Divers Nieuws april 2022

14 april 2022
leestijd: 4 minuten

Werven en behoud jongeren in de Metalektro

Graag nodig we je uit om mee te doen aan ons onderzoek over het aantrekken en behouden van jong technisch talent binnen de Metalektro-sector. Dit onderzoek wordt in opdracht van A+O Metalektro uitgevoerd door onderzoeksbureau Youngworks.

Onderzoek onder 12 werkgevers

Youngworks gaat de komende periode (april/mei) graag in gesprek met werkgevers (HR-managers, -medewerkers, (praktijk)opleiders of -begeleiders en leidinggevenden) om te achterhalen wat goed gaat in het aantrekken en behouden van jong technisch talent, waar bedrijven tegenaan lopen en wat de behoefte van bedrijven is t.a.v. jong technisch talent.

Lijkt het je leuk om deel te nemen? Meld je dan hier aan.

Youngworks neemt dan contact met je op. De gesprekken vinden plaats in de periode april/mei 2022. Per persoon wordt één gesprek van maximaal 60 minuten gehouden (digitaal).

Als je deelneemt aan het onderzoek, ontvang je van ons een handige en duurzame attentie.

Onderzoek onder 18 jongeren

Naast werkgevers gaat Youngworks ook graag in gesprek met jong technisch talent in de Metalektro. Dit om te achterhalen wat jongeren wel/niet aanspreekt in de branche, waar zij behoefte aan hebben in het werk en wat zij van de werkgever verwachten.

Weet je jonge collega’s, studenten of stagiairs in een technische functie in jouw organisatie die mee willen doen? Vraag hen zich aan te melden voor dit onderzoek. Aanmelden kan hier.

Youngworks neemt dan z.s.m. contact met hen op. De gesprekken vinden plaats in de periode april/mei 2022. Per persoon wordt één gesprek gevoerd van maximaal 60 minuten (digitaal). Ook deze deelnemers ontvangen een attentie.

Kun je zelf niet of heb je in jouw functie niet te maken met jongeren van 15-24 jaar in een technische functie? Dan hopen we dat je ons in contact kan brengen met de juiste collega en/of jonge medewerkers in leeftijdscategorie 15-24 jaar.

Zo behoud je vrouwen in de techniek

Vrouwen verlaten te vaak en onnodig de techsector. Hoewel het aantal meisjes en jonge vrouwen dat kiest voor een opleiding in een technische-, bèta- of IT-richting langzaamaan toeneemt, is die toename nauwelijks zichtbaar in het aantal vrouwen dat wérkt in deze sector. Het aandeel vrouwen in techberoepen is slechts 14 procent. In het whitepaper ‘Vrouwen in bèta, techniek en IT, hoe behoud je ze als organisatie?’ zet VHTO, expertisecentrum voor genderdiversiteit in bèta, techniek & IT, de oorzaken op een rij: waarom verlaten vrouwen bedrijven in bèta, techniek en IT? Ook beschrijft de whitepaper concrete acties voor bedrijven om vrouwen te behouden. 

Whitepaper downloaden? Kijk op vhto. 

Nederlander besteedt 3,8 miljard euro aan e-learning

In het afgelopen jaar volgden 3,6 miljoen Nederlanders één of meerdere online opleidingen. Per persoon werd gemiddeld 1.036 euro aan deze opleidingen besteed. De totale marktomzet komt daarmee op maar liefst 3,8 miljard euro. Online opleidingen worden steeds vaker door de werkgever betaald: dat gold voor 54 procent van de opleidingen. Daarnaast werd 15 procent in een abonnementsvorm afgenomen. Dit blijkt uit de E-Learning Monitor, een grootschalig onderzoek van Multiscope onder ruim 3.000 Nederlanders. 

Meer lezen? Kijk op Multiscope. 

Machine-industrie in Nederland blijft groeien 

Door een gestage groei van de machine-industrie in deze eeuw behoort deze bedrijfstak inmiddels tot de grootsten binnen de industrie van Nederland wat betreft toegevoegde waarde. Terwijl tussen 1995 en 2021 de aandelen van de andere industriële branches gelijk bleven of afnamen, is het aandeel van de machine-industrie gestegen van 6,4 procent naar 17,2 procent van de totale toegevoegde waarde van de industrie. Hierdoor is de machine-industrie bijna even groot als de twee traditioneel grootste onderdelen in de Nederlandse industrie, voeding en chemie. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.  

Meer lezen? Kijk op CBS. 

Personeelstekort alleen oplosbaar met multidisciplinaire systeemaanpak 

Het massale personeelstekort dat we vandaag beleven en onoplosbaar lijkt, is wat in de wetenschap een ‘wicked problem’ wordt genoemd. Zo’n complex probleem vereist volgens TNO een multidisciplinaire systeemaanpak. Deze aanpak helpt organisaties om te investeren in een mix van maatregelen die daadwerkelijk effectief is. ‘One-size-fits-all’-oplossingen werken niet. 

Meer lezen? Kijk op Managers Online. 

Zeven op de tien managers heeft werken op afstand niet volledig onder de knie

Bijna de helft van de managers (44 procent) verwacht dat managen op afstand de norm wordt. Een meerderheid van 53 procent van de managers vertrouwt zijn of haar team blindelings. Voor 55 procent van de managers maakt het dan ook niet uit op welke momenten hun teamleden werken, zolang het werk maar op tijd af is. Toch hebben zeven op de tien (71 procent) managen op afstand nog niet volledig onder de knie. Dit blijkt uit de ManagementScore van ISBW, een representatief onderzoek onder ruim 500 managers in Nederland. 

Meer lezen? HR Praktijk. 

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste nieuws over de sector.

Ter inspiratie / alle berichten