Divers Nieuws februari 2022

8 februari 2022

Online opleiding? 50-plussers en lager opgeleiden blijven achter

In coronajaar 2021 volgden 3,6 miljoen Nederlanders (26 procent) een online opleiding. Dit zijn vaker 18-34 jarigen (30 procent) of 35-49 jarigen (35 procent) dan 50-plussers (19 procent). Daarnaast blijkt dat hbo’ers en wo’ers vaker een online opleiding hebben gevolgd dan lager opgeleiden. Een derde van de ondervraagden denkt dat binnen tien jaar het merendeel van de opleidingen online gegeven wordt. Dit blijkt uit de E-Learning Monitor, een grootschalig onderzoek van Multiscope onder ruim 3.000 Nederlanders.

Meer lezen? Kijk op Multiscope.

Werkgevers boren nieuwe bronnen van sollicitanten aan

Werkgevers vragen in vacatures steeds minder vaak om enige vorm van werkervaring bij potentiële werknemers. Het aantal banen waarbij expliciet benoemd wordt dat er geen ervaring nodig is, is in een jaar tijd met bijna 40 procent toegenomen. Ook de hoeveelheid vacatures voor mensen die willen omscholen (46 procent) of zij-instromen (39 procent) is explosief gegroeid in het afgelopen jaar. Dat blijkt uit een data-analyse van Indeed.

Meer lezen? Kijk op HR Praktijk.

Skillspaspoort: werkgevers en werknemers positief, maar …

Beroepen veranderen of verdwijnen in hoog tempo door digitalisering, automatisering en robotisering. Het skillspaspoort kan de oplossing zijn om in te spelen op de behoefte aan overzicht van skills. Uit vragenlijstonderzoek van TNO blijkt dat bijna 60 procent van de werkgevers zo’n skillspaspoort een goed idee vindt. Van deze groep zou maar liefst 82 het skillspaspoort gebruiken om inzicht te krijgen in de skills van nieuw personeel en van sollicitanten. Ook medewerkers staan positief tegenover het skillspaspoort: 53 procent van de werknemers en 41 procent van de zzp’ers vindt het een goed idee. TNO geeft aan dat de ontwikkeling en implementatie van het paspoort een complexe ambitie is, die vraagt om visie, brede samenwerking en regie.

Meer lezen? Kijk op Metaalnieuws.

Vrees HR-professional: talent vertrekt als je niet inzet op leren en ontwikkelen

Meer dan twee derde van de Nederlandse HR-professionals (68 procent) vreest dat talent de organisatie zal verlaten wanneer er niet wordt geïnvesteerd in leren en ontwikkelen. In een aantrekkende economie willen bedrijven de gevreesde kennisvlucht tegengaan met behulp van L&D. Dat blijkt uit een peiling onder ruim 1.700 professionals naar de leerstrategie en -cultuur van hun organisatie door Motivaction/Sparkey in opdracht van Studytube.

Meer lezen? Kijk op Managers Online.

IT-vaardigheden verbeteren? Meer dan helft werkgevers doet niks

Ruim 80 procent van de Nederlandse medewerkers vindt dat werkgevers niet genoeg doen om hun IT-skills bij te spijkeren. Ruim 60 procent van deze groep geeft zelfs aan dat hun werkgever helemaal niks doet om IT-skills bij te spijkeren of niet op de hoogte is van de initiatieven die hieromtrent worden genomen. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door Multiscope onder 1008 Nederlanders. Van de deelnemers die wel cursussen of trainingen krijgen aangeboden, vindt 70 procent de kwaliteit ondermaats.

Meer lezen? Kijk op HR Praktijk.

Bijna helft medewerkers eist flexibel werken als arbeidsvoorwaarde

Professionals nemen niet langer genoegen met alleen een goed salaris om bij hun werkgever te blijven of om een nieuwe baan aan te nemen. Onderzoek van LinkedIn toont aan dat 44 procent van de professionals niet langer zou werken voor een werkgever die geen flexibel werken aanbiedt. Ook is een betere werk/privé-balans voor bijna een kwart (24 procent) van degenen die hun huidige baan willen verlaten de voornaamste reden om elders werk te zoeken.

Meer lezen? Kijk op Managers Online.

 

 

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste nieuws over de sector.

Ter inspiratie / alle berichten