Breed samenwerkingsverband leidt tot een basisleertraject over waterstoftechnologie voor oZone 

14 april 2022

Waterstof heeft de toekomst: het zal een grote rol spelen bij onze energietransitie. Maar die energietransitie kan alleen succesvol worden als er voldoende goed opgeleide vakmensen zijn. Daarom ontwikkelt A+O samen met Energy College (een samenwerking van de noordelijke mbo- opleidingen) en een aantal bedrijven acht modules voor het digitale leerplatform oZone. 

Roeland Hogt, practor ROC Noorderpoort

“Waterstof gaat als energiedrager een hele belangrijke rol spelen bij de energietransitie”, zegt Roeland Hogt, die als practor is verbonden aan ROC Noorderpoort. “De komende jaren zal veel energie opgewerkt uit duurzame bronnen zoals wind en zon. Als de zon veel schijnt of het waait hard, wordt er meer energie opgewekt dan dat er nodig is. Die overtollige energie kun je opslaan, maar dan heb je gigantische batterijen nodig. Daarnaast kunnen batterijen die energie niet heel lang vasthouden. Het is veel efficiënter om die overtollige energie om te zetten in waterstof.” Die waterstof kan vervolgens gebruikt worden voor auto’s, vrachtwagens, schepen, vliegtuigen, voor de verwarming van woonwijken en industriële toepassingen. Bovendien maakt waterstof het mogelijk om volledig ‘van het gas af te gaan’, stelt Hogt. “Als Nederland zullen wij energie moeten blijven importeren, omdat wij niet zelfvoorzienend zijn. In bijvoorbeeld Afrikaanse landen kan veel zonne-energie worden opgewekt. Die energie kun je in waterstof omzetten en met tankers over zee exporteren. Dan is er geen gas meer nodig en hebben we een veel schonere manier om energie op te wekken.” 

Gas 2.0

Waterstof heeft dus de toekomst. Om die reden is onder de naam ‘Gas 2.0’ een innovatief samenwerkingsverband opgezet tussen zeven noordelijke ROC’s, bedrijven en overheden. A+O heeft dit initiatief mede mogelijk gemaakt door een subsidie. Hogt: “Maar de energietransitie kan pas succesvol worden als we de juiste mensen hebben opgeleid én er genoeg personeel beschikbaar is. Als ROC’s hebben wij daarom het voortouw genomen om voor het mbo een eerste keuzedeel ‘Waterstoftechnologie basis’ in het lesprogramma op te nemen.” Eelke Riemersma, regiomanager van A+O, zag de waarde daarvan in en stelde voor om ook voor het digitale leerplatform oZone waterstofmodules te gaan ontwikkelen. Hogt: “In samenwerking met de bedrijven Stork, Resato, Next Generation Shipyards, Demaco en Marine Service Noord zijn we daarmee aan de slag gegaan. Via A+O kregen we support van een ontwikkelaar die ons ondersteunde met het maken van content, filmpjes en animaties.”  

 “Waterstof heeft niet alleen de toekomst, het is onze toekomst” 

Waterstoftechnologie

Willem Hazenberg, senior consultant Stork en practor ROC Drenthe College

Vanuit het A+O-bedrijf Stork is Willem Hazenberg betrokken bij dit project. “Stork is al sinds 2017 actief op het terrein van waterstof”, vertelt hij. “Wij ondersteunen overheden en bedrijven die gebruik maken of willen gaan maken van waterstoftechnologie. Dat varieert van strategisch advies, het opstellen van onderhoudsconcepten tot en met uitvoerend werk zoals het bouwen en onderhouden van waterstofinstallaties.” Bij het ontwikkelen van de waterstofmodules voor oZone kwam zijn kennis goed van pas. “Vanuit mijn expertise heb ik de concept-modules van kritisch commentaar voorzien, materiaal aangeleverd en voorstellen voor verbeteringen gedaan. In totaal zijn er nu vier modules gereed, na de zomer worden nog vier modules ontwikkeld. De modules gaan onder andere over onderwerpen als transport & opslag, veiligheid en over het gebruik van waterstoftechnologie in brandstofcellen.” 

Modern leren

“De oZone-modules zijn wat mij betreft het toonbeeld van hoe het moderne leren eruit zou moeten zien”, zegt Hazenberg. “Het doorlopen van een module kost niet veel tijd, ongeveer een half uur tot een uur. Ook is de lesstof is laagdrempelig, doordat er gebruik wordt gemaakt van filmpjes en animaties. Daarnaast zijn er bij elke module toetsvragen, zodat je kunt checken of iemand de stof heeft begrepen. En als iemand alle modules met succes heeft doorlopen, kan diegene een oZone-certificaat krijgen.” Een aantal werknemers van Stork heeft inmiddels al oZone-modules gevolgd, vertelt hij. “De modules staan in de openbare bibliotheek van oZone. Ze zijn dus voor iedereen kosteloos te volgen.” Opvallend is dat de modules ook in trek blijken bij de ROC’s: 49 studenten van ROC Noorderpoort maakten tot nu toe gebruik van het A+O-leerplatform, zegt Hogt. “Voor studenten die bij ons het keuzedeel ‘Waterstoftechnologie basis’ volgen, is het een mooie aanvulling. Omdat de oZone-modules een samenvatting van de lesstof bevatten en ze aan de slag kunnen met praktische opdrachten. En voor studenten die nog twijfelen of ze het keuzedeel willen gaan volgen, kunnen de oZone-modules een goede opstap zijn.” 

Hogt is dan ook blij dat A+O het initiatief heeft genomen om deze waterstofmodules te gaan ontwikkelen. “Goed opgeleide vakmensen zijn cruciaal voor de energietransitie. Zonder hen lukt het niet.” En ook het economisch belang voor Nederland is groot, benadrukt Hazenberg. “Alleen al in Noord-Nederland wordt tot 2030 in totaal tien miljard euro geïnvesteerd in vijftig waterstofprojecten. Bovendien kan ons land een doorvoerland voor waterstof worden, zoals nu met gas het geval is. Waterstof heeft niet alleen de toekomst, het is onze toekomst.” 

Heb je als bedrijf interesse in het volgen van de waterstofmodules? Of heb je interesse om te ondersteunen bij de ontwikkeling van de resterende modules? Neem dan contact op met A+O-regiomanager Eelke Riemersma. Zijn contactgegevens vind je onderaan dit artikel. 

Meer informatie:

Willem Hazenberg, senior consultant Stork en practor ROC Drenthe College, telefoon 06-20973851 of per e-mail: Willem.hazenberg@stork.com. w.hazenberg@drenthecollege.nl  

Roeland Hogt, practor ROC Noorderpoort, telefoon 06-25681938 of per e-mail: rmm.hogt@noorderpoort.nl. 

 

A+O contactpersoon

Eelke Riemersma
Regiomanager Noord-Nederland

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste nieuws over de sector.

Ter inspiratie / alle berichten