Divers nieuws A+O Nieuwsbrief April 2021

11 mei 2021
leestijd: 3 minuten

De toekomst is circulair: inspirerende publicatie voor maakindustrie

De overheid heeft de ambitie dat de Nederlandse economie in 2050 volledig circulair is. Hoe organiseer je die transitie? De publicatie Manufacturing: the future is circular illustreert aan de hand van twintig showcases de belangrijkste circulaire strategieën en oplossingen die al door de Nederlandse maakindustrie zijn ontwikkeld. De publicatie, met een voorwoord van Philips-ceo Frans van Houten, wil de maakindustrie over de hele wereld inspireren om zo snel mogelijk aan de slag te gaan met circulair ondernemen. Dat is hoognodig, laat het rapport zien: alleen al nieuwe energietechnologieën vereisen dat de wereldwijde productie van specifieke kritische metalen tegen 2050 twaalf keer zo hoog moet zijn. 

Benieuwd naar de publicatie? Download op fme.nl.  

 

Vertrouwen MKB-metaal hersteld, wel druk op winstgevendheid

Een jaar na het uitbreken van het coronavirus is bij veel ondernemers in het MKB-metaal het vertrouwen redelijk hersteld. Bij veel bedrijven neemt de orderpositie binnenland toe. Ook zijn er weer meer bedrijven die extra personeel hebben aangetrokken. Daar staat tegenover dat de orderpositie buitenland minder snel aantrekt dan de binnenlandse. Als gevolg van snel stijgende inkoopprijzen is bovendien de winstgevendheid bij veel bedrijven is in het eerste kwartaal afgenomen ten opzichte van het laatste kwartaal van 2020. Dit zijn de belangrijkste uitkomsten uit de Koninklijke Metaalunie Economische Barometer van het MKB-metaal over het eerste kwartaal van 2021. 

Meer lezen? Kijk op Metaalunie. 

 

Leergieriger door coronacrisis? Vrouwen en jongeren wel, 50-plussers minder

Heeft corona je leergierigheid vergroot? Ja, zegt bijna een kwart van de respondenten uit een onderzoek van Intermediair en Springest onder 1.000 Nederlanders. Vooral vrouwen en hoogopgeleiden geven dit aan. Daarnaast hebben vooral de jongere respondenten meer zin gekregen om door te leren: ruim een derde voelt hiervoor. Onder de oudere respondenten (50-67 jaar) wordt de noodzaak van ontwikkelen significant minder ingezien: 38 procent van de oudere respondenten die niets hebben ondernomen, geeft aan hieraan geen behoefte te hebben, 21 procent gelooft niet in het nut ervan en twintig procent heeft geen ambities. 

Meer lezen? Kijk op Managers Online. 

 

44 procent industriesector kan thuiswerken

Zorg en industrie zijn bij uitstek sectoren waarin thuiswerken niet altijd mogelijk is. Toch werkt het personeel dat thuis kán werken wel thuis. In de industriesector geeft 44 procent aan thuis te kunnen werken, 39 procent van de werknemers geeft aan dat zij dit in hun functie niet kunnen, maar dat anderen binnen het bedrijf wel thuiswerken. Dit blijkt uit de eerste editie van de Thuiswerk Monitor, een grootschalig onderzoek van Multiscope onder ruim 3.000 Nederlanders. Het hoogste aantal thuiswerkers vind je bij de overheid en in de sector informatie en communicatie: 90 procent van werknemers in deze sectoren heeft de mogelijkheid om thuis te werken. 

Meer lezen? Kijk op Multiscope. 

 

Vakantiedagen? Bijna een derde spaart ze op, ondanks vermoeidheid

Ruim een derde (34 procent) van de Nederlanders in loondienst geeft aan vermoeid te zijn maar geen vakantiedagen op te nemen, omdat ze de dagen niet kunnen gebruiken voor een echte vakantie. Dit blijkt uit onderzoek van Visma | Raet onder ruim duizend Nederlandse medewerkers in loondienst. Bijna dertig procent (29 procent) wil de vakantiedagen opsparen totdat de coronacrisis voorbij is. Opvallend is dat 45 procent van de ondervraagden niet op de hoogte is van het feit dat de wettelijke vakantiedagen van 2020 per 1 juli 2021 komen te vervallen. 

Meer lezen? Kijk op HR Praktijk. 

 

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste nieuws over de sector.

Ter inspiratie / alle berichten