Divers Nieuws januari 2023

9 januari 2023
leestijd: 2 minuten

HR-budgetten blijven in 2023 gelijk of stijgen

Ruim twee op de vijf HR-professionals verwachten dat het HR-budget gelijk blijft in 2023. Een derde verwacht dat het HR-budget groeit ten opzichte van dit jaar. Slecht 17 procent geeft aan dat het budget volgend jaar krimpt. Opvallend is de toegenomen aandacht en beschikbaar budget voor de ontwikkeling van teams, terwijl in het recente verleden de focus meer lag op individuele ontwikkeling. Dit en meer blijkt uit het budgetonderzoek van GITP Inzicht & Ontwikkeling onder 350 HR-professionals.

Meer lezen? Kijk op HR praktijk.

Beperkte krimp verwacht in 2023

Terwijl de industriële productie in Nederland in 2022 over het hele jaar nog een sterk groeicijfer laat zien (+3,5 procent), komt er voor heel 2023 naar verwachting een beperkte krimp uit de bus (-1,5 procent). Deze verwachting spreekt ING Research uit in het Vooruitzicht Industrie. De energiecrisis en een teruglopende binnen- en buitenlandse vraag zorgen volgens ING voor een omslag in de industrie. De industriële productie krimpt al sinds mei en dit zet in de eerste helft van 2023 nog door.

Meer lezen? Kijk op Metaalnieuws.

Gen Z behouden? Bied hybride werken

Medewerkers vinden en vasthouden is vanwege de schaarste op de arbeidsmarkt ook in 2023 topprioriteit voor werkgevers. Hybride werken is geen wondermiddel, maar Gen Z (de generatie die is geboren tussen 1997 en 2012) hecht er wel waarde aan. Meer dan de helft van de Nederlandse Gen Z-kantoormedewerkers gaat maximaal drie dagen per week naar kantoor. De overgrote meerderheid (81 procent) van de toekomstige generatie Nederlandse werknemers is blij met de vrijheid die hybride werken biedt en met de manier waarop het in hun bedrijf is georganiseerd. Niet in de laatste plaats omdat het beter is voor hun mentale en fysieke gezondheid. Wel geven ze aan vaker naar kantoor te gaan op koude winterdagen vanwege hoge energieprijzen.

Meer lezen? Kijk op Managers Online.

De belangrijkste wijzigingen in wet- en regelgeving in 2023

Vrije ruimte werkkostenregeling, stijging premies en bijdrage, verhoging onbelaste reiskosten- en thuiswerkvergoeding, Wet werken waar je wilt, rapportage kilometers van werknemers. HR- en salarisdienstverlener ADP zet jaarlijks de belangrijkste wijzigingen in wet- en regelgeving voor werkgevers in 2023. Dit jaar zijn dat er nogal wat.

Meer lezen? Kijk op HR praktijk.

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste nieuws over de sector.

Ter inspiratie / alle berichten