Kantinesessie Café lang leve het leven! vergroot bewustzijn op gebied van DI

21 maart 2024
leestijd: 4 minuten

“Binnen 10 jaar gaan 50 van onze mensen met pensioen”, vertelt Odette Scholten, HR-directeur bij Mitsubishi Logisnext Benelux. De uitdaging? “Zorgen dat zij hun waardevolle kennis en ervaring de komende jaren kunnen blijven inzetten.” Omdat duurzame inzetbaarheid  hoog op de agenda staat, boekte ze de interactieve kantinesessie Café lang leve het leven!

Mitsubishi Logisnext Benelux focust op duurzame inzetbaarheid

Zeg ‘Mitsubishi’ en in de logistieke wereld ziet iedereen ze voor zich: de karakteristieke smaragdgroene (‘jewel green’) vorkheftrucks, reachtrucks, orderverzamelaars of pallettrucks. De trucks verrichten veeleisend logistiek werk in uiteenlopende branches en soorten magazijnen. Ze vormen een onderdeel van de logistieke totaaloplossingen van Logisnext Benelux. “Onze missie is een sterke en – financieel – fitte organisatie die een gezonde bijdrage levert aan de logistieke markt in de Benelux,” aldus HR-directeur Odette Scholten. Extra uitdaging: binnen 10 jaar gaan 50 van de totaal 253 mensen bij het bedrijf met pensioen, en de gemiddelde leeftijd is 48 jaar. “Om onze groeiambitie te realiseren hebben we al onze mensen hard nodig. Uitdagend in deze krappe arbeidsmarkt waar ook aan onze mensen getrokken wordt. Duurzame inzetbaarheid staat dan ook hoog op onze agenda.”

Leidinggevenden naar het café

Nadat Odette enthousiast terugkwam van de door A+O Metalektro georganiseerde theatershow Fit tot je pensioen in de schouwburg in Zwolle, boekte ze het vervolg: Café lang leve het leven!, dat alle bij A+O aangesloten bedrijven kosteloos kunnen inzetten in hun organisatie.

Op 13 oktober 2023 is het zover: de leidinggevenden van Logisnext Benelux verzamelen zich in een gezellig ingericht “café”. Tijdens een 1 uur durend interactief programma brengen “caféhouders” Dick en Ineke duurzame inzetbaarheid op een speelse manier tot leven. Met een quiz, theorie, sketches en een geïmproviseerd lied in hiphopstijl.

“Een inspirerende en leerzame sessie! Ons begrip van het thema duurzame inzetbaarheid is zeker vergroot” 

De 3 G’s

“De sessie werd enthousiast ontvangen”, vertelt Martijn Huuskens, managing director van Logisnext Benelux. “Inspirerend en leerzaam. Duurzame inzetbaarheid is geen makkelijk uit te leggen thema. De sessie heeft ons begrip ervan zeker vergroot.” Een mooi inzicht vindt hij de 3 G’s: Gezond, Gelukkig en Gekwalificeerd. Ook sterk: hoe de acteurs de “cafébezoekers” nauw betrekken. “De leidinggevenden werden actief gestimuleerd om na te gaan wat duurzame inzetbaarheid voor henzelf betekent. De reacties hierop waren positief. Verrassend om eens na te gaan wat je voor jezelf doet aan dit thema.”

Laagdrempelig

Café lang leve het leven! is een echte aanrader!” vindt ook Femke de Jong. Zij studeerde af op het onderwerp duurzame inzetbaarheid bij Logisnext Benelux en kwam daarna in dienst als management- en HR-assistent. De kantinesessie introduceert duurzame inzetbaarheid op een laagdrempelige manier, zag ze. “De sessie draagt bij aan bewustwording en biedt leidinggevenden handvatten voor verbinding met de medewerkers in hun teams.”

Femke peilde na afloop wat leidinggevenden uit de sessie meenamen. “Uit je comfortzone stappen”, hoorde ze meerdere malen. “Als een medewerker een andere baan ambieert is het belangrijk om daar met elkaar over in gesprek te gaan. Ook noemde een leidinggevende als inzicht dat de verantwoordelijkheid om gekwalificeerd te blijven niet enkel bij de organisatie ligt, maar ook bij de medewerker.”

Staand werken

“Duurzame inzetbaarheid is bij ons al langer een belangrijk thema”, vertelt Martijn. Zo liet de organisatie in 2022 een inzetbaarheidsscan uitvoeren onder de (service)monteurs. “Juist bij onze monteurs is meer kans op uitval,” licht hij toe. “Een van de concrete resultaten van de scan is dat monteurs nu staand en op werkhoogte aan de machines kunnen werken en niet meer op de grond hoeven te liggen.”

Follow-up

Met de kantinesessie is volgens Odette in eerste instantie bewustwording gecreëerd. Nu worden vervolgstappen gezet. Zo zijn op het gespreksformulier van Logisnext Benelux vragen toegevoegd als: ‘Hoe gaat het met je persoonlijk en qua werk?’, ‘Wat is jouw ambitie?’ en ‘Ben je mentaal en fysiek in staat jouw werk goed te (blijven) doen?’ “Ook volgt een eerste groep leidinggevenden de training Futureproof leidinggeven over via dialoog in verbinding zijn met elkaar,” legt ze uit. “Echt in verbinding zijn, is een belangrijke voorwaarde om een goed gesprek te kunnen voeren. Een gesprek waarin medewerkers zich vrij en veilig voelen om aan te geven wat zij nodig hebben om fit en met veel plezier aan het werk te blijven.”

“Boek kosteloos de inspirerende kantinesessie Café lang leve het leven!”

Meer info en boeken

Wil jij de kantinesessie Café lang leve het leven! boeken voor jouw bedrijf? Kijk hier voor meer informatie of neem contact op met je regiomanager.

Aanmelden kan tot uiterlijk 1 december 2024 en zolang er voldoende budget beschikbaar is.

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste nieuws over de sector.

Ter inspiratie / alle berichten