klas heel hoog. Blijkbaar slaat de manier van lesgeven aan”, zegt Kamerik met een bescheiden lach. “Maar belangrijker: ik zie leerlingen die opbloeien en weer zin in school hebben.” Toch houdt de ambitie van Kamerik hier niet bij op. “De vakhavo is geen geheimpje van het Calvijn College. Ik wil graag een stichting vakhavo oprichten om zo het concept ook landelijk uit te rollen. Zeeland is een uithoek en dit is voor ons een manier om talent in de regio te behouden. Maar we hebben niet de ambitie om dé vakhavo te worden. Samen sta je sterker, hoe meer vakhavo’s hoe beter. Wij hebben de ervaring en die delen we graag.”

Meer informatie

Geïnteresseerd om deel te nemen als stagebedrijf of meer te weten over het concept vakhavo? Neem dan contact op met Govert Kamerik, locatiedirecteur havo/vwo Calvijn College via telefoonnummer 0113 - 21 10 20 of per e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Zie ook het filmpje over de vakhavo https://www.youtube.com/watch?v=Bi1LuoX2NXY

  


Deze website maakt gebruik van cookies. Door op onze website te blijven gaat u akkoord met het gebruik van cookies.