Divers nieuws januari 2021

22 januari 2021

Goede (thuis)werkvoornemens 2021? Werk-privébalans én aandacht voor duurzaamheid

Bijna een derde van de werkende Nederlanders wil in 2021 de verhouding tussen werk en privé beter in balans krijgen. Van de mensen die vorig jaar thuiswerkten wil ruim 40 procent meer tijd reserveren voor extra beweging en sporten. Ruim 33 procent wil thuis vaker een pauze nemen. Ook gezelliger inrichten van de thuiswerkplek staat op het lijstje met goede voornemens (20 procent). Dit blijkt uit het jaarlijkse grote Nieuwjaarsonderzoek van online pensioenuitvoerder BeFrank.

De aandacht voor duurzaamheid neemt toe: 55 procent van de ondervraagden vindt het belangrijk dat hun organisatie zich inzet voor een duurzame bedrijfsvoering (vorig jaar 46 procent). En ruim 70 procent hecht eraan dat zijn of haar baan betekenisvol is en waarde toevoegt aan de maatschappij.

Meer lezen? Kijk op HR Praktijk.

Online opleiden: hoe hoger je inkomen, hoe vaker je werkgever betaalt

Wie betaalt de online opleiding? Het grootste deel van de totale online marktomzet wordt betaald door consumenten zelf (44 procent). Op twee staat de werkgever (42 procent). Dit blijkt uit de E-Learning Monitor, een grootschalig onderzoek van Multiscope onder ruim 4.600 Nederlanders. De meeste online opleidingen duren maximaal één dag (38 procent). Andere opmerkelijke uitkomst: hoe hoger iemands opleiding en inkomen, hoe vaker de werkgever de online opleiding financiert.

Meer lezen? Kijk op Multiscope.

Coronacrisis: twee op de tien Nederlanders overweegt baan in andere branche

Door de coronacrisis denken veel Nederlanders aan een radicale carrièreswitch. Ruim twee op de tien mensen in de beroepsbevolking overweegt een baan in een andere branche te zoeken. Dat blijkt uit een representatieve steekproef van NHA onder ruim 1000 Nederlanders, uitgevoerd door onderzoeksbureau Markteffect.

In totaal maakt 38 procent van de Nederlanders zich momenteel zorgen over het behoud van zijn of haar baan. Vooral laagopgeleiden noemen de coronacrisis als belangrijkste oorzaak om over te stappen naar een andere branche. Met name in de horeca, (detail)handel, bouw en cultuur & sport zijn de kopzorgen over de gevolgen van de crisis groot. Als mensen inderdaad van branche zouden switchen, willen ze het vaakst aan de slag in de zorg (16 procent).

Meer lezen? Kijk op Managers Online.

Helft werknemers kan 1,5 meter afstand houden op werkplek

51,5 procent van de werknemers is in staat om de hele werkdag 1,5 meter afstand van collega’s te houden. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van Klop Innovations onder ruim 1.000 Nederlanders die in loondienst zijn. Meer dan de helft (55 procent) bevindt zich liever niet langer dan vijftien minuten in een afgesloten ruimte zonder luchtzuivering. Acht op de tien werknemers ziet luchtzuivering bovendien als essentiële maatregel om de verspreiding van het coronavirus in binnenruimtes tegen te gaan.

Meer lezen? Kijk op HR Praktijk.

Kleinste krimp industriële productie sinds maart

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in november 2020 2,5 procent lager dan in november 2019. Dat is de kleinste krimp na maart 2020, toen de productie bijna 2 procent lager lag dan een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Ongeveer de helft van alle bedrijfsklassen in de industrie produceerden in november meer dan in dezelfde maand een jaar eerder. De chemie realiseerde de hoogste groei. Vooral de machinebouwers hadden het moeilijk, net als de bedrijfsklasse ‘reparatie en installatie machines’, zij kenden een krimp van respectievelijk 14,9 en 21,8 procent.

Meer lezen? Kijk op CBS.

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste nieuws over de sector.

Ter inspiratie / alle berichten