Divers nieuws mei 2020

6 mei 2020
leestijd: 5 minuten

Via: Platform Talent voor Technologie

Online gaat Platform Talent voor Technologie door

De fysieke activiteiten en evenementen van Jet-Net & TechNet en Katapult en de overige programma’s zijn vanwege de maatregelen rondom het coronavirus helaas gecanceld. Maar dat betekent niet dat alles stil valt. De komende periode organiseert Platform Talent voor Technologie (PTvT) verschillende webinars en online events om scholen en bedrijven te ondersteunen. Denk bijvoorbeeld aan een inspiratiesessie om kennis te maken of juist de diepte in te gaan met het Bèta&TechMentality-model en de 7 werelden van techniek.

Meer informatie:
De data en tijden voor de Bèta&TechMentality-webinars vind je hier . Een overzicht van alle online activiteiten van Platform Talent voor Technologie vind je hier.

Uit: Managersonline.nl

Nederland massaal aan de thuisstudie

Uit onderzoek van NHA blijkt dat Nederlanders de coronacrisis massaal aangrijpen om te starten met een thuisstudie. NHA meldt over maart en april procent meer inschrijvingen dan dezelfde periode vorig jaar. “De coronapandemie maakt deze periode voor veel mensen blijkbaar een uitgelezen kans om met een thuisstudie te starten,” aldus Algemeen Directeur Rob Frencken. “Vooral taalcursussen zijn extra populair. We zien onder inschrijvingen voor populaire taalcursussen als Engels, Spaans, Duits en Frans zelfs uitschieters tot 200 procent. Uit onderzoek onder onze nieuwe cursisten blijkt dat een cursus al langer op de wensenlijst stond, maar cursisten eerst geen tijd voor een studie namen. Nu mensen veel thuis zitten hebben ze veel tijd over. Die tijd willen ze nuttig besteden.”

Meer informatie: op de site

Via: FME

FME en vakbonden verhogen bbl-subsidie fors

Bedrijven in de metalektro met mbo-studenten in de Beroepsbegeleidende Leerweg (bbl) krijgen fors meer subsidie. De bijdrage uit het Opleiden & Ontwikkelen fonds gaat voor het studenten die starten in het studiejaar ’20-‘21 eenmalig met 1.250 euro omhoog.  Dat hebben ondernemersorganisatie voor de technologische industrie FME en de vakbonden besloten. In deze crisistijd is het juist belangrijk bedrijven te ondersteunen en te helpen om hun talenten binnenboord te houden. Een bbl-studie is een combinatie van werken en leren, waarbij de student in dienst is van een erkend leerbedrijf. De verhoging geldt voor alle bedrijven die onder de cao Metalektro vallen.

Meer informatie: op de site

Uit: HRpraktijk.nl

‘Coronacrisis verandert werksituatie en mobiliteit mogelijk blijvend’

Een aanzienlijk deel van de Nederlanders verwacht dat hun reisgedrag en werksituatie blijvend verandert door de coronacrisis. Een kwart van de mensen die meer zijn gaan thuiswerken en een derde van mensen die vaker op afstand vergaderen, verwacht dit in de toekomst te blijven doen. Ook denkt een op de vijf Nederlanders vaker te gaan lopen of de fiets te pakken. Dat blijkt uit onderzoek van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM). Voor ongeveer de helft van de werkende Nederlanders heeft de coronacrisis nu al impact op de werksituatie. Deze groep is minder (16 procent), juist meer (8 procent), of op andere tijden gaan werken (24 procent) of is zelfs tijdelijk gestopt met werken (10 procent).

Meer informatie: op de site

Uit: Managersonline.nl

Werkend Nederland stelt veel vrije tijd boven een hoog inkomen

Ruim de helft (58 procent) van de Nederlandse werknemers vindt veel vrije tijd hebben belangrijker dan een hoog inkomen. Dit blijkt uit onderzoek van PEAK-IT, uitgevoerd onder 1080 Nederlanders die in loondienst zijn voor 32 uur of meer. Ook hecht ruim twee op de vijf (43 procent) meer waarde aan flexibel werken dan aan een hoog salaris. Dat de Nederlander niet alleen voor geld aan het werk gaat, wordt ook bevestigd door het gegeven dat slechts een op de acht (13 procent) liever een hoog salaris heeft dan een prettige werksfeer. Opvallend hierbij is verschil tussen mannen en vrouwen. Zo geeft 17 procent van de mannen en 5 procent van de vrouwen de voorkeur aan een hoog salaris in plaats van de werksfeer.

Meer informatie: op de site

Uit: Rendement Online

Verplicht thuiswerken verhoogt stressniveau bij werknemer

Het verplicht thuiswerken gaat mensen niet in de koude kleren zitten. In veel gevallen leidt het tot meer stress. Het is dan ook goed om met thuiswerkende werknemers in gesprek te blijven, zodat er tijdig hulp geboden kan worden als iemand het even niet meer bolwerkt. Mensen moeten veel ballen tegelijk in de lucht houden. Ze moeten niet alleen hun werk doen, maar ook hun kinderen begeleiden bij thuisonderwijs, soms hebben ze nog andere zorgtaken voor naasten en ondertussen maken ze zich natuurlijk ook zorgen over hun toekomst. Dat alles bij elkaar opgeteld blijkt tot een gemiddelde toename van het stressniveau met 40 procent te leiden. Dit meldt  het Nationaal Centrum Preventie Stress en Burn-out (NCPSB).

Meer informatie: op de site

Uit: HRTechReview.nl

Vertrekkers zijn net zo waardevol als nieuwkomers

Organisaties investeren met een apart recruitmentteam in het aantrekken van nieuwe medewerkers. Maar wat als die mensen weer snel en ontevreden vertrekken? Door een actief offboarding programma zorg je ervoor dat zij, zelfs als ze al weg zijn, kunnen blijven bijdragen aan kostenbesparingen.

Meer informatie: op de site

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste nieuws over de sector.

Ter inspiratie / alle berichten