Denken vanuit kansen

1 mei 2019

Zij-instromers worden bij VDL met open armen ontvangen

“De vraag naar gekwalificeerde vakmensen is momenteel groter dan het aanbod”, aldus Rob Bloks, Coördinator Praktijkopleider bij VDL Groep. Vandaar dat VDL zich richt op het opleiden van zij-instromers. Onlangs startte het bedrijf in samenwerking met het mbo-onderwijs met een lasklas en een mechatronicaklas, ondersteund door de ‘Pilotregeling trainen en begeleiden zij-instroom’ van A+O. Het gaat om tweejarige leerwerktrajecten op mbo-niveau met baangarantie na succesvolle afronding van de opleiding.

Met 104 bedrijven onder de paraplu van VDL en ongeveer 17.000  medewerkers heeft het industriële familiebedrijf uit Eindhoven altijd wel behoefte aan technisch personeel. Sterker nog, momenteel zijn er een kleine 400 technische vacatures. “Het invullen van die vacatures is een uitdaging”, vertelt Bloks. “En dat terwijl er in andere richtingen genoeg mensen niet aan een volledige baan kunnen komen, maar veel potentie hebben. Die mensen bieden wij graag een kans.”

Niet zomaar afscheid nemen

Half december startte de eerste lasklas, een pilot met 13 leerlingen in de leeftijd 23 tot 51 jaar. “Binnen twee jaar kunnen de leerlingen een erkend mbo-diploma niveau 2 lassen halen. Ze krijgen een marktconform salaris, baangarantie en een laptop. En de opleidingskosten worden volledig door VDL betaald”, legt Bloks enthousiast uit. “Jammer genoeg zijn er inmiddels wel een aantal leerlingen uitgevallen. Het is niet voor niets een pilot en we leren er dan ook veel van. Werken met een andere doelgroep brengt uitdagingen met zich mee. Iemand kan de techniek als werkomgeving tegen vinden vallen of er zijn persoonlijke problemen. Problemen waar je tijdens de screening niet altijd meteen achter komt.”

Bloks laat zich echter niet uit het veld slaan door de afvallers. “Welnee, die begeleiden we naar een plek die wel past. Er is veel mogelijk binnen VDL Groep. We hoeven echt niet zomaar afscheid te nemen van iemand en denken liever vanuit kansen. Bovendien zijn er ook leerlingen die je versteld doen staan. Zo hebben we voor aanvang van de lasklas een voorschakeltraject gedaan bij SUMMA College voor een basisniveau in lassen. En een aantal leerlingen hebben  toen al NIL 2 behaald. In slechts een paar weken tijd! Nu moeten er meters gemaakt worden om echt bedreven te worden in het lassen, maar het begin is er.”

Veel respons op de campagne

Naast de lasklas heeft VDL sinds februari ook een mechatronicaklas op mbo 3-niveau voor 12 zij-instromers. En eind april start er een lasklas operators. “We laten nu toekomstige leerlingen al direct aan de slag gaan op de werkvloer. Op die manier kunnen ze collega’s ontmoeten en wennen aan de werkomgeving. Zo hopen we de uitval te beperken.” Links en rechts werkt VDL dus nog aan het finetunen van de ontwikkeltrajecten. Maar tot nu toe zijn de ervaringen overwegend positief. “Het rendement van de campagne is super, we krijgen er ontzettend veel respons op. De sollicitanten zijn over het algemeen heel goed in te zetten. Zij-instromers willen serieus aan de slag en doen het echt ergens voor. Kortom, een prima manier om mensen binnen te halen.”

Lasklasleerlingen Levi van de Munckhof (25) en Zoubeir Damraoui (30) zijn het daar roerend mee eens. Damraoui: “Ik ben hiervoor ondernemer en koerier geweest. Oftewel: lange dagen, hard werken, weinig beloning, geen stabiliteit en geen uitdaging. Toen ik de VDL-advertentie zag, heb ik die kans met beide handen gegrepen. De techniek trok me altijd al en VDL biedt volop doorgroeimogelijkheden. Een bedrijf dat op deze manier investeert in medewerkers en mensen echt als toegevoegde waarde ziet, moet wel een goed bedrijf zijn.” “Natuurlijk betekent het wel een omschakeling”, aldus Van de Munckhof. “Ik werkte in een keuken dus dit is wel even wennen. Maar ik hou van dingen leren en het gaat goed dus dat is een leuke opsteker. Bovendien is de werkomgeving fijn en open. Heb ik vragen? Dan is er altijd wel een collega die wil helpen.”

A+O denkt mee

Andere bedrijven die op deze manier aan de slag willen met zij-instromers, kan Bloks het van harte aanbevelen. “Natuurlijk is het prijzig om loonkosten én opleidingskosten voor medewerkers te hebben. Maar die moet je toch maken en het is prettig dat A+O met ons mee wil denken. Al in een vroeg stadium zijn we met onze regiomanager Joost van Doorn om de tafel gegaan en bleek dat we gebruik konden maken van de ‘Pilotregeling trainen en begeleiden zij-instroom’. Zo hebben we voor de lasklas per deelnemer 3.000 euro vergoeding ontvangen, naast de gewone vergoeding voor bbl-leerlingen. Uiteraard hadden we de opleiding anders ook gedaan, maar dit is absoluut een prettige meevaller.”

Meer informatie

Rob Bloks, Coördinator Praktijkopleider  VDL Groep, tel: (06) 15 62 94 28 of e-mail: r.bloks@vdl.nl. Tijdens de Praktijkopleidersdagen verzorgt Rob Bloks op 6 juni in Asten ook een workshop. Kijk op www.praktijkopleidersdagen.nl voor meer informatie.

A+O contactpersoon

Joost van Doorn
Regiomanager Brabant en Zeeland

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste nieuws over de sector.

Ter inspiratie / alle berichten