Adrenaline uit de kraan? Wie leert, die innoveert!
Kokend water, direct uit je kraan. IJskoud en bruiswater, idem dito. En in de toekomst: een kopje koffie? Bij het Nederlandse succesbedrijf Quooker is innovatie key. “Wij zijn ambitieus, dus bieden we onze mensen de kans zich maximaal te ontwikkelen.” Hoe zet HR-adviseur Melissa Bink het A+O-aanbod in om learning & development te stimuleren?
Ze bezat er geen, maar kan nu niet meer zonder: de Quooker-kraan. Toen Melissa Bink (32) twee jaar geleden als HR-adviseur bij Quooker kwam werken, stond de kokendwaterkraan ‘in elke hoek’ op het kantoor. “Gebruik je zo’n kraan eenmaal, dan wil je hem ook thuis!”, lacht ze.
Innovatief bedrijf
In 1992 werd de eerste Quooker (quick cooker) geproduceerd, inmiddels is de kraan een succes in keukens wereldwijd. De ongeveer 550 medewerkers op drie locaties in Nederland bedenken, bouwen en onderhouden alle machines zelf. “Bij Quooker zijn we heel ambitieus”, verklaart Melissa het succes. “Innovatie zit niet alleen in onze geschiedenis. Onze doelstelling is: elke drie jaar met een nieuw of verbeterd product op de markt komen. Afgelopen jaren was dat bijvoorbeeld de CUBE. Die geeft je rechtstreeks gekoeld en bruisend water uit je kraan.”
“Als je mensen zich ontwikkelen, groei je juist ook als bedrijf”
Sterke leercultuur
Bij Quooker heerst een sterke leercultuur, vertelt ze. “Als ambitieus bedrijf vragen we veel van onze mensen. Daar hoort bij dat je investeert in hun ontwikkeling en opleiding. Als zij zich ontwikkelen, groei je juist ook als bedrijf.” Dus is er veel aandacht voor opleiding en ontwikkeling. “Zo is er voor afgestudeerden een young professional programma. Ook vormt opleiden een vast onderdeel in de voortgangs- en beoordelingsgesprekken met leidinggevenden. En we hebben een Quooker-opleidingskalender.”
Opleidingskalender voor 2 jaar
Deze opleidingskalender met open trainingen werd speciaal ontwikkeld door Melissa. Op een fysieke poster en online kunnen medewerkers twee jaar vooruitkijken: welke trainingen staan per kwartaal op de planning? “Het gaat vooral om trainingen in soft skills, bijvoorbeeld gesprekstechnieken, feedback, leiderschap, taalvaardigheden, trainingen Engels en digitale vaardigheden”, legt ze uit. Zodra Melissa de concrete data en inhoud van een training rond heeft, kondigt ze deze breed aan: ‘scan de QR en schrijf je in’. Het enthousiasme is groot, ziet ze. “De trainingen gaan altijd door, meestal heb ik zo twee groepen vol!”
Super laagdrempelig
“Meedoen is super laagdrempelig”, verklaart ze de run op de trainingen. “Je leert onder werktijd, en we hanteren geen maximum aan het aantal trainingen waarvoor je je inschrijft. Als jij enthousiast bent, en je leidinggevende is akkoord, mag je meedoen.”
Achter die laagdrempeligheid schuilt een sterke visie. “Je wilt mensen prikkelen om continu en op verschillende vlakken met hun ontwikkeling bezig te zijn. Leidinggevenden en medewerkers komen vaak met functie-inhoudelijke opleidingsideeën. Trainingen in soft skills worden minder snel zelf geïnitieerd, terwijl investeren daarin wel een grote bijdrage levert aan je ontwikkeling.”
De afdelingsoverstijgende trainingen hebben nog een ander voordeel, weet ze. “Allerlei lagen en afdelingen zitten met elkaar in een training en bespreken samen casussen. Zo krijg je meer verbinding en ga je elkaar beter begrijpen.”
Alle ruimte voor ontwikkeling
Natuurlijk mogen medewerkers ook opleidingen volgen buiten de kalender, benadrukt Melissa. “Bijzonder bij Quooker is dat we alle ruimte geven voor ontwikkeling. Zo is er geen maximaal budget, of het initiatief nou vanuit de medewerker of leidinggevende komt. HR wordt aangehaakt, niet om te beoordelen of iets mag, maar om te kijken wat het beste past.” Ze ziet dat dit beleid goed werkt. “Mensen voelen zich beter equipped. Gemotiveerd. Het is goed voor de vitaliteit. Je krijgt er als bedrijf veel voor terug.”
Om de leercultuur te stimuleren zet Quooker vaak vergoedingen van A+O Metalektro in
A+O-vergoedingen helpen
Om de leercultuur te stimuleren zet Quooker vaak vergoedingen van A+O Metalektro in. Bijvoorbeeld de speciaal door A+O geselecteerde trainingen uit de opleidingscatalogi Fit tot je pensioen met persoonlijke vaardigheden en Fit tot je pensioen met digitale vaardigheden. Melissa: “De Fit tot je pensioen-catalogi bevatten veel goede trainingen, zeker niet alleen voor medewerkers die tegen hun pensioen lopen. Ik maak er gebruik van voor bijvoorbeeld de feedbacktraining of de assertiviteitstrainingen.” Ook van de regelingen Digitale vaardigheden, Sociale vaardigheden en de Stagevergoeding maakt ze gebruik. “Heel fijn dat dit soort mogelijkheden er zijn.”
Shotje adrenaline
Practice what you preach? Inderdaad doet Melissa zelf ook graag mee aan trainingen uit de opleidingskalender. “Gespreksvaardigheden, feedback geven en ontvangen, persoonlijk leiderschap”, somt ze op. Zeker die laatste training bracht haar nieuwe inzichten. “Je maakt een eigen poster met je waarden, dromen en belemmerende overtuigingen. En je krijgt tools: waar krijg jij energie van en waarvan niet? Ik kwam er bijvoorbeeld achter dat ik stiekem veel energie krijg van activiteiten waar wat adrenaline bij komt kijken, zoals presentaties en trainingen geven.” Melissa’s volgende stap is dan ook zelf een training volgen in professioneel trainingen geven.
En misschien komt dat extra shotje adrenaline binnenkort ook uit een andere onverwachte hoek, verklapt ze. “Bij Quooker werken we druk aan onze nieuwste innovatie. Wie weet komt er binnenkort koffie uit de kraan!”
Wil jij bij jouw bedrijf ook de leercultuur bevorderen?
- Bekijk de opleidingscatalogus Fit tot je pensioen met persoonlijke vaardigheden.
- Bekijk de opleidingscatalogus Fit tot je pensioen met digitale vaardigheden.
- Neem ook een kijkje bij Digitale vaardigheden, Sociale vaardigheden en de Stagevergoeding.