De VDL Triple T Academy ‘Een gezonde geest in een gezond lichaam’

13 december 2022

Trots Talent in Techniek. Het zijn de drie T’s die centraal staan in de unieke eenjarige VDL Triple T Academy. In september startten dertien BBL-leerlingen. Zij volgen niet alleen een leerwerktraject bij een VDL-bedrijf, maar worden ook sportief uitgedaagd en werken aan hun powerskills. Wat betekent dat in de praktijk? “We trainen keihard voor een mudrun van 12 kilometer.”

“Kanoën, voetballen, hockeyen, boksen, wandklimmen”, somt Wes Wouters (20), leerling in precisie-verspaning bij VDL ETG Eindhoven, enthousiast op. Het is een greep uit de sportieve uitdagingen die hij en zijn twaalf medeleerlingen op vrijdag aangaan op de VDL Triple T Academy. Tjeu van de Elzen (22), leerling mechatronica-systemen bij VDL Systems, vult aan: “Als groep hebben we ons een gezamenlijk doel gesteld: de Strong Viking Run, een mudrun door ruig terrein met allerlei obstakels. Superzwaar.” Normaal is zo’n run 6 kilometer, de Triple T’ers gaan voor de 12 kilometer. “Zoiets lukt alleen als je traint”, vertelt Wes. Dus zijn alle jongens druk aan het trainen. Ook doordeweeks als ze misschien moe terugkomen van hun werk bij een van de VDL-vestigingen en de neiging hebben om op de bank te gaan zitten Netflixen. Tjeu: “Je wil niet achterblijven. We zijn nu extra gemotiveerd om nog even te trainen, want we willen met alle dertien de finish halen!”

Jong talent binden

VDL Groep, met het hoofdkantoor in Eindhoven, is een internationaal industrieel familiebedrijf met meer dan 100 bedrijven, verspreid over 19 landen en met ongeveer 16.000 medewerkers. Net als voor andere bedrijven in de techniek is jong talent opleiden én binden van groot belang. Dat is ook de achtergrond van de VDL Triple T Academy, vertelt John van der Pas, projectmanager en HR-adviseur: “Met deze upgrade van het gewone BBL-opleidingsprogramma geven wij BBL-leerlingen extra ontwikkelingsmogelijkheden. Zo willen we ze stimuleren tot een mooie carrière in de techniek bij VDL. Binden en boeien is een sterk thema bij hbo- en academisch opgeleiden. Voor het binden en boeien van onze vakmensen, de mbo’ers, is nog te weinig aandacht. Terwijl dat juist ook heel belangrijk is. Goed investeren in jongeren: vragen wat ze willen, gesprekken aangaan, luisteren.”

De opzet is deels hetzelfde als bij een gewoon BBL-programma: leerlingen werken drie of vier dagen per week bij een van de VDL-bedrijven en gaan één dag per week naar school voor een beroepsopleiding. De upgrade zit hem in de vrijdagochtend, als ze naar de Triple T Academy gaan, waar ze powerskills krijgen en sporten. Dat programma is ontwikkeld samen met FC Eindhoven en Mikrocentrum, licht John toe, en de regiomanager van A+O Metalektro was nauw betrokken om te kijken waar ondersteuning of financiering vanuit A+O mogelijk was. “Powerskills zijn wat je vroeger softskills noemde. Onder leiding van René Berden van het Mikrocentrum krijgen de leerlingen vakken als samenwerking, communicatie, resultaatgerichtheid en ondernemerschap.”

Bij het sporten verkennen de leerlingen onder leiding van Jens van Son, voormalig profvoetballer van FC Eindhoven en tegenwoordig projectmanager bij FC Eindhoven, allerlei sporten én het verhaal erachter. John: “Na een inspirerende presentatie van een topsporter, gaan ze ‘het veld op’. Daarbij legt Jens steeds ook een link met de lessen powerskills. Hebben ze het bijvoorbeeld gehad over samenwerken, dan is daar tijdens het sporten ook aandacht voor en kijken ze na afloop terug: ‘Ah, daar werkte ik niet – of juist wel – goed samen.’”

