Makers van de Toekomst

Kom leren, werken en innoveren in de technologische maakindustrie

Wij maken de toekomst. Word jij maker van jouw toekomst? In de technologische maakindustrie worden met de kleinste dingen grootste dingen gemaakt. Van windmolens tot camera’s in mobiele telefoons, van schepen tot fietsen. Kom leren, werken en innoveren in de technologische maakindustrie.

Wil je meer over de technologische maakindustrie weten?

‘Heb je nog geen ervaring of een technische achtergrond? Geen probleem, wij leren je maken!’

Wist je dat …

Je technische skills ontwikkelt daar waar je ze nodig hebt
… je kan starten zonder technische vooropleiding. Bedrijven leren je wat jij moet weten en kunnen.. Zo kan jij je technische skills ontwikkelen terwijl je werkt. Er zijn verschillende opties, van een training op de werkvloer tot een officieel mbo- of hbo-diploma. Aan jou de keuze!

Initiatief wordt gewaardeerd
….bedrijven open staan voor iedereen die wil en kan werken in de techniek? Misschien spannend uit het niets op zoek te gaan, maar andersom wordt jouw initiatief door bedrijven juist heel erg gewaardeerd!

BBL Traject
… je bij veel bedrijven kan starten met een BBL-traject. Voor degenen die graag in de praktijk willen leren, is er de Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL) traject. Werk vier dagen per week bij een erkend Metalektrobedrijf terwijl je één dag per week intensieve training en begeleiding krijgt vanervaren praktijkbegeleiders. Dit traject duurt meestal twee jaar. Hierna heb je een officieel MBO 2,3,4 niveau diploma.

Salaris
… je als leerling vanaf dag één salaris ontvangt. Ook al ben je nog in opleiding. Je leert terwijl je werkt. De hoogte van het salaris hangt af van je leeftijd en ervaring. En met een leerarbeidsovereenkomst krijg je ook de dagen die je naar school gaat doorbetaald.

Leeftijd
… je nooit te oud bent om een stap te maken naar deze sector? We hebben zij-instromers van 18 tot 65 jaar. Er is voor iedereen plek binnen de technologische maakindustrie. Heb jij de wil? Dan leren wij je het vak!

Achtergrond
… dat het niet uitmaakt welke vooropleiding je hebt gedaan of welk beroep je nu hebt? Of je nu kapper of fietsenmaker bent, in de horeca werkt of pakketjes rondbrengt, alsje start in de technologische maakindustrie dan leren wij je de specifieke kennis aan die je nodig hebt.

Kosten
… veel bedrijven de kosten voor je opleiding betalen? Vraag naar de mogelijkheden bij de bedrijven.

Meer leren over de technologische maakindustrie?

Wat wordt jouw nieuwe functie?

Er zijn talloze mogelijkheden in de technologische maakindustrie. De meest voorkomende functies hebben we voor jou onder elkaar gezet.
Dit zijn allemaal functies waar je kan starten zonder opleiding. Staat jouw droomfunctie er niet tussen? Dit is nog maar een greep uit de mogelijkheden. Kijk bij de bedrijven of opleiders bij jou in de buurt voor nog meer mogelijkheden.

Lasser
Een lasser zorgt voor een vaste metaalverbinding, waarbij je twee delen metaal met elkaar versmelt met een toevoegmateriaal. Dat gebeurt vaak met een elektrische vlamboog. Afhankelijk van de locatie en gewenste eigenschappen zijn er 3 procedures TIG, MIG en BMBE. TIG wordt ook wel argon arc lassen genoemd. Dit werk is zeer nauwkeurig en schoon. Dat wordt veel gebruikt in de rvs-machinebouw, foodindustrie en voor grondnaden in leidingwerk (piping).

Pijpfitter
Een pijpfitter is een specialist die werkt in de food- en energiesector of raffinaderijen aan leidingwerk. Dat kan zijn voor melk, water, gas, olie, stoom of andere vloeibare of gasvormige materialen die worden verplaatst door een leidingsysteem. Je maakt bochten, splitsingen, verbindingen etc. Je hebt een goed driedimensionaal inzicht en werkt vaak samen met een lasser.

Constructiebankwerker en apparatenbouwer
Je bouwt staalconstructies, machineframes of apparaten zoals bier- en melktanks of drukdelen voor energiecentrales. Je bouwt vanaf een tekening en maakt onderdelen ook vaak in samenwerking met een lasser.

Mechatronica monteur

Als mechatronica monteur sleutel je aan het mechanische, alles wat op en neer beweegt of draait, maar ook aan hetgeen dat aangestuurd wordt via computers. Of zich bevindt in elektrotechnische schakelkasten met elektromotoren of wordt aangestuurd via hydrauliek en pneumatiek. Een Mechatronica Monteur kan assembleren, controleren en repareren afhankelijk van het opleidingsniveau en werkervaring.

Industriële elektricien

Voor de huisinstallatie, je meterkast, is er de elektricien. Wordt het wat complexer in een schakelkast van een machine, dan heb je een industriële elektricien nodig. Een industriële-elektrotechnicus kan complexe storingen zoeken, vinden en oplossen. Je beschikt dan ook over veel analytisch vermogen.

Operator

Dit beroep kun je verdelen in een proces-en mechanisch operator. Als voorbeeld: een procesoperator bij brouwerij Grolsch bewaakt en stuurt het brouw- en gistingsproces. De mechanisch operator is een werkzaam aan de afvullijn en bewaakt en stuurt aan op goed verloop van het afvullen, doppen, etiketteren en verpakken van de flessen. Met eerstelijns onderhoud aan de bewegende delen zorg je dat de lijn optimaal loopt.

Onderhoudsmonteur

Als onderhoudsmonteur voorkom je door goed onderhoud storingen aan technische installaties. Je controleert, stelt af, smeert of verwijdert smeer en vervangt slijtdelen in machines voor optimale werking.

Verspaner

Verspanen is materiaalbewerking van met name metaal. Je maakt bijvoorbeeld een schroef van een boot of onderdelen voor een machine door de draaien en te frezen. Draaien doen je bij alles wat rond is en frezen alles wat rechthoekig is. Het werk is handmatig, maar ook vaak computergestuurd waardoor steeds complexere vormen kunnen worden gemaakt.

CAD/CAM Tekenaar

Tekenen doen we hierbij niet meer met potlood en liniaal, maar in een CAD (Computer Added Design) systeem. De data van de tekening wordt rechtstreeks naar de machine gestuurd, waarbij de computer de tekening omzet in een computerprogramma. Hoe gaaf is dat!

Word een Maker van de Toekomst!

Waar wacht je nog op? Sluit je aan bij het team van trotse makers. Zet de eerste stap naar een boeiende en dynamische carrière als maker van de toekomst. Zoek op Google of op vacaturesites naar functies bij jou in de buurt. Of ga langs bij een bedrijf in jouw omgeving en vraag wat de mogelijkheden zijn.

Samen maken we de toekomst!

Ter inspiratie / alle berichten
Catalogus digitale vaardigheden
Fit tot je Pensioen

Denk jij wel eens na over je toekomst?