“Dit laat zien waar de maakindustrie toe in staat is”

6 mei 2020

De coronacrisis heeft op veel metalektrobedrijven een grote impact. Toch is de veerkracht en creativiteit in de sector groot. Er worden oplossingen bedacht om de productie te kunnen laten doordraaien en om medewerkers online op te leiden. Een aantal bedrijven zet zelfs hun kennis en expertise in om hulpmiddelen voor de zorg te realiseren.

De coronacrisis viel A+O-bedrijven rauw op hun dak. De ene week was er nog niets aan de hand, de andere week werkte een groot deel van het personeel thuis en bleken toeleveranciers niet meer in staat te leveren. Waar sommige bedrijven hun productie bijna geheel zien stilvallen, draaien anderen volop door.

Veerkracht

Maar ondanks alle problemen, is ook de veerkracht en creativiteit in de sector groot, zo blijkt uit een telefonische rondgang die de A+O-regiomanagers langs de bedrijven maakten. Nieuwe richtlijnen over veilig werken worden niet via saaie memo’s gecommuniceerd, maar op een ludieke wijze door middel van filmpjes. Vergaderingen van engineers en de salesafdeling worden nu online belegd. Ploegendiensten worden aangepast en regionale in- en uitleen komt op gang. En ook A+O’s online leerplatform oZone blijkt in tijden van corona nu voor veel bedrijven een uitkomst.

“Dit is een mooi staaltje van kracht door samenwerking” 

Local supply chain

Eén van de bedrijven die nog volop doordraait, is het Brabantse hightechbedrijf AAE, vertelt topman Frank Mulders bij BNR Nieuwradio. “ We hebben ons hele proces moeten aanpassen aan de veiligheidseisen van het RIVM en de GGD. Het hele bedrijf werkt nu in twee shifts van zes uur, in plaats van acht uur. Afgesproken is dat werknemers één uur van AAE krijgen en één uur tijd voor tijd nemen.” Daarnaast gingen kantines dicht en zijn de twee AAE-locaties onderverdeeld in vier compartimenten met een eigen ingang om risico’s te beperken. “Iedereen vond het fantastisch dat we met deze aanpassingen toch gewoon doorwerken.” En dat is volgens Mulders hard nodig, omdat het voor het bedrijf ‘hoogconjunctuur’ is. “Met bedrijven in de regio konden we snel afspraken maken over collegiale in- en uitleen. Bedrijven die mensen over hebben, kunnen bij ons aan de slag.” De global supply chain van het bedrijf was wel een probleem, vertelt hij. “Producten uit bijvoorbeeld Maleisië kregen we niet meer. In een paar weken hebben een local supply chain gerealiseerd. Dan is het een geluk dat we hier in Brabant in een hightech regio zitten.”

Kansen

Bij de 104 bedrijven van VDL Groep is het beeld divers, vertelt hoofd communicatie Miel Timmers. “Onze bedrijven zitten in nagenoeg alle sectoren. De automotive wordt hard geraakt, andere sectoren zoals bijvoorbeeld healthcare, infra en food draaien door. De afgelopen jaren hebben we hard gewerkt om VDL Groep crisisbestendig te maken. Het bedrijf speelt ook in op nieuwe kansen. Timmers: “Drie VDL-bedrijven werken mee aan de beademingssystemen van onze partner Demcon. In sneltreinvaart is Demcon, met steun van VDL, erin geslaagd een compleet beademingssysteem voor coronapatiënten te ontwikkelen, te produceren en te testen. De eersten van ruim vijfhonderd beademingssystemen zijn  inmiddels opgeleverd. Normaal duurt dat proces misschien wel een jaar, nu is dat in drie weken gelukt.” De drie VDL-bedrijven die meewerken zijn VDL ETG Precision, VDL Laktechniek en VDL Industrial Modules. Timmers: “Wij leveren onder meer draai- en freesdelen, doen de engineering van het plaatwerk, ondersteunen bij de montage en brengen specialistische coatings aan. Daarnaast hebben wij zowel het ontwerp van het prototype, als de industrialisatie van diverse vervolgseries voor onze rekening genomen.”

“Dit is een mooi staaltje van kracht door samenwerking”, concludeert Timmers. “Het laat zien waar de hoogwaardige maakindustrie toe in staat is. Daarnaast is het natuurlijk geweldig om een bijdrage te leveren aan systemen die van groot belang zijn voor het herstel van patiënten die zijn getroffen door het coronavirus.”

Non-profit project

Ook scheepsbouwer Damen draagt zijn maatschappelijk steentje bij. In korte tijd werd een duikmasker omgebouwd naar een gezichtsmasker voor zorgprofessionals, vertelt Jan-Hein Reeringh. “Het idee komt van Marc Derks, senior projectmanager bij Damen, en Tim Lodder, leverancier van virtual reality software. Zij zagen het nieuws over het gebrek aan beschermingsmiddelen en bedachten toen op één avond dit idee.” Voor het masker wordt een powered air-purifying respirator gebruikt, legt Reeringh uit. “Zo’n PAPR wordt gebruikt in de lasindustrie om werknemers te beschermen tegen besmette lucht.” In slechts enkele dagen tijd lukte het volgens Reeringh om een bruikbaar product te realiseren. “Het is een getest, herbruikbaar, goed schoon te maken en langdurig draagbaar masker. Zorgprofessionals die het geprobeerd hebben, geven aan dat het comfortabel zit en de luchtcirculatie in het masker fris is. Daarnaast voldoet het ook aan de veiligheidseisen.” Het hele project is inmiddels in een stichting ondergebracht, zegt Reeringh. “Een groot aantal bedrijven, de TU Delft en een aantal ziekenhuizen werken belangeloos aan dit non-profit project mee. Dat is prachtig om te zien.” Inmiddels is alles in gereedheid om in duizenden nieuwe maskers te voorzien. Door vanuit de industrie gebruikte PAPR’s te lenen kan dit aantal nog veel groter worden. Reeringh: “Het wachten is op toestemming van het ministerie van VWS of het masker gebruikt mag worden. We hopen dat die goedkeuring er nu snel komt.”

Meer informatie

Marloes Jonkman, regiomanager Zuidwest-Nederland, via telefoonnummer 088 – 60 50 900 of per e-mail m.jonkman@ao-metalektro.nl
Joost van Doorn, regiomanager Zuid-Nederland, via telefoonnummer 088 – 60 50 900 of per e-mail j.vandoorn@ao-metalektro.nl

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste nieuws over de sector.

Ter inspiratie / alle berichten