Basismodule 3D-tekenen met SOLIDWORKS nu beschikbaar in oZone!
De afgelopen twee jaar ontwikkelde AT Techniekopleidingen een modulair onderwijsaanbod op het gebied van automatisering, digitalisering en robotisering. Via het kennisdeelplatform oZone is nu een eerste module kosteloos beschikbaar voor alle A+O-bedrijven: de basismodule 3D-tekenen met SOLIDWORKS.
“Als bedrijfstakschool hebben wij ons ten doel gesteld om ons onderwijs op het terrein van automatisering, digitalisering en robotisering modulair in te richten”, vertelt directeur Mike Broekhuizen van AT Techniekopleidingen. “Want modulair onderwijs past bij deze tijd: het sluit niet alleen aan bij de behoefte van studenten, het is ook wat ondernemers voor hun personeel willen.” Maar het ontwikkelen van een modulair onderwijssysteem kost veel tijd en dus veel geld, aldus Broekhuizen. “Onderwijsinstellingen, en met name de private instellingen, zijn niet in staat om dat geld op korte termijn te investeren. Dankzij een innovatiesubsidie van A+O hebben wij de ontwikkeling aanzienlijk kunnen versnellen.”
Doorlopende leerlijn
In samenwerking met het Graafschap College zijn de afgelopen twee jaar modules gerealiseerd op mbo-niveau 1 tot en met 4 op het gebied van robotisering, automatisering en digitalisering, vertelt Broekhuizen. “Het is een doorlopende leerlijn. Studenten én werknemers kunnen kiezen voor een bol- of bbl-traject of cursorische trajecten die waar mogelijk zijn voorzien van certificering of diplomering. En ook het nieuwe vmbo-onderwijs kan gebruik maken van de niveau 2-modules om hun onderwijs in te richten. We hadden graag ook modules voor het hbo-AD traject willen ontwikkelen, maar wetgeving staat dat vooralsnog in de weg.”
Theorie en oefenopdrachten
De eerste door AT Techniekopleidingen ontwikkelde module is inmiddels kosteloos beschikbaar via A+O’s kennisdeelplatform oZone. “Het gaat om een basismodule 3D-tekenen met SOLIDWORKS. We hebben voor dit softwarepakket gekozen, omdat 75 tot 80 procent van de bedrijven in Oost-Gelderland ermee werkt”, vertelt Dennie ten Bruin, die de module bij AT Techniekopleidingen met de subsidie van A+O ontwikkelde. “Ik ben ontzettend enthousiast over de mogelijkheden die oZone biedt”, vervolgt hij. “De opbouw van de module is heel overzichtelijk. Allereerst wordt uitgelegd wat SOLIDWORKS is. Vervolgens worden de verschillende functies van het programma uitgelegd en kun je via tutorials de eerste basiskennis opdoen.” En doordat tekst en filmpjes worden afgewisseld, is volgens Ten Bruin de oZone-module erg laagdrempelig. “De theorie is aan oefenopdrachten gekoppeld, waarbij de opbouw steeds uitdagender wordt.”
“Je kunt ’s avonds nog even inloggen om een module te doen”
Beoordeling met een 9
Het grote voordeel van oZone is de flexibiliteit, zegt Ten Bruin. “Het leren is onafhankelijk van plaats en tijd. Je kunt ’s avonds nog even inloggen om een module te doen. Dat is met name voor werknemers van bedrijven erg prettig. En ook voor ons als bedrijfstakschool heeft het zo zijn voordelen. Voorheen moest ik altijd een basisintroductie verzorgen. Dat hoeft nu niet meer. We hoeven cursisten alleen nog maar een inlogcode van oZone te geven.” AT Techniekopleidingen heeft zijn cursisten de SOLIDWORKS-module laten beoordelen, vertelt hij. “Dat leverde een mooi resultaat op: we kregen het cijfer 9. Dat geeft dus wel aan dat dit type onderwijs in een behoefte voorziet. Ik denk dat oZone als platform veel potentie heeft.”
Eigentijds onderwijs
Ook directeur Broekhuizen deelt Ten Bruins enthousiasme over oZone. “Ik zie mogelijkheden voor de bedrijfstakscholen om via oZone onderling modules uit te wisselen. Dan hoeft niet iedere bedrijfstakschool zelf het wiel opnieuw uit te vinden. Op die manier kunnen de bedrijfstakscholen versneld professionaliseren.” En nog een voordeel: je hebt geen dure licenties voor oZone nodig. Broekhuizen: “Het beheer van oZone als platform is in handen van de branche zelf. Je bent dus niet overgeleverd aan de grillen van een extern bedrijf. En voor bedrijven en studenten betekent het dat je via dit modulaire onderwijs volledig maatwerk kunt bieden. Daarmee is oZone als kennisdeelplatform een hele belangrijke aanvulling op het reguliere onderwijssysteem.”