De vijf verborgen voordelen van leren op de werkplek

31 mei 2022
leestijd: 4 minuten

Denk jij: “Mijn medewerkers leren vanzelf wel van collega’s op de werkplek”? Een misverstand, blijkt uit onderzoek. Gevolg: als werkgever loop je grote kansen mis! Welke? Onderwijskundige en projectleider Manon Lubbers van A+O Metalektro onthult de vijf verborgen voordelen van leren op de werkplek. “Met de regeling Werkplekleren van A+O krijg je bovendien kosteloos professioneel advies om werkplekleren te verankeren in jouw bedrijf.” 

1. Niet de hele dag in de schoolbanken

Veel medewerkers vinden het beslist geen ‘cadeautje’ als ze naar een cursus moeten. Zeker niet als dat betekent: in de schoolbanken zitten en (lang) luisteren naar een instructeur die zichzelf maar al te graag hoort praten. Pfff, zonde van de tijd! “Maar het kan anders! Met werkplekleren leren je medewerkers onder begeleiding en gericht nieuwe technische of niet-technische vaardigheden”, vertelt Manon. “Hoe? Denk aan instructie op de werkplek of coaching. Juist voor mensen die – zoals ze dat zelf vaak noemen – ‘niet houden van school’ is werkplekleren heel geschikt. Ze leren dan wél met veel plezier. ” Bijkomend voordeel: je bent ze als werkgever geen hele dag kwijt. 

2. Dag vastroesten, hallo doorgroeien

Een verborgen voordeel van werkplekleren verankeren in je bedrijf: je mensen roesten niet vast. “Als je iets nieuws doet of leert, prikkel je je hersenen”, legt Manon uit. “Je legt dan nieuwe verbindingen in je hersenen.” En dat is precies wat je als bedrijf wilt: medewerkers met een growth mindset in plaats van een fixed mindset. Medewerkers die gemotiveerd zijn om te blijven groeien en ontwikkelen. Zodat je goed gekwalificeerde medewerkers houdt die nieuwe uitdagingen in de techniek aangaan, zoals digitalisering en automatisering. 

3. Saai, gaap, wég? Boei je medewerkers

Jarenlang hetzelfde werk doen is saai. Iets nieuws leren geeft nieuwe energie, zeker als het binnen je interessegebied en capaciteiten ligt. “Juist in tijden van arbeidskrapte wil je je medewerkers blijven boeien,” vertelt Manon, “en geen betere manier om dat te doen dan door meer variatie te creëren in hun werk. Met een goed plan voor werkplekleren zorg je dat medewerkers gericht nieuwe dingen leren van collega’s. Werk wordt zo niet saai en je hebt aandacht voor hun ontwikkeling. Zo vergroot je de kans dat medewerkers met plezier bij jou blijven werken.” 

4. Jan is ziek … wie weet iets van deze machine?

Jan is ziek, en Jan bedient altijd machine X. Natuurlijk kan Murat het wel overnemen, maar die kent niet alle ins en outs als zich een probleem voordoet. Dilemma: bellen we Jan voor uitleg? Maar Jan is ziek… hopen dan maar dat hij snel weer beter is, en in de tussentijd behelpen? Manon: “Een vierde verborgen voordeel van werkplekleren is dat je op een laagdrempelige manier je mensen breder inzetbaar maakt. Zo zijn er altijd meer mensen in je bedrijf op de hoogte van hoe bijvoorbeeld een machine of proces werkt. Bij ziekte schakel je gemakkelijk over en komt de continuïteit niet in gevaar.” 

5. Lekker met pensioen? Moet je (niet) doen!

Vergrijzing stelt bedrijven voor grote uitdagingen. Hoe voorkom je dat straks, dat alle vakkennis verdwijnt en jullie met je handen in het haar zitten? Manon: “Zet je slim in op werkplekleren, dan zorg je dat waardevolle kennis systematisch wordt overgedragen tussen generaties. Tussen oudere en jongere medewerkers, maar natuurlijk ook vice versa.” 

Krijg kosteloos ondersteuning

Het mag duidelijk zijn: werkplekleren kent veel verborgen voordelen voor jou als werkgever. Met werkplekleren halen medewerkers het maximale uit zichzelf boven. Dat is goed voor hen én voor je bedrijf. “Maar dan moet je er wél een gericht plan voor maken”, benadrukt Manon. “En het mooie is: A+O biedt met de regeling Werkplekleren op dit moment kosteloos 32 uur ondersteuning, zodat je gericht aan de slag kunt met werkplekleren.” A+O werkt hiervoor samen met gespecialiseerde adviseurs, legt ze uit. “Zij helpen jou om een plan van aanpak te maken hoe je de kennis en vaardigheden die al aanwezig zijn in jouw bedrijf op een slimme manier overdraagt tussen collega’s. ” 

Meer info of aanmelden?

Bekijk het filmpje waarin de gespecialiseerde adviseurs uitleggen wat ze voor jouw bedrijf kunnen betekenen. 

Of ga direct naar Werkplekleren en meld je aan! 

A+O contactpersoon

Manon Lubbers
Manon Lubbers
Projectleider/adviseur

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste nieuws over de sector.

Ter inspiratie / alle berichten