Divers nieuws juni 2019

24 juni 2019
leestijd: 5 minuten

Via: FME

Ruim 1.300 leerlingen ervaren tech tijdens Game On regio Breda

Stel je eens voor dat ruim 1300 leerlingen tech proeven doen bij 40 verschillende bedrijven. Het gebeurde op maandag 20 en dinsdag 21 mei tijdens techniekmanifestatie Game On regio Breda. Bij stands konden de scholieren programmeren, een muurtje metselen, met augmented reality een storing verhelpen en een brandje blussen. Frank Donders, Business Development Manager bij FME en mede-initiator van de manifestatie kijkt terug op een succesvol event. Frank Donders: “In 2030 hebben we in de technologische sector een tekort van 120.000 technici. Op deze manier willen we leerlingen op jonge leeftijd al in aanraking laten komen met tech om hen zo een beter beeld te geven van wat er allemaal mogelijk is. Zij zijn immers de medewerkers van de toekomst!”
Meer informatie: op de site

Via: ING

Groei aantal robots vertraagt, risico voor productiviteitsgroei

In de industrie is het aantal robots de laatste tien jaar vervijfvoudigd. Eind 2019 zijn er naar verwachting circa 12.000 industriële robots. Verontrustend is dat het groeitempo afneemt. Juist een versnelling en betere toepassing van de robotisering is met het oog op de noodzakelijke toekomstige productiviteitsgroei en economische groei echter een must. Na de recessie is de jaarlijkse groei van de arbeidsproductiviteit in de industrie gehalveerd tot 3%. In de periode ervoor bedroeg deze nog 6%, aldus onderzoek van ING.

Via: Vraagenaanbod.nl

Blijvend tekort aan technici zit groei in de weg

Omzetten stijgen, meer groei wordt verwacht: het gaat goed met de technische sector. Maar om die groei te realiseren is technisch geschoold personeel nodig, waaraan nog steeds een groot gebrek is. De vergrijzing maakt dat het verwachte tekort voor de komende jaren alleen nog maar groter wordt. Dit blijkt uit de TechBarometer van ROVC. Ruim 1200 respondenten beantwoordden vragen over trends op het gebied van HR, opleidingen en de markt. Vier op de vijf technische organisaties had de afgelopen vijf jaar last van een personeelstekort. Voor 41 procent van deze organisaties gold zowel een kwalitatief als kwantitatief tekort. Onderlinge concurrentie op het gebied van personeelswerving wordt dan ook een steeds groter probleem.
Meer informatie: op de site

Via: Managersonline.nl

Hr-professionals kunnen eigen welzijnsambities niet bijbenen

Nederlandse HR-professionals voelen zich sterk verantwoordelijk voor de fysieke en mentale fitheid van werknemers, maar komen er lang niet altijd aan toe om werknemers daar daadwerkelijk over te adviseren. Dat blijkt uit een uitgebreid onderzoek van Gympass onder meer dan 100 Nederlandse hr-professionals. Welzijn is een onderwerp dat erg leeft in zakelijke kringen. Toch bestaat er een contrast tussen waarover ze vinden dat er moet worden geadviseerd, en waarover ze ook daadwerkelijk adviseren. Hoewel 86 procent het belangrijk vindt om te adviseren over de work-life balance, doet slechts 61 procent dat ook. Hoewel 83 procent het belangrijk vindt om te adviseren over mentale weerbaarheid, doet slechts 53 procent dat ook. Hoewel 45 procent het belangrijk vindt om te adviseren over de benodigde slaap of rust, doet slechts 25 procent dat ook.

Via: Vraagenaanbod.nl

Melkrobot van A+O-bedrijf Lely genomineerd voor European Inventor Award

Ingenieurs Alexander van der Lely (CEO) en Karel van den Berg (director innovations) van A+O-bedrijf Lely zijn met hun geautomatiseerde melkrobot Astronaut genomineerd voor de jaarlijkse uitvindersprijzen van het Europees Octrooibureau (EOB) in de categorie Industrie. De Astronaut zorgt ervoor dat koeien verbonden zijn met de melkmachine, maar dat zij tegelijkertijd hun bewegingsvrijheid behouden. Koeien bepalen zelf wanneer en hoe vaak zij gemolken worden. EOB-voorzitter António Campinos: ‘Het systeem laat zien hoe hightech robotica de verduurzaming van de landbouwsector kan ondersteunen en ontwikkelen. Door de technologie in licentie te geven hebben zij de marktintroductie versneld en hun bedrijf tot een wereldspeler gemaakt.’
Meer informatie: op de site

Via: Vereniging Hogescholen

Hbo ontwikkelt stagebank voor duurzame ontwikkelingsopdrachten

Tijdens het jaarcongres van het hbo op 9 mei is ‘SDGs on Stage’ gelanceerd. Een digitale stagebank, speciaal ontwikkeld voor hbo-studenten en bedrijven en maatschappelijke organisaties, om zo vraag en aanbod van Sustainable Development Goals (SDGs)-gerelateerde stage- en afstudeeropdrachten bij elkaar te brengen. Nienke Meijer, initiatiefnemer namens de Vereniging Hogescholen en Yoeri van Alteren, directeur van Duurzaam Bedrijfsleven, lanceerden de website. Nienke Meijer: “Trots op de lancering van SDGs on Stage, een voorbeeld van de typische hbo-mentaliteit, niet alleen praten, maar vooral doen!”.
Meer informatie: op de site

Via: Managersonline.nl

Leiders besteden maar dertien minuten per dag aan persoonlijke ontwikkeling

De leiders van Nederlandse bedrijven besteden weinig tijd aan eigen ontwikkeling: slechts dertien minuten per werkdag! Bovendien zou bijna de helft liever leervormen zien die beter aansluiten bij de tijd die zij hebben. Dat blijkt uit onderzoek van Motivaction in opdracht van &samhoud onder meer dan 500 leidinggevenden. De meeste uren worden besteed aan traditionele class-room trainingen (workshops, cursus). Bijna de helft van de leiders (48 procent) vindt echter dat veel huidige leervormen onvoldoende aansluiten bij de tijd die zij hebben om zichzelf te bekwamen als leidinggevende. Er is een behoefte aan nieuwe leervormen. Een game/app waarin zij zelf kunnen bepalen waar en wanneer zij zichzelf trainen als leidinggevende spreekt 62 procent van de leiders aan.
Meer informatie: op de site

Via: HetAndereMonument.nl

Studenten lastechniek van MSO/Noorderpoort  lassen ‘Het Andere Monument’ aan elkaar

Op 28 mei onthulde Jeroen Dijsselbloem, voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, ‘Het Andere Monument’ aan de A7 bij Westerbroek. De metershoge stalen sculptuur moet blijvend herinneren aan de aardbevingen door de gaswinning. Voor het kunstwerk, een gebarsten baksteen naar een ontwerp van de Groninger kunstenaar Karel Buskes, heeft staalbedrijf CIG in Groningen de constructie ontworpen. CIG heeft tevens platen van cortenstaal gesneden. Het geheel is vervolgens aan elkaar gelast door studenten lastechniek van MSO/Noorderpoort, ook in Groningen.
Meer informatie: op de site

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste nieuws over de sector.

Ter inspiratie / alle berichten