Divers nieuws maart 2022

8 maart 2022
leestijd: 3 minuten

Nederland benut kansen van informeel leren onvoldoende

Vergeleken met andere landen is de leercultuur in Nederland sterk. Maar de kansen op het gebied van informeel leren – leren van het werk zelf – worden onvoldoende benut. Extra aandacht daarvoor is wenselijk. Dit melden TNO en de SER in hun nieuwe Monitor Leercultuur. Een sterke leercultuur is essentieel om als maatschappij in te kunnen spelen op de snel veranderende arbeidsmarkt en grote personeelstekorten. De monitor laat echter ook zien dat het leergedrag van werkenden een lichte daling kent.  

Meer lezen? Kijk op TNO. 

Basismetaal zet in laatste kwartaal 2021 maar liefst 72,5 procent meer om

In het vierde kwartaal van 2021 lag de omzet van de totale industrie in Nederland 23,1 procent hoger dan een jaar eerder, vooral door hogere prijzen. De omzet lag voor heel 2021 14,1 procent hoger dan in 2020 en 4,7 procent hoger dan in 2019. In de basismetaal- en metaalproductenindustrie was de omzetstijging 32,5 procent in vergelijking met het vierde kwartaal van het jaar ervoor. Vooral de producenten van basismetalen zetten met 72,5 procent meer om dan een jaar eerder. In de basismetaalindustrie lagen de afzetprijzen 43 procent hoger dan een jaar eerder. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers. 

Meer lezen? Bekijk alle cijfers op CBS. 

Hybride leiderschap: 1 op 3 werknemers vindt dat manager niet de juiste skills heeft

1 op de 3 Nederlandse werknemers vindt dat zijn of haar manager over onvoldoende vaardigheden beschikt om het team op afstand te leiden. En dat terwijl 85 procent van de Nederlandse werknemers van plan is om (gedeeltelijk) thuis te blijven werken. De meeste verbetering valt volgens medewerkers te halen bij het creëren van een teamspirit (33 procent) en inspirerend (30 procent) en empathisch (24 procent) leiderschap. Dat blijkt uit onderzoek van Markteffect in opdracht van online opleider GoodHabitz. 

Meer lezen? Kijk op HR Praktijk. 

Medewerkers willen wel, maar bedrijven kunnen niet de gewenste scholing bieden

Werkend Nederland heeft behoefte aan training en bijscholing, maar zes op de tien bedrijven zegt niet de tijd of middelen te hebben om die te leveren. Dat zijn twee van de belangrijkste conclusies uit het ‘Corporate Learning Benchmark’ onderzoek van MobieTrain.  

Organisaties zijn zich overigens wél bewust van de wens bij medewerkers voor meer scholing: 64 procent van de bedrijven zegt daarom dat interne trainingen hoge, of zelfs de hoogste, prioriteit hebben in hun HR-strategie. Maar liefst 93 procent zegt in 2022 minstens net zo veel, of meer, uit te gaan geven aan interne opleidingen. Blended learning is daarbij belangrijk: 56 procent van de respondenten zegt een digitaal platform te overwegen om de trainingen te kunnen faciliteren.  

Meer lezen? Kijk op Managers Online. 

Kwart Nederlanders volgde online opleiding in coronajaar

Ruim een kwart van de Nederlanders (26 procent) heeft in het afgelopen jaar een online cursus, training of opleiding gevolgd. Dit komt neer op 3,6 miljoen Nederlanders. 

Een derde van de ondervraagden denkt dat binnen tien jaar het merendeel van de opleidingen online gegeven wordt. Dit blijkt uit de E-Learning Monitor, een grootschalig onderzoek van Multiscope onder ruim 3.000 Nederlanders. 

Meer lezen? Kijk op Multiscope. 

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste nieuws over de sector.

Ter inspiratie / alle berichten