Technohub Smart Suppliers: hoe oZone toeleveranciers slimmer maakt

13 december 2022

In Noord-Holland zetten machinebouwers vol in op de digitalisering van hun productieketens, om zo koploper te blijven in hun markten. Maar dat kan alleen lukken als niet alleen zijzelf, maar óók hun toeleveranciers inzetten op robotisering en digitalisering. Vanuit dat idee is de Technohub Smart Suppliers opgezet. Inmiddels zijn er twaalf leermodules ontwikkeld rond het thema Smart Industry. Via het digitale leerplatform oZone zijn deze modules vanaf december kosteloos voor alle A+O-bedrijven beschikbaar.  

“Noord-Holland kent een groot aantal innovatieve machinebouwers”, zegt projectleider José Laan. “Van bouwers van hightech wielbouwmachines, robots voor stalreiniging en machines voor de verwerking van zaden of fruit, tot precisieapparatuur voor bloedanalyse. Wereldwijd behoren deze bedrijven tot de leiders in hun nichemarkten. Maar willen zij die leidende positie behouden dan is innovatie onontbeerlijk. Daarom hebben zo’n veertig machinebouwers onder de naam TechValley de krachten gebundeld, mede ondersteund door FME en de Koninklijke Metaalunie. Met als doel om Smart Industry verder te ontwikkelen.” 

Drempel verlagen voor Smart Industry

De Noord-Hollandse machinebouwers zijn echter sterk afhankelijk van toeleveranciers. Dus was de gedachte: hoe meer toeleveranciers ook met Smart Industry aan de slag gaan, hoe sterker de keten wordt. Begin dit jaar is, mede met steun van A+O Metalektro, daarom de Technohub Smart Suppliers opgezet. In de Technohub werken twintig Noord-Hollandse toeleverende maakbedrijven, Tetrix Techniekopleidingen, de Hogeschool Inholland samen. “Het doel was onder andere om binnen de Technohub kennismodules te ontwikkelen”, zegt Richard Baauw, manager Onderwijs van Tetrix Techniekopleidingen. “Door het ontwikkelen van die modules willen we toeleverende bedrijven kennis laten maken met Smart Industry. Veel bedrijven durven het vaak nog niet aan om met robotisering en digitalisering aan de slag te gaan. Met de kennismodules willen we de drempel verlagen en toeleveranciers stimuleren dat wél te doen.”

“Met deze kennismodules willen we de drempel verlagen voor Smart Industry”

Een antwoord op het personeelstekort

“Om te weten waar de behoefte van de toeleverende bedrijven lag, zijn we met hen in gesprek gegaan”, vult Laan aan. “We hebben hen gevraagd wat zij nodig hebben en waarop er precies moest worden bijgeschoold. Dat heeft geleid tot drie onderwerpen waarop gefocust werd: mechatronica & industriële automatisering, service & onderhoud en constructie & bewerkingstechnologieën. Per onderwerp zijn er door Tetrix Techniekopleidingen vier modules ontwikkeld, dus twaalf modules in totaal.”

De ontwikkeling van de modules is financieel ondersteund door A+O, vertelt Baauw van Tetrix. “De modules zijn er niet alleen voor medewerkers. Maar ook voor leidinggevenden, om hen te introduceren in de wereld van Smart Industry.” Een voorbeeld daarvan is een module over cobots. “Cobots zijn robots die medewerkers ondersteunen”, legt Baauw uit. “Denk bijvoorbeeld aan een robot die een zware doos met onderdelen naast een medewerker neerzet, zodat hij niet hoeft te tillen. Of een cobot die repeterende werkzaamheden overneemt. Cobots zorgen vaak voor een efficiënter bedrijfsproces en heb je minder mensen nodig. Ze kunnen dus tevens een antwoord zijn op het tekort aan technisch personeel.”

Aantrekkelijke A+O-vergoedingen

Een ander voorbeeld is een module over het gebruik van augmented reality. Baauw: “Jonge monteurs weten uiteraard nog niet alles. Je kunt ze dan op locatie een ‘slimme bril’ meegeven. Daarin ziet de monteur een beeld van een machine, waaraan virtuele elementen zijn toegevoegd. Zo weet hij precies wat hij aan de machine moet doen.” De twaalf kennismodules Smart Industry zijn een combinatie van theoretische kennis en praktijkoefening, aldus Baauw. “De modules zijn voor alle A+O-bedrijven vanaf december gratis beschikbaar via het digitale leerplatform oZone. En als bedrijven na deze eerste kennismaking verder willen met Smart Industry, dan biedt A+O aantrekkelijke vergoedingen om zittende medewerkers te scholen.”

Een geweldig initiatief

A+O-bedrijf RR Mechatronics is één van de bedrijven die betrokken is bij de Technohub. Het bedrijf maakt state-of-the-art bloedanalyse instrumenten, vertelt Woendrik Zuurdeeg. “Onze apparatuur is over de hele wereld te vinden: van het VU Medisch Centrum, grote laboratoria in de Verenigde Staten tot laboratoria in Bangladesh.” Sinds een jaar maakt RR Mechatronics zelf dankbaar gebruik van oZone, vertelt hij. Hij is blij dat binnenkort via oZone tevens modules rond Smart Industry worden aangeboden. “Onze toeleveranciers zijn onder andere kleinere bedrijven. Die zijn – begrijpelijkerwijs – vooral gefocust op productie. Maar het is van belang dat ook zij innoveren. Als onze partners betere en slimmere oplossingen in hun producten integreren, vergroot dat de meerwaarde van onze apparatuur. Tevens neemt door digitalisering en robotisering de leverbetrouwbaarheid en productkwaliteit toe en dat is erg belangrijk voor ons. Daarnaast kan het een oplossing zijn voor de personele tekorten in onze sector, die leiden tot een gebrek aan productiecapaciteit.” Hij is zeer te spreken over het feit dat A+O de ontwikkeling van Smart Industry ondersteunt. “Ik vind dit een geweldig initiatief. Ik hoop dat we de activiteiten van de Technohub Smart Suppliers de komende jaren verder kunnen uitbouwen.”

Meer informatie:

José Laan, projectleider Technohub Smart Suppliers, telefoon 06-83443217 of per e-mail: jose.laan@parbleu.nu.

Meer informatie is tevens te vinden op de website van de Technohub Smart Suppliers.

A+O contactpersoon

Patricia Klerkx
Regiomanager West-Nederland

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste nieuws over de sector.

Ter inspiratie / alle berichten