Divers Nieuws september 2020

7 september 2020

Via: Hogeschool Windesheim

Studieopdrachten gezocht voor techniekstudenten Hogeschool Windesheim

Met het uitbreken van het coronavirus ziet de wereld er ineens heel anders uit. Voor het onderwijs is er heel veel veranderd. Bij de techniekopleidingen van Windesheim worden de colleges nu online gegeven en de laboratoria en werkplaatsen zijn voorlopig (nog) gesloten. Per 1 juni zijn er wat kleine zaken veranderd maar we weten nog niet precies hoe het onderwijs er , het nieuwe schooljaar, gaat uitzien. Eén ding is zeker: binnen het onderwijs is het belangrijk om studenten te laten kennis maken met het bedrijfsleven en het werkveld. En daarvoor zoekt Hogeschool Windesheim ook in het nieuwe schooljaar opdrachten voor de studenten, uw toekomstige werknemers. Voor de komende periode (van 1 september tot ca. 15 januari 2021) zoekt de hogeschool: stageplaatsen, afstudeeropdrachten en opdrachten die binnen het onderwijs uitgevoerd kunnen worden (minoropdrachten) voor de opleidingen werktuigbouwkunde, elektrotechniek, industrieelproductontwerpen, technische bedrijfskunde en logistics engineering.

Opdrachten kunnen aangemeld worden op: website

 

Via: Platform Talent voor Technologie

Inzet blijft nodig om jongeren voor techniek te laten kiezen

Het aantal werkenden in een technisch beroep neemt verder toe. Het aandeel dat vrouwen daarin heeft groeit flink, wel blijft deze groep in aantal nog laag. In de instroom in de technische profielen en studies is, na een aantal jaren stabilisatie, nu een lichte afname te zien. Dit blijkt uit de jaarlijkse Monitor Techniekpact die in juni is gepubliceerd tijdens de Jaarconferentie Techniekpact.

Meer informatie: op de site

 

Via: Managersonline.nl

Een op de tien jonge werkzoekenden solliciteert liefst via WhatsApp

Voor steeds meer jongeren is een sollicitatie versturen via WhatsApp de normaalste zaak van de wereld. Uit onderzoek van Sollicitatiedokter blijkt dat bijna een op de tien werkzoekenden van onder de 30 het liefst via WhatsApp solliciteert. Willem Eekels van Sollicitatiedokter.nl juicht dit soort ideeën toe. “We zien dat jongeren vaak een hoge drempel ervaren om ergens te gaan solliciteren. Ze hebben moeite met het schrijven van een sollicitatiebrief of een cv en doen het daarom maar niet. Op die manier lopen werkgevers een grote groep talent mis. Door kandidaten te laten solliciteren via bijvoorbeeld WhatsApp, kunnen werkgevers talent putten uit een voorheen onbereikbare bron.”

Meer informatie: op de site

 

Via: HRpraktijk.nl

Werknemers zetten in op ontwikkeling en omscholing

26 procent van de werkende Nederlanders maakt zich door de coronacrisis zorgen over zijn of haar baan. Voor 47 procent van de werkende Nederlanders is het een extra stimulans om zich te blijven ontwikkelen of te laten omscholen. Opvallend is dat beneden modaal verdieners zich meer zorgen maken over hun baan maar de coronacrisis minder vaak als extra stimulans tot omscholing en ontwikkeling zien ten opzichte van (boven)modale verdieners. Dit blijkt uit onderzoek van HR-dienstverlener Visma | Raet onder 1.013 werkende Nederlanders.

Meer informatie: op de site

 

Via: Platform Talent voor Technologie

12,5 miljoen euro voor aansluiting onderwijs en arbeidsmarkt

Elf samenwerkingsverbanden van mbo-scholen en bedrijven schreven stevige plannen om de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt te verbeteren en werden daarvoor gehonoreerd. Samen ontvangen ze in totaal 12,5 miljoen euro om hun doelen waar te maken. De investeringen komen uit het Regionaal investeringsfonds mbo. Daarmee wordt een forse impuls gegeven aan het leven lang ontwikkelen (LLO) in het mbo en de versteviging van de infrastructuur voor publiek private samenwerkingen (PPS). In maar liefst negen aanvragen is leven lang ontwikkelen een belangrijk thema. Daarnaast gaat het zowel om kwalitatief goede als ambitieuze plannen: met een gemiddelde subsidie van ruim 1,1 miljoen per samenwerkingsverband – en een totaal projectvolume van gemiddeld 3 miljoen euro – ligt het bereik van de groep hoog.

Meer informatie: op de site

 

Via: Managersonline.nl

Welke HR-banen verschijnen de komende tien jaar?

De manier waarop we werken verandert. De economie verschuift en samenstellingen binnen bedrijven schuiven mee. Sceptische managers lieten hun twijfels over thuiswerken al snel varen. Videobellen, virtual reality en andere technologieën maken zakenreisjes zeldzamer (en minder noodzakelijk) dan ooit. De verwachte veranderingen in de wereld van HR brengen heel wat teweeg, waardoor nieuwe HR-rollen en -banen ontstaan. In een gezamenlijk rapport van Cognizant’s Center for the Future of Work en Future Workplace komen de 21 HR-banen van de toekomst aan bod. De banen omvatten vijf belangrijke thema’s: welzijn, vertrouwen binnen de organisatie, creativiteit en innovatie, datageletterdheid en relaties tussen mens en machine.

Meer informatie: op de site

 

Via: HRpraktijk.nl

Druk op werknemers om fysiek naar het werk te komen

Veel overheden adviseren werknemers wereldwijd zo veel mogelijk thuis te werken. Toch durven werknemers niet altijd gebruik te maken van de mogelijkheden om flexibel te werken. Medewerkers blijven druk vanuit de werkgever ervaren om toch fysiek naar de werkplek te komen. Zelfs tijdens de pandemie heeft slechts één op de vier medewerkers in Europa het gevoel gebruik te mogen maken van de mogelijkheden om flexibel te werken. Dit blijkt uit de onderzoeken Workforce View 2020 Volume 1 pre-COVID-19 en Volume 2 post-COVID-19 van HR- en salarisdienstverlener ADP.

Meer informatie: op de site

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste nieuws over de sector.

Ter inspiratie / alle berichten