Divers Nieuws Juni 2021

8 juni 2021

Hoezo crisis? Technische bedrijven werven onverminderd door

Wat is voor technisch werkgevers de grootste uitdaging op personeelsgebied? Volgens ruim vier op de tien (43 procent) is dat het tekort aan nieuwe aanwas. Een ruime meerderheid (56 procent) geeft aan dat zijn bedrijf bij de werving van technici meer moet letten op motivatie dan op het voldoen aan alle technische kwalificaties. Dit blijkt uit de TechBarometer. Ruim 700 respondenten uit de technische branche geven in het rapport antwoord op vragen over markt-, HR- en opleidingstrends binnen de techniek.  

 Meer lezen? Kijk op Managers Online. 

 Omzet metaal in eerste kwartaal 5 procent hoger

Terwijl de omzet in het eerste kwartaal van 2021 in de totale Nederlandse industrie 1,5 procent lager ligt, nam de omzet in de metaalindustrie toe. Producenten in de basismetaal- en metaalproductenindustrie zagen een omzetstijging van 5 procent. Dit blijkt uit kwartaalcijfers van het CBS. Van alle deelbranches vond de grootste omzettoename plaats in de machine-industrie, waar producenten 18,9 procent meer omzetten. Opvallend is dat deze bedrijfstak 24,1 procent meer omzet genereerde in het buitenland, terwijl de omzet in Nederland juist 1,5 procent lager lag dan een jaar eerder.  

 Meer lezen? Kijk op CBS. 

 War for talent: investeer in vitaliteit

Nederlandse werkgevers zien investeringen in vitaliteit als cruciaal bij het winnen van de ‘war for talent’ waar veel organisaties mee kampen. Ruim zes op de tien werkgevers denkt dat deze investeringen een positieve impact hebben op het verhogen van de medewerkerstevredenheid, vier op de tien ziet eenzelfde positieve impact op het aantrekken van talent. Dat blijkt uit Aon’s 2021 Global Wellbeing Survey, uitgevoerd in samenwerking met Ipsos. Talentvolle medewerkers aantrekken en behouden vormt überhaupt de topprioriteit voor een meerderheid van Nederlandse werkgevers (51 procent). Het wordt als grootste factor gezien die een negatieve impact kan hebben op de business (46 procent). 

 Meer lezen? Kijk op Managers Online. 

 1 op 5 werkenden zit tegen burn-out aan

Hoe staan jouw medewerkers ervoor na een jaar coronacrisis? De uitkomsten van een recent CNV-onderzoek onder 2600 leden geeft een zorgelijk beeld. Zo blijkt dat 36 procent van de werkenden, naarmate de crisis langer duurt, kampt met steeds meer werkstress. Maar liefst 42 procent doet het werk met minder plezier en ruim 1 op de 5 zit tegen een burn-out aan. Het aantal mensen dat tegen een burn-out aanzit is verdubbeld ten opzichte van eenzelfde onderzoek uit oktober 2020: van 11 procent naar 21 procent. 

 Meer lezen? Kijk op HR Praktijk. 

 Online opleiden stijgt door in 2021

Het aantal Nederlanders dat online opleidingen volgt groeit nog steeds. Ruim een derde van alle Nederlanders heeft halverwege 2021 een online-opleiding gevolgd. Dit is een stijging van 8 procent ten opzichte van een jaar geleden. De cursisten zijn meestal hbo- of wo-opgeleid. Dit blijkt uit de E-Learning Monitor, een grootschalig onderzoek van Multiscope onder ruim 4.600 Nederlanders. Het totale aantal online cursisten groeit midden 2021 naar 5 miljoen. Dit is een toename van 1,1 miljoen online cursisten ten opzichte van een jaar eerder.  

 Meer lezen? Kijk op Multiscope

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste nieuws over de sector.

Ter inspiratie / alle berichten