Werken aan vitaliteit: wie gaat lopen, kan kopen!

28 september 2023

Sinds een jaar kunnen medewerkers van A+O-bedrijf Mennens zogenaamde Fitcoinsverdienen met het tellen van stappen. De Fitcoins zijn vervolgens goed voor cadeaubonnen, leuke prijzen of een bijdrage aan een goed doel. “Medewerkers zijn razend enthousiast en houden onderlinge competities”, zegt Nicole Ledegang, HRadviseur van de Mennensvestiging in Amsterdam. “Voor vitaler personeel hoef je echt niet direct een sportschool naast het bedrijf te bouwen. Begin klein en hou het laagdrempelig.” 

Bij A+O-bedrijf Mennens werken in totaal ruim 400 mensen, verspreid over vijf vestigingen in Nederland. Mennens biedt een compleet spectrum aan diensten. Ze leveren, monteren, assembleren, keuren en certificeren, repareren en onderhouden staalkabel, hijs- en hefmiddelen en valbeveiliging. “We hebben voor alles een oplossing” aldus Ledegang.

Nicole Ledegang

Duurzame inzetbaarheid en vitaliteit van medewerkers staat al enige tijd hoog op de agenda bij de marktleider in hijs- en heftechniek. “Om tot aan je pensioen door te kunnen werken, is een goede fysieke gezondheid belangrijk. Dat hebben medewerkers voor een groot deel zelf in de hand, maar een steuntje in de rug kan natuurlijk nooit kwaad.”

Sparen voor een tegoedbon 

Vandaar dat Mennens in juni 2022 van start ging met Fitcoin, het vitaliteitsplatform van Its My Life. “Via een app houden medewerkers het aantal stappen bij dat ze zetten. Met elke 1.000 stappen of 15 minuten fietsen wordt één Fitcoin verdiend. Veertig Fitcoins staan voor 1 euro. Medewerkers kunnen de Fitcoins inwisselen voor een waardebon voor bijvoorbeeld Decathlon, Bol.com of Rituals. Maar ook voor Mennens-promotiemateriaal, zoals een leuke drinkfles of petje”, legt Ledegang uit. “Vorig jaar hebben we de Fitcoins gekoppeld aan een goed doel: Het Vergeten Kind. Dat liep geweldig! In totaal werd er maar liefst 1.100 euro opgehaald. De Fitcoins helpen medewerkers over een drempeltje en bieden motivatie voor die dagelijkse wandeling of fietstocht.”

“Voor vitaler personeel hoef je echt niet direct een sportschool naast het bedrijf te bouwen”

Persoonlijke inzetbaarheidsscan 

In november 2022 deed Mennens via A+O een Persoonlijke inzetbaarheidsscan om te meten hoe hun personeel scoorde op duurzame inzetbaarheid. “Zo’n scan helpt enorm. Je kunt als werkgever te weten komen wat er speelt, ervan leren en verbeteringen doorvoeren. Maar het helpt ook om medewerkers bewust te maken”, zegt Ledegang enthousiast. “Volgende maand volgt er nog een uitgebreide PMO en een Werkplekonderzoek, waar ongetwijfeld ook waardevolle adviezen uit zullen volgen. Maar met de resultaten van de eerste scan zijn we al direct aan de slag gegaan. Medewerkers gaven namelijk aan vitaler te willen zijn. En aangezien de Fitcoin in onze Amsterdamse vestiging zo’n succes bleek, hebben we dat nu ook voor onze andere vestigingen ontwikkeld.”

Onderlinge challenges 

Sinds juni dit jaar kan iedereen binnen Mennens Fitcoins sparen door in beweging te komen. “Iedere vestiging heeft een eigen community met ranking en scorebord. Het leuke is dat we nu ook onderlinge challenges kunnen doen. De collega’s van Amsterdam hebben inmiddels een gemiddelde van 9.000 stappen per dag. Maar Hengelo zit daar al boven”, aldus Ledegang. “Het motiveert om te zien wat collega’s doen. En dat proberen we nog verder te stimuleren. Zo kunnen drie medewerkers een Fitbit ter waarde van 139 euro verdienen als ze 2.500 Fitcoins verzameld hebben. Daarnaast organiseert het bedrijf achter Fitcoin ook regelmatig uitdagende challenges met leuke prijzen, zoals een workshop ‘Omgaan met stress’ of een zomerloterij met ballonvaart.”

Kiezen voor een avondwandelingetje 

Het gebruik van de Fitcoin noemt Ledegang een groot succes. “In Amsterdam doen inmiddels 52 mannen en vrouwen mee, van de 72 in totaal. Iedereen weet dat beweging goed voor je is en de Fitcoin kan net dat zetje geven om toch voor een avondwandelingetje te gaan. Het is een belangrijke stap in het stimuleren van vitaliteit onder medewerkers. Maar,” zegt ze gedreven, “ik zie duurzame inzetbaarheid als een lange treinreis. Met de Fitcoin hebben we nu de eerste twee stations gepasseerd. We vervolgen onze reis, onder andere met de uitgebreide Persoonlijke inzetbaarheidsscan en het Werkplekonderzoek van A+O. Wat daaruit komt, zal ons weer verder brengen.”

Meer informatie: 

A+O contactpersoon

Patricia Klerkx
Regiomanager West-Nederland

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste nieuws over de sector.

Ter inspiratie / alle berichten