Vrouwen werven voor de techniek? Het bedrijf Hittech Multin doet het!

20 juni 2024
leestijd: 4 minuten

Moeite om personeel te vinden? A+O-bedrijf Hittech Multin uit Den Haag heeft daar geen last van. De reden: het bedrijf werft ook heel bewust onder vrouwen. Inmiddels is al een kwart van de medewerkers op de assemblageafdeling vrouw.  Hoe slaagt het bedrijf erin om vrouwen aan zich te binden? 

“Hittech Multin is een toeleverancier van hightech onderdelen die onder meer gebruikt worden door de medische industrie, de halfgeleiderindustrie en de verpakkingsindustrie”, vertelt HR-manager Chantal Dunselman. “De afgelopen jaren hebben wij een flinke groei doorgemaakt. Sinds 2017 zijn er 100 medewerkers bijgekomen. Het aantal mensen in onze organisatie is verdubbeld door die groei.” 

Zaadje planten voor de toekomst

Ondanks die groei heeft het bedrijf momenteel geen openstaande vacatures op de assemblageafdeling. Hoe lukt het Hittech Multin om voldoende personeel te vinden? “We investeren heel bewust in contacten met scholen”, vertelt Chantal. “Want onbekend maakt onbemind. Jongeren, en ook vrouwen, denken vaak dat het werk in de techniek vuil en zwaar is. Dat beeld klopt niet. Vandaar dat wij regelmatig aanwezig zijn op open dagen van mbo’s en rondleidingen organiseren voor 14-jarige vmbo-scholieren in ons bedrijf. Om te laten zien dat het werk schoon, veilig én uitdagend is. Zo proberen we een zaadje voor de toekomst te planten.”

Mooie carrièrekansen 

Daarbij richt het bedrijf zich nadrukkelijk ook op vrouwen met affiniteit voor techniek. “Slechts 16 procent van de werknemers in de techniek is vrouw”, zegt Chantal. “Maar het werk in de techniek is zeker niet exclusief voor mannen. Juist voor vrouwen liggen er mooie carrièrekansen.” Ze vertelt dat op de assemblageafdeling van Hittech Multin 15 vrouwen werken, een kwart van alle assemblagemedewerkers. “Wij kijken vooral naar de competenties die voor het werk nodig zijn. En voor het fijnmechanische werk zijn ook vrouwen uitermate geschikt.” 

“Het werk in de techniek is niet exclusief voor mannen”

Vrouwelijke ambassadeurs 

Maar hoe slaagt het bedrijf erin om die vrouwen aan zich te binden? We leggen die vraag voor aan Tatjana Verdoold, die als cleanroom-operator bij Hittech Multin werkt. “Ik denk dat het erg belangrijk is om gebruik te maken van vrouwelijke ambassadeurs. Zo geef ik bijvoorbeeld rondleidingen in ons bedrijf aan scholieren die op bezoek zijn. En ik geef twee keer per jaar een gastles aan derde- en vierdejaars studenten op mijn oude mbo-school, de Leidse instrumentmakers School.” Tijdens die gastlessen vertelt Tatjana over haar werk in de cleanroom en speelt ze een game met de leerlingen. “Ze worden dan ingedeeld in teams die tegen elkaar strijden. Met als opdracht om van Lego een machine in het klein te bouwen. Voorwaarde is wel dat ze de protocollen volgen en dat ze zorgen dat de machine op tijd klaar is. Net als in het echt dus. De leerlingen vinden dat ontzettend leuk om te doen!” 

Nagelbehandelingsdag 

Ook een prettige werksfeer speelt voor vrouwen mee om voor een bedrijf te kiezen, weet Tatjana uit ervaring. “Ik vind een goede sfeer heel erg belangrijk. Hittech Multin investeert daar echt in. Bijvoorbeeld door het organiseren van sportevenementen en andere personeelsactiviteiten. De teams organiseren ook zelf activiteiten, zoals een filmavond en een nagelbehandelingsdag voor de meiden. De jongens waren overigens ook voor die nagelbehandeling uitgenodigd, maar niemand was aanwezig!”, zegt ze lachend.  

Wat zou HR-manager Chantal tot slot aan andere A+O-bedrijven willen meegeven die op zoek zijn naar personeel? “Investeer in de relatie met scholen en werk aan het schone imago van de sector. Investeer in teambuilding door het organiseren van leuke activiteiten naast het werk. En kijk bij je werving naar iedereen, dus ook naar vrouwen en hun competenties. Want juist vrouwen kunnen in een krappe arbeidsmarkt een belangrijke bron van technisch personeel zijn.” 

A+O contactpersoon

Patricia Klerkx
Regiomanager West-Nederland

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste nieuws over de sector.

Ter inspiratie / alle berichten