Divers Nieuws februari 2023

23 februari 2023

Arbeidsvoorwaarden vaker aangepast voor moeilijk vervulbare vacatures

Wat doe jij als je een vacature moeilijk vervuld krijgt? In 2022 was ruim de helft van de ontstane vacatures moeilijk vervulbaar, blijkt uit het UWV-werkgeversonderzoek onder ruim 4.500 werkgevers. De oplossingen die werkgevers kiezen: 87 procent van de werkgevers met moeilijk vervulbare vacatures laat de vacature langer openstaan, 69 procent zet andere wervingskanalen in, 42 procent verdeelt het werk onder zittende werknemers, 39 procent past de arbeidsvoorwaarden aan en 32 procent stelt lagere functie-eisen.

Meer lezen? Kijk op HR praktijk.

Metaalpensioenfondsen investeren € 150 miljoen in start- en scale-ups

De metaalpensioenfondsen PME en PMT investeren beiden 75 miljoen euro in een fonds van Innovation Industries. De komende jaren investeert dit fonds honderden miljoenen euro’s in Nederlandse innovatieve technologiestart-ups en scale-ups die oplossingen bieden voor de grote uitdagingen van deze tijd. De investeringen worden gedaan omdat daarvan een positief effect wordt verwacht voor de metaal en metalektro.

Meer lezen? Kijk op Metaalnieuws.

Vinkjescultuur bij diploma’s?

Krijgen mensen in jouw organisatie een certificaat of diploma als ze zich daadwerkelijk vaardigheden en kennis hebben eigen gemaakt, of heerst er een ‘vinkjescultuur’? Uit onderzoek van Drillster onder ruim 1.000 medewerkers met een cruciaal beroep blijkt dat bijna de helft (48 procent) het gevoel heeft dat fysieke of online aanwezigheid bij een cursus voldoende is om een certificaat of diploma te krijgen. Een derde (33 procent) van de medewerkers met een cruciaal beroep geeft toe dat er binnen hun organisatie een ‘vinkjescultuur’ heerst. Kortom: een certificaat of diploma staat niet gelijk aan de daadwerkelijke bekwaamheid.

Meer lezen? Kijk op Managers Online.

Twee gratis boekjes cao Metalektro 2022-2024 voor lidbedrijven

De boekjes van de cao’s Metalektro 2022-2024 zijn beschikbaar. FME geeft twee gratis exemplaren aan elk lidbedrijf dat onder de cao Metalektro valt. Dit zijn FME-lidbedrijven die verplicht de cao Metalektro toepassen of verplicht afdrachten aan sectorfondsen doen vanwege een vrijwillige aansluiting bij PME of de WIA Metalektro verzekering. Van de Raad van Overleg in de Metalektro (ROM) ontvangt elk bedrijf dat onder de cao Metalektro valt ook een gratis cao-boekje.

Boekjes aanvragen? Kijk op FME.

Vertrouwen ondernemers industrie opnieuw fractie positiever

De stemming onder ondernemers in de industrie is in januari opnieuw een fractie positiever dan een maand eerder. Het vertrouwen ging van 3,3 in december naar 3,6 in januari, aldus het CBS. Dat komt vooral doordat ondernemers wat positiever waren over hun orderpositie. Het producentenvertrouwen ligt boven het langjarige gemiddelde van 1,2.

Meer lezen? Kijk op CBS.

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste nieuws over de sector.

Ter inspiratie / alle berichten