Divers nieuws maart 2021

30 maart 2021

Jong talent inspireren? Gebruik de handige routeplanner voor samenwerking met scholen

Een goede samenwerking met scholen is voor technische bedrijven goud waard: je inspireert jongeren voor wetenschap, techniek en technologie en laat zien welke technische bedrijven en mensen in de regio actief zijn. Zo draag je bij aan de technologische toekomst van Nederland. Maar hoe werk je als bedrijf effectief samen met een school? De Routeplanner van Jet-Net & TechNet biedt je een handig en overzichtelijk stappenplan. Je vindt er tools, informatie, activiteiten, materialen, tips en inspiratie die je helpen om jong talent op een positieve manier in aanraking te brengen met techniek en technologie.

Wil je als bedrijf samenwerken met basisscholen? Bekijk de routeplanner basisscholen.

Wil je samenwerken met middelbare scholen? Bekijk de routeplanner middelbare scholen.

 Ambitie: 30 procent meer vrouwen in de techniek in 2030

Het aantal vrouwen dat in Nederland werkt in een technisch beroep is nog altijd laag. In 2018 waren dat er 201.000; slechts 13 procent van het totaal aantal medewerkers. Dat moet veranderen, vindt ondernemersorganisatie voor de technologische industrie

FME. Samen met bedrijven, onderwijs en de overheid wil zij zorgen dat meer vrouwen in de techniek gaan werken. De ambitie is om in 2030 het aantal vrouwen in de technologische industrie ruimschoots te verdubbelen naar 30 procent. Dit percentage moet niet alleen gelden in de top, maar in de gehele organisatie.

Doet jouw bedrijf ook mee? Lees meer op FME. Daar vind je ook de ‘Actieagenda Vrouwen in Techniek – Op weg naar 30% in 2030’.

Bijna een derde van bedrijven verwacht mensen aan te nemen met andere skills

In Nederland is 85 procent van de werkgevers van plan om in het nieuwe jaar nieuwe mensen aan te nemen. Meer specifiek is 56 procent van plan om openstaande posities in te vullen, en verwacht 29 procent het personeelsbestand van hun bedrijf uit te breiden met nieuwe banen waarvoor andere skills nodig zijn. Dat blijkt uit het Future of Work Report van Monsterboard. Het onderzoek toont positieve vooruitzichten voor het aannemen van personeel in 2021, maar laat ook zien dat het oplossen van skill gaps belangrijk wordt.

 Meer lezen? Kijk op HR Praktijk.

 Thuiswerkers minder productief? Nee, juist productiever!

Een meerderheid van de thuiswerkers is thuis productiever dan op kantoor. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek onder ruim 40.000 kantoorwerkers bij onder meer de Rijksoverheid. Een goede werk-privébalans en de tevredenheid over thuiswerken blijken een aanwijsbare positieve invloed te hebben op de productiviteit van thuiswerkers. Het onderzoek We Werken Thuis werd uitgevoerd door het Center for People and Buildings (CfPB), Aestate/Ontrafelexperts, TU Delft en TU Eindhoven. Onderzoeker Bartele Hoekstra: “We willen kennis verschaffen over de wijze waarop je thuiswerken het beste kunt implementeren. Dat is ook na de coronaperiode van groot belang.”

Meer lezen? Kijk op HR Praktijk.

 Minder mensen volgen opleiding tijdens de pandemie

Het percentage werkende Nederlanders dat aan onderwijsactiviteiten deelneemt, is de afgelopen jaren gedaald. In 2020 nam 19,9 procent van de werkende bevolking aan onderwijsactiviteiten deel, in 2016 was dat 20,6 procent. Dit blijkt uit onderzoek van opleidingsinstituut Competence Factory, dat aan de hand van cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) in kaart bracht in hoeverre werkende Nederlanders tussen de 25 en 65 zich de afgelopen vijf jaar lieten scholen.

De coronacrisis lijkt een behoorlijk aandeel te hebben in de afname. Maar ook in voorgaande jaren lijkt het kabinet er niet in geslaagd om meer werkende Nederlanders te stimuleren zich te laten om- of bijscholen, terwijl dit wel de doelstelling was van het project ‘Leven Lang Ontwikkelen’.

 Meer lezen? Kijk op Managers Online.

 

 

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste nieuws over de sector.

Ter inspiratie / alle berichten