Hoe vind je personeel in een krappe arbeidsmarkt?
Ondanks de krappe arbeidsmarkt lukt het A+O-bedrijf GKN Fokker Aerospace om nieuw personeel te vinden. “Het schaap met vijf poten vind je niet meer”, zegt Harry Palecny, praktijkopleider bij Fokker. “Wij kijken daarom naar andere doelgroepen, zoals zij-instromers en vrouwen. Want het gaat niet om het CV, maar vooral om de talenten die mensen hebben.”
“Ik heb na mijn mbo-opleiding als kapper gewerkt”, vertelt de 24-jarige Lisa Bakker. “In de coronaperiode werd ik ontslagen. Ik wilde die onzekerheid niet meer en dus ben ik gaan uitkijken naar ander werk.” Prompt viel haar oog op een Facebook-post van een oud-collega, die de bbl-opleiding tot vliegtuigbouwer bij GKN Fokker had gedaan. “Ik dacht toen: laat ik het gewoon proberen”, zegt ze. “Als het niks voor me is, stop ik er gewoon mee. Maar de toelatingstoets haalde ik en dus kon ik starten met de bbl-opleiding bij de bedrijfsvakschool.” Inmiddels werkt ze als meetspecialist en dat bevalt haar “hartstikke goed”. “Ik vind het prettig om met mijn handen bezig te zijn. Het is een uniek beroep, je hoort niet zo vaak dat mensen in de vliegtuigbouw zitten. Ik heb geen moment gedacht: ik ga terug naar het kappersvak. En het mooie is: ik heb nu een vast contract.”
Direct een vast contract
Het verhaal van Lisa’s collega Anja Yatsyna is even bijzonder. “Tien jaar geleden ben ik voor de liefde vanuit Oekraïne naar Nederland gekomen”, vertelt ze. “In Oekraïne volgde ik een hbo-opleiding tot vliegtuigconstructeur. Eenmaal in Nederland heb ik een aantal jaar gesolliciteerd. Zonder succes. Totdat ik op de website Ikwordvliegtuigbouwer.nl terechtkwam en zag dat ik bij Fokker een bbl-opleiding kon doen. Het was wel nog even spannend. Want ik was 28 jaar en je kon eigenlijk maar tot je 21e instromen. Maar gelukkig kreeg ik toestemming om het toch te gaan doen. Die opleiding duurde 22 maanden. Daarna kon ik als productievoorbereider aan de slag en kreeg ik direct een vast contract. Ik ben erg blij met de kansen die ik heb gekregen. Fokker voelt nu echt als mijn bedrijf.”
Pijlsnel carrière maken
“Ik heb geen moment spijt gehad dat ik deze twee dames heb aangenomen”, vertelt praktijkopleider Harry Palecny. “Ze nemen initiatief, hebben een goed fingerspitzengefühl, vragen kritisch door en zijn erg serieus met hun werk bezig.” Lisa en Anja groeien ook mooi door binnen het bedrijf, zegt hij. “Lisa heeft een jaar als samenbouwer gewerkt, maar is nu meetspecialist nadat ze de cursus cum laude had afgerond. En Anja heeft als productievoorbereider nu al de verantwoordelijkheid gekregen voor de werkvoorbereiding voor één van onze klanten, Dassault, een groot Frans bedrijf dat vliegtuigen maakt.”
“Ik ben erg blij met de kansen die ik heb gekregen”
Genoeg talent te vinden
Elk jaar neemt GKN Fokker twaalf nieuwe mensen aan voor de bbl-opleiding aan de eigen bedrijfsvakschool. De afgelopen vijf maanden zijn er al zes bbl’ers toegelaten. Wat is het geheim dat het bedrijf zo succesvol jongeren weet te werven? “De arbeidsmarkt is niet meer hetzelfde als tien jaar geleden”, constateert Harry. “Ga dus niet alleen op zoek naar mensen met een technisch CV, want die vind je steeds moeilijker. Kijk ook naar andere doelgroepen, zoals zij-instromers. Want daar is veel winst te behalen. En oordeel niet op basis van een CV. Ga open het gesprek aan. Heb oog voor de talenten van jongeren en luister naar hun ambities. Want als je je ogen openhoudt, is er talent genoeg te vinden.” Daarnaast steekt het bedrijf veel tijd in contacten met scholen en leerlingen, zegt hij. “We doen als bedrijf mee aan techniek-events zoals On Stage, Girls’ Day en de openbedrijvendagen in Drenthe. Daarnaast organiseren we bedrijfsbezoeken voor leerlingen uit het primair onderwijs en leerlingen uit het (v)mbo. We zijn een bedrijf dat vliegtuigonderdelen maakt voor grote klanten als bijvoorbeeld Boeing en Airbus. Door je bedrijf open te stellen, laat je ook zien wat voor mooie dingen je allemaal doet.”
Mooi en uitdagend werk
De succesvolle werving van medewerkers heeft ook iets met de huidige bedrijfsopleiding te maken, zegt Harry. “Vier jaar geleden hebben we die opleiding eens kritisch onder de loep genomen. Want het viel mij op dat veel jongeren de opleiding niet haalden, doordat de werkstukken aan het begin van de opleiding veel te moeilijk waren. Wij hebben er toen voor gekozen om de leerlingen meer toegankelijke werkstukken te laten maken. Dat had succes, want nu zijn er veel meer jongeren die de opleiding voltooien.” En die eigen bbl-opleiding is inmiddels erkend als mbo-3 opleiding, vertelt hij trots.
Wat is tot slot zijn advies aan andere jongeren? “Aarzel niet om je aan te melden voor een bbl-opleiding of voor een vacature bij een technisch bedrijf. Je verdient een prima salaris. Het werk is mooi en uitdagend en zeker óók geschikt voor vrouwen en zij-instromers. Bovendien zijn er volop mogelijkheden om door te groeien en snel carrière te maken. Wat wil je nog meer?”
Wil jij als bedrijf ook aan de slag met het opleiden van bbl’ers of zij-instromers? Dan heeft A+O interessante opleidingsvergoedingen! Er zijn ook A+O-vergoedingen voor stages. Klik hier voor meer informatie!
Geïnteresseerd in een baan binnen de metalektosector?
- Kijk op Makers van de toekomst voor meer inspiratie.
- Maak een account aan op oZone. Kijk bij leerpaden Baanmogelijkheden en ontdek jouw mogelijkheden binnen de metalektro.