‘AI wordt de meest ingrijpende ontwikkeling van onze tijd’

4 maart 2020
leestijd: 5 minuten

In de toekomst gaat iedereen met kunstmatige intelligentie, of artificial intelligence (AI), te maken krijgen. Of dat nu in het werk of je dagelijkse leven is. Toch weet nog lang niet iedereen wat AI precies inhoudt. Om dit te veranderen is de Nationale AI-cursus ontwikkeld, een gratis online cursus voor jong en oud. Een initiatief dat mede door A+O wordt ondersteund.

“AI wordt de meest ingrijpende ontwikkeling van onze tijd”, vertelt Iris Koolen van Elephant Road en mede-initiatiefnemer van de Nationale AI-cursus. “Maar in de media verschijnen over het algemeen alleen maar negatieve berichten. Door AI zouden we onze banen kwijt raken of AI neemt ons leven over. Het is belangrijk dat mensen op een positieve en neutrale manier de technologie leren snappen. Weten mensen wat het inhoudt en wat de mogelijkheden zijn, dan kunnen ze er ook over meepraten én meebepalen.”

‘Het is belangrijk dat mensen op een positieve en neutrale manier de technologie leren snappen.’

Naar Fins voorbeeld

De initiatiefnemer van de Nationale AI-cursus is Jim Stolze, een Nederlandse schrijver en ondernemer en oprichter van TEDxAmsterdam. “Stolze zag het Finse voorbeeld van een gratis AI-cursus en wilde dat ook graag voor Nederland”, legt Koolen uit. “Met de drie partijen AI for good, ICAI en Elephant Road is toen de basis voor de online cursus gelegd en RMMBR heeft het ontwikkeld. Inmiddels hebben zo’n veertig partners en experts voor de verdieping en cases gezorgd, waaronder A+O.” Geïnteresseerden kunnen de gratis cursus online, via de pc of smartphone, in zo’n vier tot zes uur afronden. Met een heus certificaat als eindresultaat.

“In een aantal modules komt aan bod wat AI inhoudt, wat machine learning en deep learning is en wat de invloed ervan op de werkvloer en in ons dagelijkse leven is. Maar ook de ethiek en toekomst van werk worden besproken. Het is een afwisselend programma geworden met interactieve tracks, straatinterviews, cases, expertvideo’s en animaties. Leuk voor zowel beginners als gevorderden.”

Subsidie van A+O

A+O draagt de cursus een warm hart toe. Melanie Lancel, A+O-manager Projecten, Ontwikkeling & Communicatie: “Digitalisering raakt ons allemaal en dat gaat veel verder dan alleen kantoorautomatisering. Vandaar dat we dit een belangrijk initiatief vinden. De cursus laat op een toegankelijke manier zien wat AI kan betekenen voor bedrijven in onze sector. Vanuit A+O hebben we een vergoeding gericht op digitale vaardigheden en we ondersteunen het FieldLab Industriële Robotica. Maar met de ondersteuning van de Nationale AI-cursus willen we nog eens extra benadrukken hoe belangrijk digitalisering en AI is.” A+O heeft een subsidie aan de cursus toegekend waarmee een casevideo bij twee bedrijven uit de sector gemaakt is. Ook zal de Nationale AI-cursus in de toekomst in oZone, dé leeromgeving voor technische bedrijven, geplaatst worden.

A+O-bedrijf 247TailorSteel uit Varsseveld is een van de bedrijven die meewerkten aan de casevideo. “Eva Cleven, presentator van Het Klokhuis, ging op bezoek en maakte er samen met 247TailSteel een leuke en concrete case van. Het bedrijf levert op maat gesneden stalen platen en buizen en dat doen zij volledig internetgestuurd en automatisch. Klanten uploaden een producttekening en binnen één minuut ontvangen zij een offerte. In de video vertelt 247TailorSteel alles over de invloed van AI op de werkvloer”, vertelt Koolen enthousiast. Daarnaast komt AWL Techniek uit Harderwijk aan bod, dat ook deelneemt aan het FieldLab Industriële Robotica. “Zij vertellen over de fabrieken van de toekomst en leggen uit dat AI niet voor minder banen zal zorgen. Sterker nog, uit de statistieken blijkt dat de landen met de meeste robots, de laagste werkloosheid hebben.”

 

Zelf techniek uitdokteren

Vraag je Koolen naar de inhoud van de Nationale AI-cursus dan spat de gedrevenheid er vanaf. “AI wordt van iedereen. Mensen moeten zichzelf actief bijscholen en de techniek omarmen. Was het vroeger de normaalste zaak van de wereld om met elk technisch vraagje direct naar de IT-afdeling binnen je bedrijf te stappen, nu dokter je dat zelf uit. De Nationale AI-cursus is ontworpen met het doel dat zoveel mogelijk mensen op een laagdrempelige manier een eigen mening over AI kunnen vormen. Natuurlijk moet je kritisch blijven nadenken over zaken als privacy en cybersecurity. Maar wel met de juiste kennis over de ontwikkelingen.”

Ambassadeur worden

Iris Koolen en Koningin Maxima

En de reacties op de cursus? “Die zijn heel positief,” vertelt Koolen. “Een diverse groep van zo’n 60.000 mensen heeft inmiddels de cursus gevolgd. De jongste was 10 jaar en de oudste 88 jaar. Maar het grootste deel ervan, ongeveer 40.000, bestaat uit jongeren van 10 t/m 14 jaar. Sinds september maakt de juniorversie van de Nationale AI-cursus namelijk onderdeel uit van het lespakket van Stichting FutureNL. Koningin Máxima lanceerde zelfs de eerste les op een basisschool in Toldijk. Dat is natuurlijk belangrijke exposure, zeker voor een initiatief dat zelf geen mediageld heeft.”

Voor de cursus voor volwassenen zoekt de Nationale AI-cursus nog ambassadeurs. “Het is onze ambitie om minimaal 1 procent van de bevolking te bereiken, oftewel 170.000 mensen. Maar eigenlijk is niet het aantal maar de diversiteit van de cursusdeelnemers het belangrijkste, zodat je vanuit verschillende achtergronden de discussie kunt voeren. Om die diverse groep te bereiken, moet de cursus nog bekender worden. Zijn er metalektrobedrijven die ambassadeur willen worden en anderen in de sector willen enthousiasmeren voor de cursus, schroom dan niet om contact met ons op te nemen”, besluit Koolen.

Meer informatie

Meer weten over de Nationale AI-cursus? Bekijk de website ai-cursus.nl en start direct de cursus. Of neem contact op met Iris Koolen van de Nationale AI-cursus, telefoonnummer 06 – 15 01 64 85 of iris@rmmbr.com.

Geïnteresseerd in oZone, dé leeromgeving voor technische bedrijven? Neem een kijkje op ozone.nl of neem contact op met een van de oZone-adviseurs via telefoonnummer 088 – 60 50 900.

A+O contactpersoon

Melanie Lancel
Melanie Lancel
Senior projectleider / adviseur

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste nieuws over de sector.

Ter inspiratie / alle berichten