Divers nieuws februari 2020

4 maart 2020

Uit: Vraagenaanbod.nl

Digitalisering: 1 op 3 maakbedrijven heeft achterstand

Maar liefst 31 procent van de bedrijven in de maakindustrie loopt volgens haar werknemers achter op het gebied van digitalisering en innovatie. Dit blijkt uit onderzoek van Axians onder 575 medewerkers en leidinggevenden in de maakindustrie, uitgevoerd door Panelwizard. Ondanks dat driekwart van de bedrijven zich (actief) bezighoudt met digitalisering, zegt een derde van de ondervraagden dat het voor hun organisatie moeilijk is om digitale ontwikkelingen te vertalen naar de eigen business. Een belangrijke oorzaak hiervoor lijkt de gebrekkige digitale kennis van leidinggevenden te zijn. Zo stelt 36 procent van de ondervraagden dat managers en leidinggevenden binnen hun organisatie onvoldoende kennis hebben van digitalisering en digitale ontwikkelingen.

Via: Platform Talent voor Technologie

Techniek steeds prominentere plek in basisonderwijs

Basisscholen Wethouder van Eupen in Eindhoven en De Wissel in Den Haag zijn eind januari tijdens het TechniekTrofeest uitgeroepen tot winnaars van respectievelijk de TechniekTrofee 2020 (beste voorbeeld van W&T-onderwijs) en de Inspiratieprijs 2020 (meest inspirerende idee voor W&T-onderwijs). De scholen ontvingen uit handen van de jury onder leiding van wetenschapper Rolf Hut en Anko van Hoepen, vice-voorzitter van de PO Raad, ieder een trofee en een geldprijs van 2.500 euro. Hiermee kunnen zij het wetenschap- en techniekonderwijs (W&T) op hun scholen verder ontwikkelen.

Meer informatie: op de site

Uit: HRpraktijk.nl

Ruim helft young professionals verandert binnen 2 jaar van baan vanwege onvrede doorgroeimogelijkheden

Bijna tweederde van de young professionals op de arbeidsmarkt verlaat binnen twee jaar de eerste baan, uit onvrede over doorgroeimogelijkheden en de bedrijfscultuur. Dat blijkt uit een onderzoek van het Brits-Nederlandse online carrièrenetwerk Magnet.me. De belangrijkste bronnen van ontevredenheid zijn doorgroeimogelijkheden en de bedrijfscultuur. Opvallend is dat dit veel vaker geldt voor vrouwen dan voor mannen: zij zijn, in belangrijke mate door deze twee factoren, veel vaker ontevreden in de huidige baan (65 procent) dan mannen (35 procent). Andere veelgenoemde bronnen van ontevredenheid zijn begeleiding (48 procent van de respondenten), salaris (37 procent) en collega’s (25 procent). Over de inhoud van de baan zelf is de ontevredenheid opvallend klein.

Meer informatie: op de site

Uit: Vraagenaanbod.nl

Staalmarkt onder invloed van coronavirus

De stijgende trend bij de staalprijzen lijkt onder druk van het coronavirus enige stagnatie te vertonen. Het uitbreken van deze epidemie in China heeft tot gevolg gehad dat veel fabrieken hun productie tijdelijk hebben moeten verminderen of zelfs geheel stilgelegd hebben. Dit blijkt uit Het StaalJournaal van Noviostaal. Het noodzakelijk wegblijven van medewerkers is de grootste oorzaak voor het stilleggen van de productie. Maar ook in de logistieke branche werden soortgelijke problemen ervaren, waardoor transportmogelijkheden van en naar China enorm beperkt werden. Als gevolg hiervan werd het ook lastiger onderdelen uit China naar Europa te exporteren en visa versa van Europa naar China. Daardoor liepen ook in Europa voorraden van gerede producten, bijvoorbeeld bestemd de Chinese automobielfabrieken, snel op.

Uit: HRTechReview.nl

Nieuwe rollen in het HR-team van de toekomst

Dankzij de enorme ontwikkeling van technologie op het gebied van human resources is het hele vakgebied zelf aan een enorme verandering onderhevig. Niet alleen het takenpakket van HR-managers- en medewerkers verandert: de hele samenstelling van het HR-team moet met zijn tijd mee. Zo komen er volgens een rapport van Gartner nieuwe rollen bij in het HR-team van de toekomst. Denk aan de HR- technology manager, de HR-talent manager, de HR-operationeel directeur, de HR-project en –programmanager en de head of people analytics.

Meer informatie: op de site

Via: RendementOnline

Nieuwe medewerkers vinden blijft een uitdaging

De arbeidsmarkt is in het vierde kwartaal van 2019 weer krapper geworden. Er kwamen meer banen bij en de werkloosheid daalde licht. Bovendien nam het aantal vacatures toe. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers. Het aantal openstaande vacatures was eind december 2019 opgelopen tot 291.000. De meeste openstaande vacatures zijn er in de handel, de zorg en de zakelijke dienstverlening. In de handel, de zorg en ook het onderwijs bereikte het aantal openstaande vacatures zelfs een nieuw hoogtepunt.

Meer informatie: op de site

Uit: Managersonline.nl

Leidinggevende is voorstander van zelfsturende teams

60 procent van de Nederlandse leidinggevenden gelooft in de kracht van zelfsturende teams. Dit blijkt uit onderzoek van Protime, specialist in Workforce Management, onder ruim 1.000 leidinggevenden bij bedrijven met 26 of meer werknemers. Aansluitend vindt bijna twee derde van de leidinggevenden (62 procent) dat een medewerker niet aan een aantal uren vast hoeft te zitten, zolang hij of zij zijn werk maar af krijgt. Belangrijker vinden ze dat medewerkers bij de cultuur van het bedrijf passen (57 procent).

Meer informatie: op de site

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste nieuws over de sector.

Ter inspiratie / alle berichten