Divers Nieuws November 2021

6 december 2021

Omzet industrie in derde kwartaal hoger dan vóór coronacrisis

In het derde kwartaal van 2021 lag de omzet van de totale industrie in Nederland 15,4 procent hoger dan in 2020. Het omzetniveau ligt ook hoger dan vóór het begin van de coronacrisis. De omzetontwikkeling was het hoogst voor de producentengroep in de raffinaderijen en chemie (+ 47,4 procent), daarna volgt de basismetaal- en metaalproductenindustrie (+ 26,3 procent). Enige daler was de transportindustrie (- 7,8 procent). 

 Meer lezen? Bekijk alle cijfers op CBS. 

 Voordeel hybride werken? Kansen op diverser personeel

In de huidige krappe arbeidsmarkt biedt hybride werken kansen om een diverser personeelsbestand aan te spreken. Ruim 60 procent van de leidinggevenden verwacht dat hybride werken een breder scala van professionals zal aantrekken, bijvoorbeeld mensen met zorgtaken, minder validen of mensen die moeite hebben om de reisafstand te overbruggen. Dat blijkt uit onderzoek van LinkedIn onder het topmanagement van 110 Nederlandse bedrijven met 1000+ medewerkers. Ruim 58 procent heeft flexibel werken onderdeel gemaakt van hun beleid, waardoor medewerkers niet langer tijd- en locatiegebonden zijn. Bijna de helft van de bedrijven is dan ook van plan om de mogelijkheid aan te bieden om vanuit een ander land te werken dan waar het kantoor is gevestigd.  

 Meer lezen? Kijk op Managers Online. 

 Ruim 100 jongeren in het zonnetje bij ScienceMakers Awards 2021

Benieuwd naar de nieuwste techniektalenten en hun oplossingen voor toekomstige uitdagingen in de samenleving? Op 19 november is de zevende editie van ScienceMakers Awards succesvol afgerond. Tijdens de online campagne ScienceMakersLAB zijn ruim 100 jongeren in het zonnetje gezet, die afgelopen schooljaar een bijzondere prestatie hebben verricht op het gebied van wetenschap, technologie en maken. ScienceMakers is geïnitieerd vanuit het Techniekpact en Rijksoverheid om prestaties van Nederlands jong en innovatief talent zichtbaar te maken.  

 Benieuwd naar filmpjes van de projecten? Kijk op Sciencemakers. 

 Vrouwen in techniek dichten de loonkloof

Het verschil in salaris tussen mannen en vrouwen in de technologische industrie is relatief klein. Het loonverschil bij FME-leden is de afgelopen jaren constant afgenomen. In 2021 is het verschil nagenoeg verdwenen. Dit stelt FME op basis van onderzoek. Wanneer we corrigeren voor verschillen in ervaring en functiezwaarte, blijft er een loonkloof van ongeveer 2 procent over in de technologische industrie. Ter vergelijking: het loonverschil tussen mannen en vrouwen in het totale bedrijfsleven is na correctie 7 procent.  

 Meer lezen? Kijk op Metaalnieuws. 

 Millennials vinden betrokken leidinggevende even belangrijk als salaris

Generatie Y of millennials – geboren tussen 1981 en 1995 – vertegenwoordigen op dit moment de grootste groep werkende Nederlanders. Maar liefst 87 procent van hen vindt een goede leidinggevende zeer belangrijk, even belangrijk als een goed salaris (88 procent) en belangrijker dan maatschappelijke betrokkenheid van de werkgever (67 procent). Dat blijkt uit onderzoek van consultancybureau Frisse Blikken onder werkende Nederlanders met een afgeronde hbo- of wo-opleiding, uitgevoerd door Motivaction. Bijna een kwart van de millennials geeft aan de betrokkenheid van zijn of haar leidinggevende nóg belangrijker te vinden sinds zij (deels) thuiswerken door de coronacrisis.  

 Meer lezen? Kijk op HR Praktijk. 

 Hoe TOP werk jij? Campagne om lichamelijke belasting aan te pakken

Maar liefst twee op de vijf werknemers in Nederland heeft te maken met lichamelijke belasting op het werk, zoals zwaar tillen, bukken of veel in dezelfde houding werken. In totaal lijden 460.000 werknemers daardoor aan een beroepsziekte aan hun rug, arm, nek, schouder, knie of heup, zo blijkt uit cijfers van TNO. Ook in de metaalsector zijn fysieke klachten door overbelasting een veelvoorkomende oorzaak van verzuim. Medewerkers lopen het meeste risico op het overbelasten van de nek en de rug. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid startte daarom de ‘Hoe TOP werk jij?’-campagne. Om klachten aan te pakken adviseren TNO en het ministerie om lichamelijke belasting bij de bron aan te pakken. 

 Meer lezen? Kijk op Metaalnieuws. 

 

 

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste nieuws over de sector.

Ter inspiratie / alle berichten