Olympische Spelen

Waarom verbindt wordt topsport verbonden met een BBL-opleiding? John: ‘Sport en sportopleidingen zijn heel populair onder jongeren. De kern van de VDL Triple T Academy is: een gezonde geest in een gezond lichaam. De verhalen van topsporters zijn enorm inspirerend, dat merk ik zelf ook. Bij de opening van de Academy gaf bijvoorbeeld Olympisch hockeyer Marcel Balkestein een presentatie over hoe hij persoonlijk en met zijn team presteerde op de Olympische Spelen. Topsporters zijn professioneel, resultaatgericht, kiezen voor goede voeding, leven op topniveau. Wij leggen steeds de link naar onze leerlingen: ASML kan geen chipmachines maken zonder jullie topprestaties: als niemand op hoog niveau kan frezen, lassen of assembleren, dan kómt zo’n machine er niet. Dat is ook topsport.”

Grote hond

Niet alleen het sporten, ook de powerskills vallen in goede aarde bij de leerlingen. Tjeu: “We kijken bijvoorbeeld naar onze gedachtes en hoe je afgeleid wordt. Eén opdracht was honderd door elkaar gehusselde cijfertjes ordenen. Dan merk je: als je aangesproken wordt, verlies je je concentratie en neemt de kans op fouten toe. In een andere opdracht ging het over hoe je met negatieve gedachtes kunt omgaan. Als er een grote hond staat, kun je negatief denken: gevaarlijk! Of juist positief: ik wil hem aaien! Ik merk nu al dat ik iets heb aan zulke inzichten, ook in mijn persoonlijke leven.” Wes: “Ja, je leert beter praten over je emoties, beter praten voor een groep en problemen waar je mee zit op te lossen. Iedereen is heel open, dat is fijn. Ik kan zelf goed praten voor een groep, maar voor sommigen is dat echt moeilijk. Ik ben bijvoorbeeld weer vergeetachtig. Dan ga je met heel de groep nadenken: hoe kan Wes dingen beter onthouden? Iedereen staat klaar voor je.

Extra erkenning

Een belangrijk idee achter de Academy is extra erkenning te geven aan praktijkgericht technisch talent, legt John uit. “Dat zit in allerlei dingen. Ze komen in de businessroom van VDL Groep in het Philips Stadion van PSV en op het trainingsveld van FC Eindhoven. Dat inspireert natuurlijk meer dan een klaslokaaltje. Zo’n locatie geeft ze ook een verhaal om te vertellen aan vrienden.” Wes: “Dat klopt. Triple T geeft je echt het gevoel dat je een goede werkgever hebt. Ik ben er zelf heel blij mee!” Tjeu is het er roerend mee eens: “Ik ben heel enthousiast over het programma. Je voelt je lekkerder en fitter. En ik vertel er ook vaak over aan klasgenoten op school die bij andere bedrijven werken: als jullie de kans krijgen, zou ik het zeker doen! Van mij krijgen ze dikvette pluspunten.”

Zelf ook collega’s opleiden?

“VDL heeft een bijzonder opleidingstraject ontwikkeld dat andere bedrijven kan inspireren”, vertelt A+O-regiomanager Joost van Doorn. “Ik zie bij veel bedrijven een behoefte of noodzaak om drastisch anders aan de slag te gaan met het opleiden van nieuwe collega’s. Natuurlijk heeft niet elk bedrijf dezelfde slagkracht als VDL, waardoor plannen blijven liggen. Zonde, want we moeten allemaal stappen blijven maken.” Zijn tip: “Kun je een duwtje in de rug gebruiken bij de ontwikkeling van (nieuw)e collega’s? Neem contact op met je regiomanager!”

A+O contactpersoon

Joost van Doorn
Regiomanager Brabant en Zeeland

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste nieuws over de sector.

Ter inspiratie / alle berichten