Digitaal leren krijgt flinke boost

6 mei 2020

Thuiswerken, capaciteit over of aangepaste werktijden om de anderhalve meter afstand te bewaren? Het coronavirus zorgt ervoor dat medewerkers misschien wel meer tijd hebben om zich online te ontwikkelen. A+O is daarom druk bezig het aanbod tijd- en plaatsonafhankelijk te maken. Ook kreeg het online leerplatform oZone een flinke boost.

Met oZone krijgen technische bedrijven kosteloos toegang tot een grote hoeveelheid online leercontent. Van onboarding en veiligheid tot instructiefilms en vaktechnische modules. Daarnaast kunnen bedrijven op eenvoudige wijze zelf content maken en plaatsen. “oZone is de ideale manier om medewerkers laagdrempelig te stimuleren om zich tijd- en plaatsonafhankelijk te ontwikkelen. Sinds de uitbraak van het coronavirus nam het aantal aanvragen voor oZone dan ook enorm toe. Bedrijven hebben digitaal leren nu echt op de radar staan”, vertelt Jeroen van de Vorst, adviseur e-learning/oZone bij A+O. “En met het oZone-team werken we er hard aan om bedrijven in deze periode versneld op weg te helpen en toegang te geven.”

Hét landelijke online kanaal voor de techniek

De sociale partners (CNV Vakmensen, FME, FNV Metaal, De Unie en VHP2) en A+O vinden het belangrijk dat zoveel mogelijk geïnteresseerde professionals zich kunnen blijven ontwikkelen. Daarom is in de cao afgesproken dat oZone voor iedereen toegankelijk moet worden. “Dit stond al in de planning voor dit jaar, maar na de corona-uitbraak hebben we de algemene bibliotheek van oZone versneld toegankelijk gemaakt voor iedereen die geïnteresseerd is in techniek. Mensen die zich willen oriënteren op een baan in de techniek. Mensen die zich verder willen ontwikkelen in de techniek. Of leerlingen en studenten die naast de theorie van hun technische opleiding wel wat praktische aanvulling kunnen gebruiken. Iedereen kan nu gebruikmaken van de praktische, kant-en-klare leercontent in oZone”, vertelt Melanie Lancel, manager Projecten, Ontwikkeling & Communicatie bij A+O. “Die openstelling brengt behoorlijk wat teweeg”, vult Van de Vorst aan. “Inmiddels maken nu al meer dan 1000 mensen gebruik van de open e-learning. Op het gebied van delen van technische kennis is oZone hard op weg om hét landelijke online kanaal te worden.”

Voor en door bedrijven

Hoe meer mensen we bereiken met het platform, hoe beter, aldus Lancel. “Vandaar dat inmiddels ook de opleidingsfondsen OOM en OTIB deelnemen aan oZone. Door kennis te delen, versterken we samen de technische sector. Ons doel is om eind 2022 75 procent van de technische vakkennis in de bibliotheek van het platform gedekt te hebben, omgerekend zo’n 400 modules online. Maar zoals het er nu naar uitziet kunnen we dat streven eerder halen. Het aantal partners, deelnemers en aangesloten bedrijven neemt sterk toe en met hen ook de hoeveelheid content die gedeeld wordt. Technisch en niet-technisch. Zo zijn hygiëne op de werkplek, veranderingen rondom corona, effectief online vergaderen, ergonomisch thuiswerken en leidinggeven op afstand actuele onderwerpen die onlangs zijn toegevoegd met behulp van input van anderen. Tips voor gewenste inhoud zijn dan ook altijd zeer welkom.”

Wekelijks komen er inmiddels gemiddeld drie nieuwe onderwerpen bij in de bibliotheek. “De aankondigingen hiervan worden via Facebook en LinkedIn gedeeld”, legt Van de Vorst uit. “Bedrijven die oZone willen implementeren in hun leerorganisatie helpen we normaal gesproken altijd op de locatie van het bedrijf op weg met het maken van een opleidingsplan, functieleerpaden en eigen leermodules. Maar door het coronavirus zijn wij ook gedwongen meer op afstand te doen. We hebben daarom demo-filmpjes opgenomen en organiseren webinars voor geïnteresseerde bedrijven. En natuurlijk blijft het mogelijk om individueel advies te krijgen.”

Andere invulling voor A+O-aanbod

Ook het verdere A+O-aanbod krijgt een andere invulling. “We hadden veel interessante workshops en bijeenkomsten op de planning staan. Maar daar moesten we natuurlijk abrupt mee stoppen. De oplossing? Een e-versie”, zegt Lancel enthousiast. “Zo zal er voor het project Voldoende Vitale Vakmensen in samenwerking met Berenschot eind mei, begin juni een webinar georganiseerd worden. Op die manier kunnen we bedrijven toch inspiratie bieden voor de inzet van duurzame inzetbaarheid. Een kennissessie over Beoordelen 2.0 die vlak voor de corona-uitbraak niet door kon gaan, krijgt nu een digitaal vervolg. Kilian Wawoe, expert in het nieuwe belonen, gaat een online sessie maken die ook beschikbaar blijft via oZone. De succesvolle workshop Employer Branding zal met behulp van workshopleider Ernst Schipper verwerkt worden tot een e-learningmodule met opdrachten. En voor het adviestraject Zelfroosteren gaan we in samenwerking met Déhora online inspiratiesessies verzorgen, waarna eventueel ook individuele begeleiding kan plaatsvinden. Tot slot zal Martijn Aslander een online sessie verzorgen over digitalisering.”

Kortom, A+O is druk bezig. Lancel: “Zodra het virus verbannen is, hoop ik dat we elkaar weer face-to-face zullen treffen. Niets leuker dan elkaar op te zoeken en elkaar te ontmoeten. Maar tot die tijd zullen we de digitale mogelijkheden optimaal gebruiken. En daarvoor benutten we natuurlijk zoveel mogelijk het online leerplatform oZone. Veel content zal blijvend aanwezig zijn in oZone voor alle medewerkers in de techniek en daarmee een duurzaam karakter krijgen. Zo bouwen we gezamenlijk aan een sterke technische industrie.”

Meer informatie

Maak je nog geen gebruik van oZone maar ben je wel geïnteresseerd? Neem dan contact op met team van oZone, je A+O-regiomanager of Melanie Lancel (manager ontwikkeling, projecten en communicatie) via telefoonnummer 088 – 60 50 900. De oZone-adviseur uit jouw regio vind je op www.ozone.nl. Tips over thema’s in het leerplatform? We horen graag waar behoefte aan is!

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste nieuws over de sector.

Ter inspiratie / alle berichten