Divers nieuws A+O Nieuwsbrief Februari 2021

1 maart 2021

Stageoffensief: geld voor 100.000 meer leerbanen


Het Nationaal Onderwijs Programma bevat ook goed nieuws voor de technologische industrie: het biedt stimuleringsmaatregelen om het stagetekort aan te pakken. Werkgevers die een bbl-leerbaan aanbieden, hadden altijd al recht op een subsidie van 2.700 euro per leerbaan, maar het subsidieplafond van 200 miljoen euro wordt verhoogd met 70.000 miljoen euro. Daarmee kunnen 100.000 extra leerbanen bekostigd worden. Zo kunnen meer werkgevers de komende jaren volop studenten opleiden. Het kabinet stelt bovendien alles in het werk om het aantal duale of bbl-werkplekken zo snel mogelijk weer op peil te brengen. De Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) en hogescholen krijgen aanvullende middelen om tot en met 2023 een stageoffensief in het mbo en hbo vorm te geven 

 Meer lezen? Kijk op FME en MBO-today.  

Voldoet je bedrijf aan de zorgplicht? 37 procent werkgevers bespreekt mentale gezondheid niet

De helft van de Nederlandse mkb-medewerkers heeft last van lichte tot zware burn-outverschijnselen sinds ze vanuit huis werken. Toch heeft 37 procent van de thuiswerkers hun mentale gezondheid sinds het begin van de coronapandemie nog nooit met hun manager besproken. Dit, terwijl er voor de werkgever een wettelijke verplichting bestaat om zowel de fysieke als mentale risico’s die gepaard gaan met thuiswerken te inventariseren en er actief beleid tegen te voeren. Vooral jongere werknemers tussen de 18 tot 25 jaar hebben aan vitaliteit verloren, zo blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Capterra onder 882 werkenden uit het Nederlandse mkb in de maand januari 2021. 

 Meer lezen? Kijk op HR Praktijk.  

Eigen tempo belangrijkst bij online-opleiding

Wat is de belangrijkste reden voor mensen om een online-opleiding volgen? Studeren in het eigen tempo (16 procent), gemak (15 procent) en studeren in eigen tijd (14 procent) zijn de belangrijkste redenen. Dit blijkt uit de E-Learning Monitor, een grootschalig onderzoek van Multiscope onder 4.600 Nederlanders. Eén op de tien geeft kosten als beweegreden op. Daarnaast worden vanuit huis studeren, interesse, kennis, geen reistijd, zelfontwikkeling en bijscholing genoemd. Een kwart van alle Nederlanders kan geen enkele reden bedenken om een onlineopleiding te volgen. 

 Meer lezen? Kijk op Multiscope.   

Onderzoek: Hoe ziet de (digitale) toekomst van ons werk ‘na corona’ eruit?

Het is een spannende tijd waarin bedrijven een route uitstippelen naar succesvolle bedrijfsvoering ‘na corona’. Hoe ziet die toekomst eruit? Een groot onderzoek onder 4.000 organisaties wereldwijd brengt advies uit over de golf van digitale innovaties voor de komende drie tot vijf jaar. Bijna de helft van de ondervraagde organisaties (49 procent) verwacht dat de pandemie een drastische impact heeft op traditionele bedrijven die niet proactief met digitalisering bezig zijn en 46 procent verwacht minder persoonlijke interacties met klanten. Ook verwacht 43 procent van de ondervraagden dat hoogbetaalde managers minder gaan verdienen en denkt 41 procent dat het HR-beleid moet veranderen om thuiswerken, en werken op afstand mogelijk te maken.  

Benieuwd naar een samenvatting van de adviezen? Kijk op Managers Online. 

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste nieuws over de sector.

Ter inspiratie / alle berichten