Divers Nieuws Juli 2021

8 juli 2021

Productie-industrie is terug op niveau pre-corona

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie is al een paar maanden terug op het niveau pre-corona, zo blijkt uit cijfers van het CBS. In april lag de dagproductie 12,7 procent hoger dan in april 2020; de dagproductie voor metaalproducten lag 9,6 procent hoger. Ten opzichte van april 2019 bedroeg de totale groei in april 1 procent.  

 Meer lezen? Kijk op CBS. 

 Na coronacrisis: dreigende golf van baanopzeggingen

Wat hangt werkgevers boven het hoofd na de coronacrisis? Uit onderzoek blijkt dat bijna de helft van de ondervraagde werknemers (46 procent) van baan wil veranderen. Sommigen willen dat de komende zes (11 procent) of twaalf (16 procent) maanden doen, anderen zodra de economie weer aantrekt (19 procent). Slechts de helft van de werkgevers (51 procent) is zich hiervan bewust. Dit zijn enkele uitkomsten van een survey onder 1.000 medewerkers en 500 HR-beslissers in Nederland, in opdracht van Personio. Uit de survey blijkt dat HR-afdelingen zich de komende twaalf maanden moeten focussen op wat bedrijven succesvol maakt: hun medewerkers. Die willen vooral meer waardering, betere ondersteuning en minder digitale tools. 

 Meer lezen? Kijk op HR Praktijk. 

 Subsidieregeling STAP-budget

Het beleid van het kabinet is erop gericht dat iedereen in Nederland regie kan nemen over zijn eigen loopbaan en ontwikkeling. De beschikking over een eigen leer- en ontwikkelbudget kan ervoor zorgen dat mensen gemotiveerd blijven om zichzelf verder te scholen en te ontwikkelen. Om dit te bewerkstelligen wordt het aankomende jaar de Subsidieregeling stimulering arbeidsmarktpositie (Subsidieregeling STAP-budget) ingevoerd. Met het STAP-budget kan iedereen, die 18 jaar of ouder is en een band heeft met de Nederlandse arbeidsmarkt, vanaf begin 2022 subsidie aanvragen waarmee scholing, gericht op eigen ontwikkeling en duurzame inzetbaarheid, ingekocht kan worden. Het STAP-budget bedraagt per persoon maximaal € 1.000 per jaar. Tot die tijd is scholing met publieke financiering mogelijk via de subsidieregeling NL leert door. 

 Kijk voor meer info op: www.nlleertdoor.com 

 Werk-privébalans topprioriteit voor werknemers in Nederland

Werknemers in Nederland vinden hun werk-privébalans dé topprioriteit als het gaat om vitaliteit en gezondheid. Zeven op de tien (69 procent) vindt deze balans het belangrijkst, gevolgd door de organisatiecultuur (51 procent) en mentale gezondheid (49 procent). Toch is het ondersteunen van medewerkers bij het managen van hun werk-privébalans voor slechts 28 procent van de werkgevers in Nederland een topprioriteit. Dat blijkt uit Aon’s 2021 Global Wellbeing Survey in samenwerking met Ipsos. Hierin werd onderzocht hoe werkgevers omgaan met het thema vitaliteit en welke impact een vitaliteitsprogramma heeft op de prestaties van medewerkers van de organisatie. 

 Meer lezen? Kijk op HR Praktijk. 

 

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste nieuws over de sector.

Ter inspiratie / alle berichten