Investeren in een praktijkopleider loont!

27 februari 2025
leestijd: 4 minuten

Bbl’ers zijn een belangrijke bron van nieuw personeel in een krappe arbeidsmarkt. En dus is het van groot belang dat je niet alleen bbl’ers binnenhaalt, maar vooral ook binnenhoudt. Maar hoe krijg je dat voor elkaar? Een goed opgeleide praktijkopleider maakt het verschil, weten ze bij A+O-bedrijf VDL ETG.

“Binnen ons bedrijf houden we ons bezig met het ontwerpen, ontwikkelen, produceren en realiseren van complexe componenten en systemen voor de chipindustrie”, vertelt Gert Hendriks, opleidingscoördinator bij VDL ETG in Almelo. “Dat is mooi werk. Maar om dat werk te kunnen doen, hebben we wel voldoende mensen nodig. Zeker gezien het feit dat we veel oudere werknemers hebben die op een gegeven moment met pensioen gaan.”

Kort op de bal zitten

Opleidingscoördinator Gert Hendriks en praktijkopleider Vincent Ganzeboom bij VDL ETG in Almelo

Dat is precies de reden dat het bedrijf bewust investeert in de begeleiding van bbl’ers, benadrukt Gert. “Bbl’ers zijn een belangrijke bron van nieuwe instroom. Dit jaar hebben we vijftig bbl’ers aangenomen. Het grootste gedeelte blijft ook bij ons werken.” Een mooi resultaat, maar hoe krijgt VDL ETG dat voor elkaar? “Wij hebben 25 praktijkopleiders”, vervolgt Gert. “Die praktijkopleiders hebben een opleiding gehad, zodat ze de vaardigheden hebben om goed met de jongeren om te gaan. Met een groot deel van de bbl’ers loopt het goed, maar anderen hebben extra aandacht en sturing nodig op houding, gedrag of inzet. Daarom willen we kort op de bal te zitten.”

Tussen wal en schip

Praktijkopleider Vincent Ganzeboom begeleidt op dit moment vijf leerlingen. “Het is vooral belangrijk om een vertrouwensband met de jongeren op te bouwen”, vertelt hij “Want dan hoor je ook eerder of er problemen zijn. Heeft iemand achterstand op school? Dan kan dat zomaar komen doordat er thuis dingen spelen. Gezamenlijk kijken we dan hoe die achterstand kan worden ingelopen. Bijvoorbeeld door een andere bbl’er een deel van de werkzaamheden te laten overnemen.” Volgens Vincent is begeleiding door een ervaren praktijkopleider essentieel. “Zonder praktijkopleider loop je het risico dat ze tussen wal en schip vallen en snel weer vertrekken. En dat wil je niet, want personeel is momenteel moeilijk te vinden.”

“Het is een mooie kans om een gemotiveerde kracht binnen te halen”

Goede vakman van iemand maken

Vincent geeft het voorbeeld van een 17-jarige leerling. “Echt zo iemand van de jonge generatie die enorm ambitieus is. Ik heb hem duidelijk moeten maken dat groeien in je werk geleidelijk gaat. Door op een respectvolle manier het gesprek aan te gaan, lukt het om iemand dan weer in het juiste spoor te krijgen.” Daarnaast is het noodzakelijk om van de leerling een goede vakman te maken, zegt Vincent. “Het overdragen van technische kennis en vaardigheden vind ik heel erg leuk. Je wilt gewoon goede monteurs van ze maken. Daarnaast leer je ze hoe je wilt dat er in jouw bedrijf gewerkt wordt. Van die vorming heb je veel profijt als ze later in vaste dienst komen.”

A+O vergoeding voor opleiding

Om praktijkopleider te kunnen worden, volgde Vincent een interne opleiding. “Zo’n opleiding is erg nuttig. Je krijgt tools aangereikt hoe je het beste een leerling begeleidt. Wat werkt goed en wat werkt averechts? En wat werkt het beste bij welke type leerling?” En wat helemaal mooi is, is dat A+O een vergoeding heeft voor het opleiden van praktijkopleiders, benadrukt Gert. “De vergoeding Vaardigheden ontwikkelen mag worden ingezet voor de ontwikkeling van praktijkopleiders. Dat scheelt toch behoorlijk in de kosten die je als bedrijf maakt.”

Praktijkopleidersdagen

Praktijkopleider Vincent is bovendien een vaste bezoeker van de Praktijkopleidersdagen die A+O gratis organiseert. “We gaan daar altijd met een busje vol collega’s naartoe. Het is hartstikke leuk en leerzaam. Na zo’n dag rijden we altijd weer vol enthousiasme terug naar Almelo.”

“Ik kan echt elk bedrijf aanraden om één of meerdere praktijkopleiders in te zetten”, besluit Gert. “De begeleiding van een bbl-leerling kost hoogstens een half uur of een uur in de week. En het biedt een mooie kans om een gemotiveerde kracht binnen te halen. Dus doe er je voordeel mee, zou ik zeggen!”

A+O contactpersoon

Nienke Aaldering
Regiomanager Oost-Nederland

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste nieuws over de sector.

Ter inspiratie / alle berichten