Illustratie

Sinds begin dit jaar organiseert A+O in samenwerking met Schouten & Nelissen in de verschillende regio’s de training ‘Futureproof leiderschap’. In deze training krijgen leidinggevenden handvatten om continue ontwikkeling en verandering binnen hun organisatie handen en voeten te geven. Erwin Ansems van A+O-bedrijf Gamko is erg enthousiast.” Hier kan ik voorlopig weer op teren, deze training is echt een aanrader.”

Ansems besloot zich in te schrijven voor de training ‘Futureproof leiderschap’, omdat hij ‘wel een opfriscursus kon gebruiken’. “Als manager ben ik bij Gamko – een bedrijf dat professionele koelapparatuur maakt – verantwoordelijk voor een deel van de productie in onze fabriek. De afgelopen tien jaar had ik als manager eigenlijk geen training meer gehad op het gebied van leidinggeven. Dus deze training kwam op een uitgelezen moment.”

“Het is echt de moeite waard om eens goed in de spiegel te kijken”

Aanspreekcultuur

In totaal waren er gedurende vier maanden in totaal drie bijeenkomsten, vertelt hij. “De bijeenkomsten werden op een hele professionele manier begeleid door een trainer van Schouten & Nelissen. Ik vond het een erg leuke en leerzame training.” Zelf merkte hij dat hij ‘gedwongen werd een aantal keren goed in de spiegel te kijken’. “In de praktijk van alledag ben ik veel tijd kwijt aan dagelijkse werkzaamheden rond de operatie, zoals de planning. Dan denk je al snel: er gebeuren geen gekke dingen, dus het loopt goed. Maar uit de training kwam naar voren dat ik daardoor eigenlijk te weinig aandacht aan mijn teams schenk.” Ansems kreeg vervolgens een concrete opdracht om eens met een van zijn teams rond de tafel te gaan. “Ik heb het toen gehad over de onderlinge aanspreekcultuur. Als we afspraken maken, dan gebeurt het zelden dat iemand daar vervolgens iets over zegt. Terwijl mensen wél in de praktijk tegen dingen aanlopen. In dat teamoverleg heb ik toen aangegeven dat het goed is als we elkaar op dingen aanspreken. Dat bleek heel nuttig te zijn, want je merkt dan dat dingen toch soepeler gaan lopen.”

Groepsdynamiek

“Ook het interactieve karakter van de training vond ik heel goed”, zegt Ansems. “Je kreeg steeds een stukje theorie, met daaraan direct een opdracht gekoppeld die je met een team moest doen. Zo moesten we met een groepje een lange stok op twee vingers dragen, en die stok moesten we dan vervolgens naar beneden brengen. Je denkt dan: dat hebben we in twee seconden gedaan. Maar het duurde bij ons tien minuten! Er komen allerlei groepsprocessen op gang, waardoor het proces wordt vertraagd. Heel boeiend om te zien hoe die groepsdynamiek dan werkt en wat er dan nodig is om de stok wel snel naar beneden te krijgen.”

Buddy-systeem

Wat Ansems vooral een pluspunt vond, was dat de training samen met andere A+O-bedrijven uit de regio was. “Je kreeg ook direct buddies toegewezen. Zo werkte ik samen met iemand van Hunter Douglas en iemand van Orona. Door dat buddy-systeem word je gestimuleerd om ook echt tijd te maken voor de huiswerkopdrachten voor een volgende les.” Bovendien leverden die contacten direct wat op, vertelt hij. “Ik wil binnen ons bedrijf aan de slag met zelfsturing. Van anderen – die al verder zijn met dat proces – kreeg ik dan tips en advies. Dat is natuurlijk heel nuttig.”

Binnen de training zelf kwam het onderwerp zelfsturing tevens aan bod. Ansems: “Daar heb ik van geleerd dat het beter is om zo’n veranderingsproces gezamenlijk in te gaan. Ik ben geneigd om een kant-en-klaar plan aan de teams voor te leggen. Maar het is beter om, op basis van de doelstelling die er ligt, samen met je team een strategie te ontwikkelen. Zij zijn immers de mensen die het moeten doen. En als ze kunnen meedenken, dan geeft ze dat een veel positiever gevoel.”

Al met al is Ansems zeer te spreken over de training. “Er zijn toch een heleboel dingen waar je standaard niet over nadenkt. Het is echt de moeite waard om eens goed in de spiegel te kijken wat je nu als leidinggevende anders zou kunnen doen. Hier kan ik voorlopig weer op teren. Wat mij betreft is deze training dus echt een aanrader!”

Meer informatie

In een aantal regio’s zijn er nog plaatsen voor de training ‘Futureproof leiderschap’ beschikbaar. Inschrijven kan als individueel leidinggevende door middel van open inschrijving, maar ook een incompany training met een team leidinggevenden van één bedrijf is mogelijk.

Wilt u meer weten over deze training, neem dan contact op met projectleider Manon Lubbers via e-mail m.lubbers@ao-metalektro.nl of via telefoonnummer 06 – 52 89 17 69. U kunt uiteraard ook uw regiomanager benaderen.