Deze foto is genomen vóórdat de coronamaatregelen van kracht werden

Hollandse poffertjes naast Javaanse saotosoep. Groningse bitterballen naast Turkse sigara börek (kaasloempiaatjes). Loopt het water je in de mond? AP Nederland, specialist in slimme energie-infrastructuren, startte 5 jaar geleden met multicultilunches. Samen eten verbindt mensen én maakt ze trots,’ vertelt HR-adviseur en medeorganisator Marieke Schrik enthousiast 

‘Pannenkoeken, bitterballen, Bosnische pita, Russische salade, Koosy uit Ghana en kip, énorm veel kip…’, somt HR-adviseur Marieke Schrik op, ‘en het gaat allemaal op!’ Zoals veel tradities, gaat de jaarlijkse multicultilunch bij AP Nederland (nog) niet door vanwege corona. Maar Marieke vertelt met smaak over de lunch van vorig jaar. ‘Een ontzettend gezellige lunch waar alle medewerkers een eigen gerecht meenemen. Niks hoeft, alles mag. Javaanse vrouwen staan drie dagen in de keuken om de aller-allerlekkerste gekruide kip te bereiden, een Groninger frituurt erop los, en anderen maken het zich makkelijk en brengen soesjes uit de supermarkt mee. Zelf maakte ik een frisse pastasalade met pesto, rucola en tomaatjes.’   

Perfect belichte komkommers

Marieke Schrik HR-manager AP Nederland

AP, Achieving Perfection, is specialist op het gebied van ontwerp en interne productie van besturingspanelen en laagspanningsdistributiepanelen voor kritieke elektronische infrastructuren. Marieke: Denk aan de meterkast in je huis, maar dan veertig keer zo groot. Wij leveren toepassingen voor datacenters, elektrisch vervoer, gezondheidszorg, tuinbouw, landbouw en industriële machines. Bijvoorbeeld besturingstechniek voor vliegvelden, waardoor je koffers automatisch naar de vliegtuigen worden geleid. Of ledverlichting in kassen: hoe zorg je dat komkommers en tomaten optimaal licht krijgen? Wij engineeren, produceren en testen de hardware.  

Trots op divers personeel

Bij het in Kolham, Groningen, gevestigde bedrijf werken ongeveer 80 medewerkers, waarvan zo’n 50 in de productie en 30 op kantoor. Opvallend is de grote diversiteit in het personeelsbestand. ‘Als ik mensen hier rondleid, vertel ik altijd dat ik trots ben op twee dingen: dat hier voor een technisch bedrijf veel vrouwen werken én dat bij ons veel mensen met verschillende culturele achtergronden werken. Medewerkers met Surinaamse, Chinese, Roemeense, Bosnische, Thaise, Bulgaarse, Wit-Russische, Poolse, Turkse, Ghanese, Somalische, Indiase en Braziliaanse wortels werken zij-aan-zij met echte Groningers.’  

‘Gezellig samen eten verbindt mensen’

Saamhorigheid

Het idee voor de multicultilunch ontstond 5 jaar geleden. Marieke: Eten staat in veel culturen voor samen zijn, saamhorigheid, gezelligheid. In Nederland zie je dat bijvoorbeeld met Kerstmis. Omdat je samen aan het eten bent, ga je elkaar andere vragen stellen: dat gerecht komt uit … hoe is dat dan in jouw cultuur? Iedereen is trots op zijn eigen achtergrond.  

Trots, gezellig, samen. Dat zijn ook de woorden die ledlampenmaker Marlien Harsodrono gebruikt als ze vertelt over de jaarlijkse lunch. Marlien werkt sinds 2006 bij AP in de productie. Samen met haar zus en vier andere Javaanse vrouwen steekt ze veel energie in de lunch. ‘Vorig jaar maakten we typisch Javaanse gerechten als bami, nasi, saotosoep, kip, saté en moksi alesi. We hebben zo’n 25 kilo kip gewassen, gemarineerd en klaargemaakt. Veel werk, maar iedereen vond het heerlijk en was zó dankbaar! We kregen heel veel complimentjes! Marlien kwam met het idee om in Javaanse klederdrachten te komen. We brachten ook een kleurige satijnen jurk voor Marieke mee. Het stond haar echt beeldig.  

Mooie gesprekken 

Over het positieve effect van de lunch zijn de vrouwen het eens. Marieke: ‘Kantoor, productie, monteurs, iedereen praat tijdens de lunch met elkaar. Je krijgt de mooiste gesprekken – gesprekken die je niet op een dagelijkse werkdag hebt. De lunch brengt mensen dichter bij elkaar en verbetert de onderlinge samenwerking.’ Marlien: ‘Ja, het versterkt de goede sfeer tussen alle verschillende bevolkingsgroepen. Een directeur van een ander bedrijf die bij onze lunch was zei enthousiast: Dit heb ik echt nog nooit eerder gezien!”’  

Tips voor na corona?

Heeft Marieke tips voor andere bedrijven die een vergelijkbaar eetfestijn willen organiseren? Bij ons werkt het heel goed, omdat we trots zijn op alle culturen. Maar ik denk dat je moet oppassen om zo’n initiatief van bovenop op te leggen. Pols vooraf goed bij medewerkers of er draagvlak is.Over een tweede tip hoeft ze als organisator niet lang na te denken: ‘Je moet één iemand hebben die enthousiast is om de organisatie op zich te nemen. Die de aankondiging maakt, de gerechten inventariseert bij de medewerkers, de tafels regelt.’   

Marlien weet nú al wat zij met haar clubje gaat maken op de lunch na corona. Berkat, een traditioneel Javaans feestgerecht. Het idee van lekker samen eten met verschillende bevolkingsgroepen. Dat samenzijn missen we gewoon dit jaar. Ik verheug me er nu al op!’  

Meer informatie

Marieke Schrik, HR-adviseur AP Nederland, telefoonnummer 0598 34 39 99 of e-mail m.schrik@apnederland.nl.